Berpindah ke rekod perubatan elektronik – Pro dan kontra

Berpindah ke rekod perubatan elektronik – Pro dan kontra

Jika anda telah ke pejabat doktor baru akhir-akhir ini, anda mungkin telah mempunyai pengalaman mempunyai pembantu perubatan yang menggunakan komputer untuk merekod semua aduan dan simptom anda. Ia juga adalah agak berkemungkinan bahawa doktor juga menggunakan komputer untuk membuat nota-nota, ujian perintah beliau dan mungkin juga Faks preskripsi anda terus ke farmasi anda. Selamat datang ke dunia rekod perubatan elektronik, juga dikenali sebagai EMRs.

Seperti yang kita mula bergantung pada teknologi semakin, ia seolah-olah tidak dapat dielakkan bahawa kita akhirnya akan berkembang rekod perubatan elektronik. Sesetengah organisasi telah memeluk mereka sepenuh hati, manakala doktor-doktor lain menentang menggunakan EMRs. Selain itu, pesakit akan dibahagikan antara cintakan kemudahan sistem baru ini dan bimbang tentang privasi mereka. Tetapi Apakah kebaikan dan keburukan menggunakan EMRs?

Secara teori, EMRs akan mengurangkan kesilapan perubatan. Doktor mempunyai tulisan tangan yang paling menonjol yang dahsyat, dan rekod elektronik yang akan menghapuskan apa-apa masalah kerana legibility. Ralat masih boleh dibuat dengan menyemak kotak yang salah dalam bentuk yang sebagai contoh, tetapi EMRs mempunyai program untuk membantu menangkap ralat jenis ini. Di sisi lain, EMRs boleh menjadi terlalu menghadkan bagi pesakit yang mempunyai beberapa syarat atau syarat-syarat yang tidak sesuai dengan rapi ke dalam rekod yang pre-established kriteria.

Di samping itu, bilangan kertas rekod perubatan boleh tumbuh dengan banyaknya dari semasa ke semasa sehinggalah ia menjadi cukup besar. Kertas mempersendakan dan terdapat masalah berterusan meningkatkan keperluan menyimpan. EMRs, di sisi lain, boleh sentiasa disimpan dalam jumlah kecil ruang.

Kertas rekod perubatan adalah juga tertakluk kepada kerugian akibat kebakaran, banjir kerosakan atau kecemasan lain. Manakala EMRs mungkin juga mangsa kepada bahaya tersebut, ia adalah mudah untuk Sandarkan data elektronik dan menyimpannya luar tapak supaya ia dapat dipulihkan sekiranya berlaku bencana.

Apabila rekod-rekod pesakit dalam bentuk kertas, ia boleh menjadi sukar untuk mendapatkan salinan semua dokumen ke tapak-tapak yang pelbagai di mana ia diperlukan. Apabila rekod-rekod yang terkandung di dalam bahagian satu, maklumat boleh lebih mudah dicapai. Sebaliknya, terdapat pada masa ini, tiada keselarasan antara EMRs. Jika anda menggunakan penyedia yang bukan sebahagian daripada sistem yang sama dan menggunakan format bahagian yang berbeza, ia boleh menjadi sukar untuk memindahkan maklumat dari satu rekod yang lain.

Akses ke bahagian yang juga adalah satu isu Privasi utama. Pesakit bimbang bahawa sistem komputer boleh digodam dan rangkaian tanpa wayar tidak sentiasa selamat. Atas sebab ini, ia adalah jauh lebih mudah untuk mencuri maklumat dari satu bahagian daripada dari rekod perubatan kertas. Pesakit juga bimbang bahawa data perubatan sensitif boleh digunakan tidak sepatutnya, seperti apabila memohon sesuatu pekerjaan atau kemasukan ke Kolej. Walaupun ia menentang undang-undang untuk memilih bulu, apabila ia datang kepada maklumat, jenis ini sebaik sahaja ia telah dilihat, ia tidak boleh dilupakan. Sebagai maklumat perubatan menjadi lebih maju – termasuk maklumat genetik, sebagai contoh – orang mempunyai lebih banyak sebab untuk bimbang bahawa maklumat akan menggulung dalam tangan yang salah.

Akhirnya, apabila pembekal penjagaan kesihatan yang sedang sibuk memasukkan maklumat ke dalam satu bahagian, ia boleh menjadi mudah untuk mengabaikan pesakit atau mengurangkan temuduga pesakit kepada satu siri soalan yang direka bentuk untuk membolehkan doktor untuk tandakan dari kotak-kotak yang sesuai. Amalan perubatan masih seni, dan beberapa peguam bela pesakit berhujah bahawa EMRs boleh mengurangkan dari sebelah persamaan manusia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *