Berurusan dengan bangga di tempat kerja

Berurusan dengan bangga di tempat kerja

Kebanggaan adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan dua perasaan yang berbeza. Kebanggaan digunakan untuk menggambarkan perasaan hormat dan bernilai, tetapi ia juga menerangkan permusuhan terhadap orang lain. Satu cara, kebanggaan adalah satu ungkapan kami mencari kegembiraan dalam tindakan-tindakan yang diambil oleh diri sendiri atau oleh orang lain. Dalam erti kata ini kebanggaan adalah suatu kata kerja tindakan dan sering digambarkan sebagai “mengambil kebanggaan…” Kita boleh berbangga dalam fakta bahawa laporan kami disambut baik oleh Syarikat, atau kebanggaan dalam kejayaan kami Pembantu baru. Dalam contoh ini, kami telah menyatakan rasa bangga dengan diri sendiri dan bangga pada orang lain, yang kedua-duanya adalah sememangnya salah. Perbuatan mengambil kebanggaan sesuatu bukanlah kebanggaan yang dilihat sebagai dosa Maha besar dalam Kitab. Malah, dosa besar kebanggaan adalah sangat berbeza di kawasan semulajadi, walaupun manifestasi yang boleh kelihatan agak serupa dengan orang luar.

Perbezaan antara mengambil kebanggaan dan melakukan dosa yang membanggakan adalah dalam niat di hati. Dosa bangga mempunyai satu sikap mementingkan diri sendiri terhadap diri sendiri, orang di sekeliling anda, dan dunia secara amnya. Dalam konteks alkitabiah, kebanggaan adalah nyata sebagai permusuhan terhadap Allah. Kebanggaan adalah kepercayaan bahawa anda tidak memerlukan Tuhan untuk sampai ke syurga. Anda mempunyai kuasa untuk melakukannya sahaja, dan anda akan menghabiskan hidup anda melawan Tuhan. Begitu juga, di tempat kerja, kebanggaan adalah nyata sebagai permusuhan terhadap orang lain. Kebanggaan di tempat kerja adalah kepercayaan bahawa anda tidak perlu orang lain untuk berjaya. Akibatnya, anda akan menghabiskan hidup anda menentang rakan sekerja anda. Pada dasarnya, ia adalah keinginan untuk membuktikan kepada diri sendiri bahawa anda akan berjaya; tetapi kejayaan adalah sebuah metrik relatif dan untuk di bangga kejayaan lain akibatnya cheapens nilai diri anda. Ini memupuk kebencian, perasaan sakit dan lebih permusuhan terhadap orang di sekeliling anda.

Anda boleh mengenali orang-orang di tempat kerja anda yang sedang bergelut dengan kebanggaan melalui beberapa asas tingkah laku dan sifat-sifat. Pertama, prideful rakan sekerja amnya lebih suka bekerja bersendirian. Bila-bila masa kerja dilakukan bersama-sama ini, kredit mesti dikongsi yang orang prideful mahu lakukan. Ini membawa kepada gejala kedua, yang merupakan orang prideful adalah cepat untuk mengambil kredit, atau cepat untuk membetulkan seseorang jika kredit sewajarnya tidak diberikan. Mereka juga mencari jalan dalam perbualan biasa untuk memberitahu anda bagaimana bijak pemberian mereka.

Manakala mengambil kebanggaan diri biasanya hasil mempunyai nilai diri yang tinggi dan pendapat sendiri; dosa kebanggaan adalah sering mempunyai rendah diri bernilai. Apabila kita mempunyai sendiri rendah bernilai, kekurangan itu peribadi bernilai memupuk kebencian terhadap orang-orang di sekeliling kita. Ia angers kami dalam bukan kerana orang lain akan lebih baik daripada kita, atau lebih bahagia daripada kita, tetapi kerana kita ingin menjadi lebih baik tetapi gagal. Pada dasarnya, kebencian yang memupuk berbangkit daripada keyakinan diri yang rendah adalah keinginan untuk menjadi seorang yang lebih baik. Kemarahan pada mulanya bertukar masuk, tetapi yang nyata sebagai kemarahan yang keluar, dan apabila kemarahan dihalakan ke arah luar, kita mula beralih menyalahkan dari dalam ke luar ke arah orang lain.

Perniagaan moden adalah satu usaha pasukan dan majikan aktif mencari orang-orang yang bekerja dalam persekitaran pasukan. Walau bagaimanapun, salah satu sebab utama untuk mendapatkan sifat ini adalah kerana ia sebagai cara mudah untuk mengelakkan calon prideful. Terdapat tiada cara yang lebih baik untuk memusnahkan persekitaran kerja yang baik daripada untuk memperkenalkan kebanggaan.

Bangga menunjukkan di tempat kerja anda, mengenal pasti individu-individu, dan cuba untuk membantu mereka memahami betapa pentingnya mereka kepada anda dan seluruh Kumpulan. Selalunya, kebanggaan timbul semata-mata kerana orang yang hanya tidak merasa perlu lagi. Kebanggaan mereka hanya mungkin cara mereka cuba untuk menunjukkan kepada anda dan diri mereka sendiri bahawa mereka adalah satu bahagian penting dalam pasukan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *