Biji chia – penuaian pemakanan

Biji chia – penuaian pemakanan

Penyelidikan Biji Chia menghasilkan beberapa keputusan yang penting dan dengan pelancaran penyelidikan data Biji Chia telah menjadi sebutir yang popular di Amerika Syarikat serta Kanada dan Amerika Selatan. Pasaran komersil terbesar benih Chia ialah Amerika Syarikat dan Amerika Selatan.

Hispanica-Salvia Salvia adalah kilang yang menghasilkan benih Chia. Ianya berasal dari Mexico dan Selatan lagi. Kebanyakan pengeluar-pengeluar benih Chia berada dalam julat semulajadi Salvia Hispanicas. Pengeluaran benih Chia bermula pada bulan Jun. Katil Khas disediakan adalah asas bagi penanaman hispanica Salvia Salvia. Furrows akan dibuat dengan mesin Khas sowing yang bukan sahaja mencipta furrows itu tetapi menuai benih pada masa yang sama. Ketika ini katil yang akan menonton dengan teliti tetapi kiri berkembang secara semulajadi. Tiada racun makhluk perosak atau bahan kimia yang digunakan atau diperlukan, untuk melindungi tumbuh-tumbuhan Salvia kerana mereka matang. Bunga muncul dari tumbuh-tumbuhan 3 kaki tinggi. Bunga pelbagai warna. Kebanyakan sering mereka digambarkan sebagai sebuah tetapi biru yang sederhana boleh menjadi seperti gelap seperti ungu atau sebagai cahaya sebagai putih. Tangkai yang mempunyai kelompok-bunga kecil berwarna terang yang menarik lebah. Sebaik sahaja bunga-bunga pudar dan loji withers borang pod benih Chia benih di dalam.

Biji Chia penuaian biasanya bermula pada bulan November. Sekali lagi mesin yang tidak berkongsi singa kerja. Seorang penuai menggabungkan mengumpul tangkai withered ketika ia bergerak di sepanjang furrows ini. Sebaik sahaja tangkai yang telah dituai mereka akan diangkut oleh trak untuk memegang silos. Benih dengan berhati-hati dibersihkan mengeluarkan semua loji mati perkara dan apa-apa bahan asing yang lain. Biji Chia dibersihkan kemudian akan diangkut ke gudang di mana benih diperiksa dan berdaftar ke ladang yang menghasilkan benih. Dari gudang benih Chia diedarkan seluruh Utara dan Amerika Selatan.

Beberapa biji Chia dihantar keseluruhan dan mentah manakala benih lain tanah sama ada ke dalam hidangan yang dikenali sebagai Pinole atau digunakan untuk mencipta minyak Chia. Produk-produk ini boleh didapati di banyak makanan kesihatan dan kedai-kedai makanan mentah serta pembekal talian. Benih mentah yang dijual oleh paun dan boleh julat harga dari $12.00 hingga setinggi $60,00 satu paun.

Tempahan benih Chia telah disusun dan diberi gred. Ia dipercayai putih Chia benih di gred lebih tinggi daripada biji coklat atau kelabu yang hitam, walaupun hispanica-Salvia Salvia yang menghasilkan semua warna-warna yang empat. Terdapat tiada data saintifik untuk membuktikan teori ini tetapi barangan perkilangan akan mengenakan harga yang lebih tinggi untuk biji putih.

Chia benih populariti adalah disebabkan oleh sebahagian besar membenci penyelidikan mendedahkan banyak manfaat daripada biji kecil. Chia Walau bagaimanapun adalah jauh lebih banyak yang semata-mata hanya satu trend.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *