Biasa kecederaan kaki dalam kemalangan motosikal

Biasa kecederaan kaki dalam kemalangan motosikal

Penekanan besar topi keledar keselamatan di Amerika Syarikat mungkin menyebabkan sesetengah percaya trauma kepala adalah nombor satu kemalangan yang berkaitan dengan kecederaan yang dialami oleh penunggang motosikal. Walau bagaimanapun, jawapannya terletak di hujung dari tubuh manusia.

Kebanyakan kecederaan trauma kemalangan yang dialami oleh penunggang motosikal berlaku di rantau hujung yang lebih rendah, kawasan yang mempunyai kaki, kaki dan paha. Atas extremities, termasuk lengan dan tangan, yang kedua Tempahan cedera kawasan bagi penunggang motosikal yang terlibat dalam kemalangan, diikuti Ketua kajian 2008 dari dalam negara Lebuhraya trafik Keselamatan pentadbiran (NHTSA).

Extremities yang lebih rendah, kaki adalah mereka yang paling kerap cedera, dengan keretakan tulang tiba berlaku lebih kerap daripada kerosakan tisu lembut. Kekerapan tinggi rendah hujung kecederaan ini mungkin kerana lokasinya yang berdekatan penunggang motosikal yang kaki ke tanah, yang menjadikan kawasan ini terdedah kepada kecederaan pada kelajuan perlahan dan dalam kemalangan kecil.
Kecederaan buku lali adalah jenis yang paling umum dari kerosakan kaki yang dialami di kalangan penunggang motosikal. Bergantung kepada keterukan kecederaan buku lali, beberapa pembedahan dan bulan pemulihan mungkin diperlukan sebelum berjalan boleh didapati.

Kos rawatan

Walaupun hampir semua kemalangan berkaitan rendah hujung kecederaan antara penunggang motosikal-maut, rawatan biasanya datang dengan harga yang besar.
Caj hospital bagi penunggang motosikal mengalami kecederaan hujung terpencil rendah purata kira-kira $20,745; manakala kecederaan beberapa extremities yang lebih rendah berjumlah kira-kira $38,608 secara purata. Daripada motosikal cedera yang memuatkan ke dalam dua kategori ini kira-kira 20 peratus adalah tanpa liputan penjagaan kesihatan untuk membantu kos rawatan ofset.

Gear Keselamatan

Salah satu cara penunggang motosikal boleh melindungi kaki mereka adalah dengan memakai but motosikal kulit. Direka khusus untuk penunggang motosikal, jenis but membantu memesongkan sinaran serpihan, mengelakkan daripada melecur dan menyediakan tahap perlindungan kaki dari impak dan lelasan semasa kemalangan yang lebih tinggi berbanding Kasut lain.

Ciri-ciri yang harus anda Cari ketika membeli-belah untuk motosikal but termasuklah:

• Melangkah but menyembuhkan: membantu kaki pada Pasak.
• Gelincir-atas/zippered bot: but Laceless membantu menghalang kaki daripada snagging pada motosikal.
• Komposisi tapak: memberi daya tarikan yang lebih baik daripada tapak kulit licin.
• Kalis air membran bernafas: bahan yang terus kaki cucian.
• Ciri-ciri lain: zip kepak, tutup pemasangan buckles perlindungan pad, minyak tahan tapak, dan sebagainya.

Bar kemalangan

Dirangka untuk melindungi penunggang, Terdapat banyak perbahasan selama ini sama ada Bar kemalangan mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan. Bar ini terletak di penghujung setiap sisi motosikal bertujuan melindungi penunggang, kaki dan badan basikal yang lebih rendah. Berfikir untuk menawarkan beberapa tahap perlindungan kepada rantau pergelangan kaki/kaki semasa kemalangan, ujian yang sahih mengenai keberkesanan Bar kemalangan lagi telah dijalankan. Banyak motosikal pakar percaya Bar ini sebenarnya meningkatkan kemungkinan kecederaan peha dan mengubah dinamik perlanggaran dengan cara yang meningkatkan kemungkinan kecederaan yang headfirst. Sehingga kini, kebanyakan negara tidak mandat penggunaan Bar kemalangan motosikal.

Walaupun dilengkapi dengan alat perlindungan seperti but, kecederaan daripada kemalangan motosikal boleh menyebabkan kecederaan yang besar kepada penunggang. Walaupun reputasi outlaw yang berkaitan dengan penunggang, beberapa peguam kemalangan motosikal akan membuktikan kebanyakan kemalangan yang melibatkan penunggang motosikal adalah disebabkan oleh pihak lain yang terlibat. Jika anda adalah mangsa kecederaan kemalangan dan mempunyai soalan mengenai kemalangan anda, jangan teragak-agak untuk memanggil seorang peguam kemalangan motosikal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *