Bijak apabila bina badan: memahami bahaya

Bijak apabila bina badan: memahami bahaya

Ramai yang tertarik untuk sukan bina badan untuk pelbagai sebab. Sama ada anda ingin mendapat rupa yang lebih menarik, meningkatkan tahap kesihatan anda dengan senaman yang berat, atau hanya mengambil bahagian dalam hobi yang unik dan menarik, bina badan boleh menjadi sukan yang sesuai untuk mengisi masa anda.

Walau bagaimanapun, bina badan pasti tidak datang tanpa risiko. Malah, bina badan secara amnya dianggap sebagai salah satu sukan paling berbahaya yang anda boleh mengambil bahagian dalam. Bina badan ujian had kekuatan anda untuk, dan ini boleh mempunyai kesan-kesan bencana apabila anda tidak sangat berhati-hati. Semua ahli bina badan mesti memahami kemungkinan bahaya yang mengiringi sukan ini sebelum meneruskan dengan hobi mereka.

Yang pertama kemungkinan risiko yang dikaitkan dengan bina badan adalah pertumbuhan otot luar tabii. Titik daripada bina badan ini adalah untuk menambahkan heft dan kuasa otot-otot anda, membolehkan anda untuk menjadi lebih kuat secara fizikal berbanding pesaing anda. Peserta-peserta sukan ini mencapai tugas bulking sehingga melalui senaman berkala, berat dan melalui Khas tinggi-protein Diet. Ramai orang cuba untuk meningkatkan saiz otot mereka secepat yang boleh untuk berjaya dalam sukan ini secepat mungkin; Malangnya, ini adalah amalan yang sangat berbahaya. Sel-sel tubuh anda memerlukan masa untuk membina otot-otot anda dengan betul. Apabila anda bersenam, anda memecahkan gentian yang terdiri daripada otot. Sel-sel badan anda bertindak balas dengan menggunakan pemakanan protein untuk membina otot pada magnitud yang lebih besar dan lebih kuat daripada mereka pernah sebelum. Jika anda tidak membenarkan badan anda jumlah yang mencukupi untuk melengkapkan proses pembinaan ini, anda akan hanya memakai kaki pada otot-otot anda hari demi hari. Ini mungkin boleh membuat anda lemah dan merosakkan otot luar pembaikan semula jadi.

Diet yang secara tradisinya dihubungkan dengan sukan bina badan ini juga menimbulkan risiko kesihatan yang berpotensi. Ahli bina badan memerlukan protein dan banyak itu. Ini adalah mengapa pembina badan banyak mengambil jumlah yang besar untuk daging dan telur; bahagian yang tinggi protein dalam makanan ini diperlukan untuk membina otot-otot mereka. Walau bagaimanapun, mengambil terlalu banyak produk-produk ini boleh mempunyai kesan sampingan yang bencana. Daging merah dan telur yang sangat tinggi dalam lemak tepu, yang amat rapat dikaitkan dengan penyakit jantung dalam beberapa kajian yang saintifik. Pembina badan sering kali makan terlalu banyak makanan ini, membawa kepada pertambahan lemak badan dan detriments yang banyak untuk kesihatan mereka secara keseluruhan. Pembina badan mesti memastikan bahawa mereka makan makanan yang seimbang, walaupun ini bermakna bahawa perkembangan mereka dalam sukan ini boleh melambatkan agak.

Akhirnya, sukan bina badan boleh hanya meletihkan. Kebanyakan orang tidak acclimated kepada tekanan malar bina badan itu tempat-tempat mereka. Jika anda cuba untuk meningkatkan kemahiran bina badan terlalu cepat, anda boleh dengan mudah terbakar diri sendiri. Pembina badan banyak telah telah dimasukkan ke hospital selepas bekerja terlalu keras, terlalu lama dan terlalu kerap.

Semua sukan mempunyai risiko mereka sendiri, dan bina badan juga tidak terkecuali. Orang tidak akan terhalang oleh bahaya yang akan disampaikan oleh bina badan; Walau bagaimanapun, jika mereka memilih untuk mengambil bahagian dalam sukan ini, maka mereka harus berbuat demikian dengan berhati-hati dan bijak. Kesihatan anda sentiasa adalah lebih penting daripada mana-mana sukan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *