Bidang digital Bangladesh dan ia

Bidang digital Bangladesh dan ia

Rasanya perkataan “Digital” yang berasal dari perkataan “angka”. Angka bererti nombor. Namun tiada definisi yang khusus bagi Digital, walaupun kita boleh memahami bahawa digital yang bermaksud melakukan kerja-kerja yang sangat mudah dan cepat dengan menggunakan sistem komputer.

Sekarang datang ke titik Bangladesh Digital. Digital Bangladesh adalah manifesto kerajaan kita hadir semasa pilihan raya Kebangsaan Bangladesh. Bangladesh orang terutamanya belia masyarakat sangat kagum dengan isu ini. Mereka mengundi mereka dan sekarang rakyat sedang menanti materialization Bangladesh Digital.

Digital Bangladesh bererti membuat Bangladesh kami dibangunkan dalam setiap bidang dengan menggunakan teknologi terkini. Seperti di zaman teknologi hanya 1% orang menggunakan internet untuk komunikasi profesional. Masih tanah yang jumlah kita tidak dilindungi oleh sambungan Internet jalur yang luas. Sahaja mudah alih syarikat telefon Grameen terhad mempunyai liputan besar sambungan Internet mudah alih. Mereka sambungan kelajuan adalah sangat perlahan agak dengan sambungan jalur lebar. Jadi pengguna Internet perlu menderita untuk sambungan yang perlahan.

Kini hari wimax mobile broadband Syarikat telah memulakan sambungan mereka dalam liputan yang terhad. Sekarang hanya 7 bahagian bandar kawasan di bawah liputan mereka. Dan yuran sambungan mereka agak tinggi kerana orang dari Grameen telefon. Kerajaan Malaysia telah berusaha untuk menyebarkan sambungan internet ke luar bandar dengan harga yang berpatutan.
Selain sistem maklumat kami adalah miskin.

Panggilan voip dilindungi oleh kerajaan kita. Itulah sebabnya mengapa rakyat perlu kos banyak wang bagi panggilan antarabangsa.

Datang untuk sistem kesihatan kami, kerajaan. Tempahan telah memperkenalkan perkhidmatan kesihatan bergerak di setiap upzilla yang kompleks kesihatan. Tetapi e-Kesihatan masih belum mula berjaya.

E-dagang, walaupun kerajaan. kami telah mengumumkan e-dagang tetapi masih kita jauh ketinggalan dari itu, kerana Bank-Bank kami tidak memulakan dalam talian perbankan.

Jika anda secara bebas di Bangladesh yang kemudian jelas anda tidak berpuas hati dengan sistem perbankan kita. Secara bebas setiap tahu bahawa Pay Pal adalah tidak dibenarkan di negara kita.

Sistem pendidikan negara ini masih sangat lama sebagai seperti tempoh yang lama. Kerajaan. kami belum lagi diperkenalkan sistem peperiksaan. Ianya tidak mungkin disebabkan oleh kekurangan pengetahuan komputer di kalangan pelajar. Selain daripada ketidakmampuan membeli komputer juga sebab utama itu.
Sekarang aksesori komputer yang berada di luar VAT (cukai tambah nilai).

Semua tentang komputer pendidikan adalah kemestian yang diperlukan. Tetapi tidak anda akan mencari programmer Kemaskini. Maksimum institusi pengajaran hanya asas-asas komputer tetapi jika anda ingin menjadi seorang profesional IT maju maka jelas ia adalah tidak mencukupi untuk anda.
Jadi, bidang ini adalah wajib untuk mencapai matlamat Malaysia Digital.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *