Boleh berpeluh terlalu sedikit menyebabkan masalah kesihatan

Boleh berpeluh terlalu sedikit menyebabkan masalah kesihatan

Bilakah kita akan sukan sepasang cincin peluh di bawah ketiak kita tidak benar-benar berfikir tentang betapa pentingnya berpeluh badan cantik. Tetapi realitinya adalah bahawa ia adalah suatu fungsi tubuh yang penting.

Ia adalah yang paling penting berperanan untuk membantu mengawal suhu badan kami – jika badan kita mula mendapatkan hangat, kami perspire sebagai cara untuk menyejuk.

Berpeluh adalah sesuatu yang telah berkembang pada manusia. Apabila nenek moyang kami telah bergerak dalam kehangatan hari, mereka memakai pakaian yang sangat sedikit. Ini bermakna lapisan lembapan pada kulit terdapat colled badan apabila berpindah aruond.

Sekarang bahawa kita lebih sederhana, kami tidak juga dapat menggunakan udara disejat peluh ini sebagai mudah.

Sebaliknya ia dikekalkan sebagai lembapan di kawasan-kawasan seperti di ketiak di mana bakteria boleh membentuk dan mewujudkan bau badan.

Seperti kebanyakan perkara, kita yang berbeza-beza dalam jumlah yang kita perspire dan apa yang ia mula mencetuskan.

Sesetengah daripada kita berpeluh sedikit, walaupun bersenam, manakala orang lain hanya perlu melihat sebuah treadmill dan manik peluh akan mula membentuk

Ramai orang melihat peluh berlebihan sebagai satu masalah, dan ia satu titik. Tetapi Masalahnya adalah lebih malu pada sentiasa berpeluh, bertentangan dengan apa-apa risiko yang mengancam kesihatan anda.

Mungkin juga ada beberapa tahap kerengsaan kulit akibat kelembapan berterusan di kawasan seperti ketiak dan pangkal paha.

Satu perkara yang perlu dipertimbangkan ialah sama ada atau tidak berpeluh dalam gejala beberapa keadaan perubatan yang jauh lebih serius.

Di sisi lain, jika anda tidak berpeluh cukup anda berada pada risiko pemanasan melampau yang boleh menyebabkan kerosakan yang jauh lebih banyak kepada badan anda daripada berpeluh terlalu banyak.

Terdapat umumnya tiga jenis sebab-sebab yang berkaitan dengan kesan yang berpeluh – sama ada kelenjar peluh yang tidak berfungsi, Terdapat beberapa keadaan kulit yang menyebabkan masalah atau ubat-ubatan menyebabkan masalah ini sebagai kesan sampingan.

Mendapatkan nasihat daripada pakar perubatan sentiasa satu idea yang baik jika anda fikir ada beberapa masalah dengan bagaimana badan anda (atau tidak) berpeluh.

Mereka akan dapat menawarkan anda beberapa nasihat tentang apa yang menyebabkan masalah dan apa yang perlu dilakukan untuk membetulkannya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *