Berurusan dengan tanda-tanda kanser tekak

Berurusan dengan tanda-tanda kanser tekak

Yang biasa dengan watak sebenar kanser tekak akan kurang sukar untuk anda mengenalpasti tanda-tanda kanser tekak. Secara amnya, pertumbuhan sel-sel kanser yang bermula dalam larynx di atau kotak suara yang bertanggungjawab untuk menelan, pernafasan dan pengeluaran Bunyi; mereka berkumpul dan membiak di sekitar kawasan itu sehingga seluruh tisu di pharynx yang dilindungi dan akhirnya membawa kepada kanser tekak. Sel-sel kanser ini akhirnya merebak ke tisu-tisu mulut, bibir dan/atau lidah. Di samping itu, Terdapat lain-lain risiko berkaitan untuk mengambil kira yang merangkumi pendedahan yang berterusan kepada cahaya matahari dan berterusan penyedutan wasap diesel, habuk asbestos dan arang batu. Lelaki akan lebih terdedah kepada kanser tekak berbanding wanita, dan meningkatkan kejadian kanser tekak bagi mereka yang berumur 50 dan ke atas.

Apakah tanda-tanda benar kanser kerongkong?
Banyak tanda-tanda kanser tekak adalah sebahagian besarnya biasa dan oleh itu, ia boleh dengan mudah keliru untuk beberapa penyakit atau keadaan perubatan lain. Di sini akan gejala-gejala paling popular yang berkaitan dengan kanser tekak:

. Earaches yang menyakitkan
. Sakit sakit tekak
. Kesukaran bertutur
. Suara hoarse
. Kebas muka
. Nodus limfa bengkak
. Sakit semasa menelan
. Kudis di kawasan mulut dan/atau lidah

Kehadiran kanser tekak biasanya berdasarkan kepada tempoh gejala-gejala. Dapatkan bantuan perubatan segera jika anda akan kronik atau kes-kes yang sering muncul di mana-mana daripada tanda-tanda kanser tekak yang dibincangkan sebelum ini. Walaupun jika anda tidak fikir anda mempunyai kanser tekak, ianya masih penting bagi doktor untuk mengenalpasti punca-punca asas simptom anda.

Gejala-gejala kanser tekak yang kronik adalah seperti berikut:

. Menelan menyakitkan
. Kecacatan kulit
. Kecacatan muka
. Kehilangan suara atau keupayaan untuk bercakap
. Kesukaran dengan pernafasan

Rawatan bagi kanser kerongkong

Terdapat pelbagai aspek yang perlu diambil kira yang serius sebelum anda dan doktor anda pilih rawatan perubatan yang tertentu yang anda perlu untuk menghapuskan dan menghalang perkembangan sel-sel kanser kanser tekak anda kerana ia sangat berisiko dan rumit. Keupayaan pertuturan individu dapat banyak dipengaruhi oleh tahap pembangunan dan lokasi kanser.

Tahap dan jenis kanser yang sangat menentukan bentuk kaedah-kaedah rawatan yang disediakan. Biasanya, pilihan rawatan yang ada untuk menghapuskan kanser tekak adalah terapi radiasi dan/atau pembedahan, atau kombinasi kedua-duanya. Dalam pembedahan, larynx yang akan dikeluarkan serta beberapa bahagian atau kord vocal seluruh bergantung kepada tahap kanser. Selain itu, satu tiub akan dimasukkan melalui lubang di kawasan leher yang akan pergi terus ke salur udara individu yang membantu pernafasan.

Walau bagaimanapun, ia mesti akan menegaskan bahawa kemasukan tiub boleh, dalam beberapa keadaan, kekal selama-lamanya. Walau bagaimanapun, terapi sinaran adalah satu prosedur yang di mana sel-sel kanser pada tekak akan dikeluarkan menggunakan sinaran radiasi yang amat berkesan. Gabungan terapi radiasi dan pembedahan biasanya dikira sekiranya kawasan tersebut terdapat reoccurence ketumbuhan tersebut. Sekiranya sel-sel kanser telah merebak ke bahagian lain tubuh pesakit maka kemoterapi adalah penyelesaian yang muktamad untuk membuat penggunaan.

Kanser tekak dan pencegahan yang

Jika anda berfikir bahawa anda mempunyai kanser tekak, perkara yang terbaik yang boleh anda lakukan adalah untuk mendapatkan diagnosis yang awal akan dapat menentukan kursus rawatan kemungkinan yang terbaik. Walau bagaimanapun, bagi individu yang tidak merokok (atau minum alkohol), mereka pasti telah mengurangkan risiko menghidap penyakit itu.
Mencegah kanser tekak boleh dicapai melalui tips berikut:

1. Memberikan sehingga tabiat berbahaya seperti rokok merokok dan mengambil alkohol.
2. Sentiasa menjaga kebersihan gigi. Jika anda menggunakan gigi palsu, pastikan bahawa anda simpan baik dibasuh dan dibersihkan. Terdapat contoh bahawa kerengsaan lisan boleh meningkatkan risiko kanser tekak.
3. Kerap makan makanan yang sihat, seimbang dan berkhasiat. Pastikan bahawa anda makan sekurang-kurangnya lima hidangan sihat buah-buahan segar dan sayur-sayuran setiap hari. Kanser tekak selalu dikaitkan dengan tabiat makan yang miskin.
4. Akhir sekali, melalui pendedahan kepada matahari yang menyumbang kepada risiko kanser tekak. Ia telah mendapati bahawa kulit bibir itu boleh dimusnahkan oleh sinar ultra violet (UV sinar). Cuba gunakan balsem bibir untuk perlindungan terutamanya jika anda berada di matahari biasanya. Anda juga boleh melindungi muka anda dari sinaran UV yang berbahaya dengan pelindung matahari.

Ianya tidak terlambat untuk membuat pilihan yang baik dan menghalang diri anda daripada merokok atau mengambil alkohol berlebihan. Komited untuk hidup hidup sihat sekarang bahawa anda tahu tanda-tanda kanser tekak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *