Bersenam semasa mengandung – boleh ia memberi manfaat kepada kesihatan anda?

Bersenam semasa mengandung – boleh ia memberi manfaat kepada kesihatan anda?

Doktor mempunyai, bagi sebahagian besar, discredited lama isteri cerita bahawa bersenam semasa hamil adalah tidak sihat. Walau bagaimanapun…

Sebelum meneruskan program senaman, sentiasa periksa dengan doktor anda untuk mana-mana syarat-syarat asas yang dia atau dia mungkin mempunyai masalah dengan. Dan jika anda sedang diberikan pergi ke hadapan oleh doktor anda, bersenam semasa mengandung boleh pasti memberi manfaat kepada anda jika anda tidak berhati-hati, mendengar kepada badan anda dan tetamu akan ditulis oleh pelanggan kami selepas penginapan dalam Garis Panduan tertentu. Ia juga akan membantu dalam mendapatkan anda kembali ke dalam bentuk selepas bayi dilahirkan. Anda juga mungkin mahu mengkaji garis panduan yang berikut: 2002 AGOG kontra bagi Kesihatan ibu mengandung.

Kesejahteraan anda dan bayi anda mesti diutamakan. Ini bukanlah masa untuk memilih untuk memulakan beberapa matlamat kecergasan kepompong yang gila. Sebaliknya matlamat anda, semasa hamil, perlu menumpukan lebih kepada senaman, dan bersenam dengan bijak.

Terdapat 4 perkara yang penting untuk ingat sambil bersenam semasa hamil:

Berbincang dengan doktor anda dan menjadikan dia atau dia sedar bahawa anda bercadang untuk meneruskan program senaman anda sepanjang kehamilan. Setiap kehamilan adalah berbeza bagi setiap wanita dan terdapat tiada peraturan yang hitam dan putih untuk mengikuti program senaman. Situasi boleh mengubah rutin anda dan doktor anda perlu melibatkan diri dalam setiap perubahan yang anda mengalami.

Arahan yang betul adalah penting, selain daripada mendapatkan nasihat dari doktor anda, demi kesihatan anda dan bayi anda, bercakap dan mendapatkan arahan daripada jurulatih yang bertauliah yang mengkhususkan diri dalam bersenam semasa hamil. Jadi anda boleh maju dengan rejim senaman anda dalam lingkungan garis panduan yang diberikan kepada anda. Pastikan jika anda mempunyai keadaan atau kecederaan yang anda membolehkan anda pelatih, bukan hanya doktor, tahu asas. Anda juga mungkin mahu jurulatih anda untuk bercakap dengan doktor anda supaya mereka boleh bekerja bersama-sama, dan boleh di hubungi untuk membantu memantau senaman anda sepanjang kehamilan.

Jika anda baru untuk bekerja, bersenam semasa mengandung tidak boleh digalakkan kecuali anda bermula dengan rutin yang sangat lembut. Ia adalah penting untuk kekal aktif sepanjang kehamilan tetapi memulakan rutin senaman yang mungkin juga mengejutkan tubuh jika ia tidak digunakan untuk itu. Jadi adalah bijak untuk berhati-hati.

Tidak kira jika anda akan digunakan untuk bersenam dengan kerap atau hanya ingin memulakan langkah-langkah asas yang sedikit, bersenam semasa mengandung perlu menjurus sekitar apa yang badan anda memberitahu anda berapa jauh pergi. Sebagai berkembang kehamilan anda, anda akan mendapati badan anda berubah dan bertindak balas dengan cara berbeza dengan beban kerja. Memberi perhatian dan menyesuaikan rintangan, wakil, set dan tempoh rehat anda seperti yang diperlukan.

Menjalankan ketika mengandung dapat membantu anda kekal sihat dan gembira tetapi hanya apabila anda tidak keterlaluan dan anda memastikan anda mendengar rapat ke badan anda dan doktor anda dan pelatih. Jika anda merasa bahawa anda menjadi tegang dan terlalu letih dari rutin anda – potong kembali pada senaman anda – atau berhenti dan meminta nasihat. Ingat Keselamatan diutamakan!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *