Bersara awal pesat adalah penawar untuk kadar pengangguran yang tinggi

Bersara awal pesat adalah penawar untuk kadar pengangguran yang tinggi

Kerajaan Persekutuan hendaklah menawarkan bersara awal kepada Baby Boomer
oleh Spencer Holly, AngryCalifornian

Kadar pengangguran yang tinggi semasa kami tidak disebabkan oleh kekurangan peluang pekerjaan, tetapi, sebaliknya, fakta bahawa tenaga kerja kami yang bekerja terlalu besar, terima kasih, sebahagiannya, kepada generasi yg mengiklan sesuatu bayi yang tidak bersedia untuk bersara.

Terdapat dua cara asas untuk mengurangkan masalah pengangguran. Satu, penyelesaian konvensional, adalah untuk meningkatkan bilangan pekerjaan yang disediakan oleh entah bagaimana mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan, dan dua, entah bagaimana mengurangkan jumlah bilangan pekerja yang sedang bekerja dalam kerja-kerja yang berdaya maju; pekerjaan yang memerlukan pekerja gantian. Sama ada salah satu atau kombinasi, akan mengurangkan kadar pengangguran.

Mewujudkan pekerjaan yang baik, tetapi ia mengambil masa terlalu lama; Ia mengambil masa bertahun-tahun, dan ada jaminan bahawa tiada pernah akan cukup pekerjaan.

Mengurangkan bilangan pekerja yang sedang bekerja tidak dikira kerana permukaan, ia tidak masuk akal kerana mengurangkan jumlah pekerja yang bekerja perlu bermakna bahawa terdapat pertambahan pekerja-pekerja yang menganggur dan kadar pengangguran. Tetapi ini hanya benar jika tidak lagi bekerja keperluan pekerja untuk mengambil faedah pengangguran, dan mencari pekerjaan baru.

Jika pekerja diambil bekerja tidak tidak mengambil manfaat, dan tidak perlu untuk mencari pekerjaan baru, kesan akan melahirkan baru kekosongan. Ia adalah satu fakta matematik bahawa apabila pekerja yang bekerja jatuh daripada tenaga kerja, kadar pengangguran mesti berkurangan

Jadi, kita perlu mengurangkan tenaga kerja bekerja untuk mengurangkan pengangguran.

Jelas sekali, kita tidak dapat mengurangkan tenaga kerja dengan dekri, atau dengan tentera. Kami mahu individu untuk meninggalkan pekerjaan mereka secara sukarela, dan keluar dari tenaga kerja. Cara yang mudah, dan berkesan untuk mendorong pekerja untuk mengosongkan jawatan mereka secara sukarela dan tidak mengumpul bayaran pengangguran, dan tidak perlu untuk mencari pekerjaan yang baru, akan menawarkan bersara awal tertentu, individu-individu yang lebih tua, yang sudah berhampiran persaraan, tetapi yang masih berpegang pada pekerjaan mereka sehingga mereka mencapai usia 65.

Di bawah peraturan-peraturan keselamatan sosial semasa, seseorang individu mungkin kini bersara pada umur 62, Walau bagaimanapun, manfaat mereka, dan amaun bulanan yang mereka terima adalah banyak kurang jika mereka tunggu sehingga mereka mencapai usia 65 tahun. Kami dapat mendorong pekerja-pekerja yang lebih tua untuk bersara awal dengan menawarkan mereka faedah-faedah keselamatan sosial yang penuh pada usia 62 daripada umur 65 tahun, dan mengurangkan kadar pengangguran.

Kami akan mungkin membuat lebih daripada satu kedudukan setiap bersara individu, kerana pekerja-pekerja yang lebih tua/berpengalaman selalunya mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang menjadikan mereka pekerja yang cekap yang mampu melakukan kerja-kerja lebih daripada seorang individu yang tidak berpengalaman. Ia boleh dengan mudah mengambil dua atau lebih kakitangan baru untuk mengendalikan tugas-tugas kakitangan yang bersara.

Majikan mahu ini kerana ia akan mengurangkan kos gaji mereka; mereka akan menumpahkan individu dibayar lebih tinggi untuk individu-individu bergaji lebih rendah, dan mungkin boleh menyewa pekerja baru yang lebih daripada satu setiap pekerja akan bersara. Dan mereka juga dapat melihat pengurangan dalam kos insurans kesihatan mereka, dan mereka kos pampasan pekerja, kerana pekerja muda yang lebih sihat.

Daripada mengumpul bayaran pengangguran, individu-individu yang kini bekerja akan membayar cukai pendapatan, dan SSI & Medicare, dan sebagainya.

Dan Mari kita hadapi. Orang-orang yang membelanjakan wang paling dalam budaya kami adalah orang-orang muda dengan keluarga untuk suapan, dan kain, rumah, dll, dll. Orang-orang yang lebih tua adalah melalui dengan itu; mungkin, rumah-rumah mereka dibayar, dan anak-anak kami daripada Kolej, dan lain-lain. Mereka menghabiskan wang mereka mengikut budi bicaranya dalam ubat-ubatan, rekreasi, dan percutian.

=============================================

Sudah tentu, terdapat perbelanjaan tambahan yang terlibat dalam membayar wang persaraan tambahan, tetapi yang boleh menjadi lebih daripada diimbangi dengan penjimatan tidak perlu membayar faedah pengangguran, dan hasil cukai tambahan yang dibayar oleh pekerja-pekerja yang diupah, dan kesan riak lebih wang mereka akan mempunyai ekonomi keseluruhannya. (Orang-orang bekerja menghabiskan wang dan menyokong pekerjaan individu lain).

Dari carian pantas Internet saya mendapati bahawa semasa tiga tahun pertama daripada generasi yg mengiklan sesuatu bayi, 1946, tahun 1947 dan 1948, tiada purata juta 3.66 births setiap tahun di Amerika Syarikat, yang berjumlah kira-kira 11 juta kelahiran.

Sejak baby Boomer yang pertama bertukar 62 pada tahun 2008, jika semua individu-individu yang dibenarkan untuk bersara awal, sekarang, kami akan membuat juta 3.66 kekosongan, dengan serta-merta, dan satu lagi 3.66 juta pekerjaan bagi setiap tempoh dua tahun akan datang.

(Ini adalah jelas tinggi anggaran, kerana, ramai orang-orang yang lahir pada tahun tersebut Sesungguhnya telah meninggal dunia sudah, dan mungkin ada yang tidak mahu bersara awal).

Berdasarkan statistik semasa, terdapat 3.6 juta pekerjaan hilang dalam pekerjaan nonfarm, sejak Dis 2007.

(Nombor yang sudah tentu lebih tinggi, pada masa ini).Dengan mengubah peraturan semasa persaraan, kami menginap hampir serta-merta membatalkan semua kerja-kerja yang hilang setakat ini, dan cipta sehingga pekerjaan 3.66 juta untuk tambahan bagi setiap tahun berikutnya.

======================================

Saya tidak benar-benar tahu kos sebenar membolehkan individu untuk bersara awal, tetapi mari kita mengatakan, demi hujah, bahawa kos purata tambahan $ 20,000 setahun bagi setiap individu, yang mungkin konservatif. Ingat, amaun tambahan ini adalah hanya satu beban selama tiga tahun setiap individu pesara, jika mereka memilih untuk bersara pada usia 62. Selepas itu, pada umur 65 tahun, ‘jumlah tambahan’ tidak lagi akan ‘tambahan’, tetapi akan menjadi biasa jumlah yuran pada usia 65.

Pada $ 20,000 setiap individu, sekiranya 3.66 juta tambahan orang bersara awal setiap tahun, jumlah tambahan kos tahunan adalah sebanyak 73.2 bilion dolar.

Dari itu sebanyak 73.2 bilion dolar, kita perlu menolak penjimatan bayaran pengangguran, kerana orang-orang yang dahulunya menganggur sekarang boleh bekerja.

Kita akan kehilangan cukai yang dahulunya diterima daripada individu-individu yang akan bersara, tetapi yang dapat diatasi oleh kakitangan yang kini bekerja dan membayar cukai. Plus kami akan mendapat lebih hasil daripada kesan riak mempunyai lebih banyak dan lebih muda, orang-orang yang bekerja.

Bahawa sebanyak 73.2 bilion adalah sejumlah besar Wang, tetapi, kami telah mengurangkan pengangguran oleh 3.66 juta orang, dan jika orang-orang dahulu menganggur, sekarang bekerja, individu membayar hanya $ 3,000.00 setahun cukai pendapatan Persekutuan, SSI, dll, jumlah keseluruhan adalah 11 bilion dolar PER tahun, bahagian atas.

Kami mempunyai 100 ‘s of berbilion-bilion dolar pada program, seperti di TARP 700 + bilion dolar, yang telah mencipta pekerjaan tunggal Lapangan sudah sia-sia, jadi kenapa tidak membelanjakan sebahagian kecil daripada jumlah yang atur cara yang akan benar-benar bekerja, dan akan benar-benar mewujudkan kekosongan, dan mengurangkan pengangguran?

Jika program persaraan awal ini telah berkuat kuasa selama beberapa tahun, katakan 2008, 2009,2010, 2011 Bahasa Melayu, dan benar-benar menganggap program ini bermula pada tahun 2009:

Jika kita mempunyai atur cara ini berkuat kuasa bagi tempoh tiga tahun akan datang, bermula pada tahun 2009, kos maksimum ialah kira-kira 658.6 bilion dolar:

Bertukar…Kos…Kos…Kos…Kos
Umur 62… 2008… 2009… 2010… 2011
———-………………——-……..——-…….——–……——

2008… 000… sebanyak 73.2… sebanyak 73.2… sebanyak 73.2
2009… 000… sebanyak 73.2… sebanyak 73.2… sebanyak 73.2
2010… 000… 000… sebanyak 73.2… sebanyak 73.2
2011… 000… 000… 000… sebanyak 73.2
……………………….——………——……..——…….——–

Total…………………………….146.2… 219.6… 292.8… =…658.6 bilion dolar

Hakikatnya, setiap tahun akan lebih-lebih lagi bilion sebanyak 73.2 itu kerana individu tersebut tidak akan layak untuk bersara sehingga mereka telah mencapai usia 62, yang, bagi penduduk, akan diedarkan melalui sepanjang tahun.

Dari segi kerja-kerja yang dibuat, kita dapat mencipta hampir 33 juta kekosongan:

Bertukar…Kerja-kerja…Kerja-kerja…Kerja-kerja…Kerja-kerja
Umur 62… 2008… 2009… 2010… 2011
———-……….——-……….——–……….——-………..——-

2008… 0000… 3.66… 3.66… 3.66
2009… 0000… 3.66… 3.66… 3.66
2010… 0000… 0000… 3.66… 3.66
2011… 0000… 0000… 0000… 3.66
………………..——-……….——-………..——-………..——-

Total………………………….7.32… 10.98… 14.64… =…32.92 juta pekerjaan

=======================================================

Dalam beberapa tahun, kita sebenarnya boleh mempunyai kekurangan buruh, upah akan dipaksa naik, dan, oleh yang demikian, hasil cukai juga akan meningkat.

Walaupun angka saya mati sebanyak 50%, kami telah masih dicipta 3.66 juta pekerjaan dengan serta-merta, dan 12.8 juta
Lebih banyak kekosongan dalam tahun-tahun berikutnya.

Satu lagi yang ditambah, adalah bahawa individu-individu yang telah bersara tidak akan hidup selamanya, dan bilangannya akan berkurangan beransur-ansur setiap tahun, berkurangan lebih daripada semua kos.

Permukaan, ini kedengaran seperti idea retak-periuk, tetapi… mungkin ia tidak akan menyakiti untuk melakukan kaji selidik dan beberapa serius pengiraan satu ini…

Dan itu hanya pendapat saya.

Spencer Holly, AngryCalifornian
AC20090515007
===================

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *