Berkuku kucing – sifat ubat-ubatan

Berkuku kucing – sifat ubat-ubatan

Berkuku kucing telah digunakan untuk tujuan perubatan sejak zaman Inca yang berjalan di bumi. Herba ini didapati dalam kepekatan maksimum dalam hutan hujan Amazon, walaupun ia adalah lumrah di banyak bahagian tengah dan Amerika Selatan. Herba ini dikenali dengan nama Latin Uncaria tomentosa, Uncaria guianensis. Ia adalah bekas yang diteliti dengan baik dan digunakan paling kerap dalam perubatan.

Berkuku kucing adalah sebuah woody anggur yang telah claw seperti duri, oleh itu nama herba. Duri ini membantu anggur yang memanjat apabila ia semakin berkembang di kawasan-kawasan berhutan. Kedua-dua spesies agak berbeza antara satu sama lain, dan mempunyai sifat-sifat yang berbeza dan manfaat.

Kucing Berkuku sepanjang zaman

Di Amerika Selatan, herba ini telah digunakan sejak zaman dahulu untuk merawat beberapa jenis penyakit. Kaum yang Peru Ashaninka tumbuhan ini digunakan untuk meningkatkan kesihatan secara keseluruhan dan juga sebagai satu contraceptive dan gastrousus anti keradangan ejen. Banyak penyakit-penyakit serius seperti kanser masih dianggap oleh puak ini menggunakan herba ini. Di Brazil, pengamal perubatan tradisional telah menggunakan Berkuku kucing untuk mengubati inflammations yang timbul dengan penyakit-penyakit tertentu.

Bagaimana ia digunakan?

Secara umum, akar dan batin menyalak Berkuku kucing yang digunakan untuk membuat ubat-ubatan. Bahagian ini akan diproses menjadi pelbagai bentuk seperti kapsul, tablet dan ekstrak. Ramai juga membuat cabutan bahagian-bahagian Berkuku kucing atau rebus bahagian-bahagian untuk membuat teh seperti ramuan.

Penggunaan moden

Kesan-kesan ubat-ubatan yang berfaedah daripada pelbagai guianensis Uncaria Berkuku kucing tidak juga dikenali sebagai orang-orang Uncaria tomentosa. Kedua, Walau bagaimanapun, telah dikaji secara terperinci oleh para penyelidik di pelbagai negara dan faedah-faedah yang dinyatakan.

Uncaria tomentosa kini digunakan dalam rawatan kanser dan memerangi kesan jangkitan HIV. Adalah dipercayai bahawa mengambil herba ini menghadkan penyebaran sel-sel kanser dan membantu membendung kerosakan sel yang disebabkan oleh pelbagai rawatan barah.

Herba yang digunakan secara meluas untuk merawat masalah gastrik dan usus seperti penyakit Crohn’s, ulser / tumor di perut, kolitis dan Sindrom usus bocor. Selain daripada itu, jangkitan parasit dari saluran usus mungkin juga boleh dikosongkan dengan cepat apabila orang yang terlibat mengambil dos yang ditetapkan daripada Berkuku kucing. Bagi orang-orang yang lebih tua, herba ini menawarkan ubat yang mudah untuk masalah ini tanpa rasa takut kesan-kesan sampingan yang melemahkan mana-mana.

Herba ini digunakan untuk melawan keletihan, membantu pengurusan pesakit artritis dan reumatik kesakitan dan mencegah masalah-masalah yang timbul semasa PMS. Adalah dipercayai bahawa herba ini mengandungi beberapa Kata majmuk yang mengehadkan pengeluaran badan TNF (tumor nekrosis factor) dan lain-lain bahan yang menyebabkan keradangan. Ini menjadikan herba ini membantu dalam mengurangkan keradangan dan kesakitan yang disebabkan oleh keadaan seperti artritis. Ini adalah satu lagi masalah usia yang Berkuku kucing biasanya digunakan untuk merawat.

Herba yang mengandungi alkaloid, tannin dan fitokimia adalah bertanggungjawab terhadap pelbagai faedah kesihatan yang menawarkan. Sesetengah jenis kucing Berkuku dilihat mempunyai kesan sedative seperti mereka menundukkan jantung tindakan sementara yang lain mempunyai kesan yang berbeza. Ia adalah penting untuk mempunyai kedua-dua ubat sebenar dan dos yang diselia dengan teliti oleh pengamal perubatan sebelum anda mula mengambil Berkuku kucing kerana kesan dramatik berbeza yang pelbagai spesies tumbuhan yang boleh mempunyai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *