Bersedih kehilangan dalam komuniti Lgbt – dipetik dari kuasa penyembuhan kesedihan

Bersedih kehilangan dalam komuniti Lgbt – dipetik dari kuasa penyembuhan kesedihan

Sakit suami bersedih adalah tiada bagi semua kerugian, sama ada isteri atau Kekasih. Perkongsian yang melangkaui label dan peranan dan salah satu rakan kongsi utama apabila wujud ikatan. Tidak kira bagaimana hubungan yang dinamakan, kesakitan kerugian memerlukan penyembuhan. Dalam hidup, kita mungkin terdedah kepada kerugian mini beberapa kali sebelum kerugian besar menjadikan dirinya. Kami “berurusan dengan” dan lebih memahami untuk Ijazah kecil. Namun, kami tidak penhujung kerugian atau bersedia untuk hidup, jadi apabila kita mengalami kerugian besar ia boleh merasa buruk.

Apabila kita cinta dan kehilangan seseorang, sama ada seseorang itu lesbian, homoseksual, biseksual atau Transjantina, kita akan kagum dengan kesakitan dan kesedihan. Walau bagaimanapun, apabila hubungan kami berada di luar arus perdana, kami mungkin sudah telah jadi dikritik dan juga berasa sedih kerana, bahawa kerugian yang akhir ini, kita mendapati lebih sukar untuk berdukacita, menyembuhkan dan bergerak untuk memenuhi kehidupan yang baru.

Tiada siapa boleh memahami benar-benar sakit lain. Kita boleh bertemu di waysides sama dan berkongsi pengalaman dan kemajuan, dan walaupun ada adalah penyembuhan dalam Akta perkongsian, kita masih berasa keseorangan dalam kesedihan kami. Apa yang menyentuh kita dengan cara yang positif adalah apabila kita rasa difahami. Kesepian kerugian dan Pemberimilikan mempengaruhi kita amat pada tahap jiwa kita.

Berkabung kehilangan rakan kongsi dalam hubungan yang bukan tradisional boleh merangkumi satu beban tambahan jika ada sokongan keluarga atau komuniti-pada-besar sedikit. Hubungan tersebut mungkin mempunyai kurang kelulusan, atau dalam hal seorang gay, lesbian, biseksual atau Transjantina rakan kongsi, bahkan telah disimpan rahsia. Jika keluarga terdekat adalah tidak meluluskan hubungan ini, mereka mempunyai masalah yang menyokong. Malah, mereka mungkin tidak faham, tetapi juga mungkin marah atas hubungan. Realitinya adalah bahawa daripada pengalaman arus perdana adalah sukar untuk memahami dan menerima apabila mereka tidak “pengalaman.”
Ibu bapa yang telah menerima arus-perdana anak mereka, yang suka dan menyokong mereka, tidak perlu faham segala-galanya. Cinta mereka merupakan platform sokongan. Itu berkata, Walau bagaimanapun, menyertai kumpulan sokongan tradisional tidak boleh dilihat sebagai pilihan yang berdaya maju kerana tiada titik persamaan. Ibu-bapa yang grieving ingin untuk bertemu ibu bapa lain yang grieving. Kanak-kanak berkembang yang grieving mahu sekumpulan dengan orang lain seperti diri sendiri. Janda/widowers suka berada dengan Janda lain widowers walaupun terdapat persamaan, Terdapat banyak perbezaan. Orang mahu perlawanan yang baik, keserasian yang datang dengan pemahaman yang dikongsi dan persamaan. Orang-orang yang gay tidak melihat kumpulan sokongan arus perdana sebagai sokongan utama untuk diri mereka sendiri kerana “mereka akan tidak memahami.” Rakyat mahu perlawanan untuk pengalaman mereka; mereka mahu tahu bahawa mereka boleh merasa difahami dan disayangi dan tidak judged atau ridiculed. Mereka akan turun daripada kumpulan sokongan kesedihan arus perdana yang tidak menerima mereka.

Lesbian, Gay, biseksual & Transjantina pusat komuniti
Ditubuhkan pada tahun 1983, di New York-based Lesbian, Gay, biseksual & Transjantina Pusat Komuniti telah berkembang menjadi organisasi multi-service LGBT yang terbesar di Pantai Timur dan pusat komuniti LGBT yang kedua terbesar di dunia.

Doneley Meris, M.A., C.T. (Sarjana kaunseling Khairat; Pendidik Thanatologist/kematian disahkan) adalah Ketua pasukan mereka untuk pendidikan, Pusat Penjagaan dan jangkauan. Cabaran bagi komuniti LGBT bersedih dan penyembuhan adalah bergantung kepada Kumpulan sokongan yang fokus kepada LGBT kesedihan yang sensitif dan termasuk mengikut Meris. Bandar-bandar utama telah dapat menangani kebimbangan ini dengan memudahkan Kumpulan sokongan tetapi tengah Syarikat masih perlu menggabungkan ini perkhidmatan yang unik kepada komuniti LGBT yang merupakan satu cabaran yang utama seperti agama, moral dan politik sering mendapat dengan cara.
Meris mengekalkan amalan psikoterapi Khairat Kematian yang di New York di mana fokus karya beliau terutamanya adalah untuk menghadapi cabaran LGBT di bereaved community(ies).

“Komuniti LGBT hari terus menghadapi diskriminasi di tempat arus yang lebih banyak untuk Perkhidmatan (Khairat Kematian),” kata Meris. “Apabila anda menambah HIV/AIDS ke dalam campuran, orientasi seksual dan stigma yang melekat AIDS menjadi halangan utama kepada tahap keselesaan, kepercayaan, dan Keselamatan individu LGBT yang cuba untuk mengambil bahagian dalam program-program perkhidmatan yang tidak LGBT dikenalpasti atau sensitif. Kedua, Terdapat banyak institusi yang menyediakan perkhidmatan kesedihan yang tidak mempunyai latihan yang mencukupi dan realistik bekerja dengan LGBT Khairat Kematian penduduk.

“Terdapat sensitiviti dan humaneness yang khas diperlukan bagi mana-mana pengamal perkhidmatan dalam usaha proses penyembuhan dengan berkesan bagi Kumpulan ini unik individu. Gajah besar homofobia dan heterosexism malah kematian telah dilaksanakan dengan berkesan dalam menyediakan perkhidmatan berkualiti kesedihan.”

Menurut Meris, kesedihan kaunseling, Walau bagaimanapun, disediakan di tempat-tempat yang banyak. “Persatuan untuk kematian pendidikan dan kaunseling (ADEC) telah sangat aktif terlibat dan menggalakkan pengebumian rumah, chaplains di hospital, hospices, Gereja-gereja, agensi Perkhidmatan HIV/AIDS, dan lain-lain kesihatan mental dan organisasi berasaskan komuniti untuk menggabungkan perkhidmatan kesedihan khususnya untuk LGBT individu dalam peruntukan perkhidmatan mereka. Pelbagai laman web telah muncul sehingga alamat bahawa cabaran unik kesedihan komuniti LGBT.”

Dikutip dari: THE penyembuhan kuasa daripada KESEDIHAN: dalam perjalanan melalui kehilangan kehidupan dan ketawa (ISBN 1-932783-48-2) oleh Gloria Lintermans & Marilyn Stolzman, Ph.D., L.M.F.T., Seluar Juara, 2006 adalah panduan pemulihan kesedihan langkah demi langkah untuk memberikan mourner kepada alat-alat yang diperlukan untuk berjaya mengemudi menyakitkan, emosi up-dan-surut daripada bersedih. Jurnal “Penyembuhan kuasa daripada fikir” berharga adalah termasuk; hala tuju harian untuk penyembuhan dan merakam kemajuan penting, positif sepanjang jalan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *