Berkomunikasi dengan warga tua

Berkomunikasi dengan warga tua

Kita semua tahu bahawa penduduk orang tua yang semakin berkembang. Kita juga semua tahu bahawa ramai daripada golongan tua yang seterusnya akan menjadi terdiri daripada baby-boomers seperti saya. Adakah anda sedar bahawa dari tahun 2000 sehingga tahun 2006, terdapat peningkatan sebanyak 200 peratus populasi orang 65 tahun atau lebih tua (Biro Banci Amerika Syarikat, Amerika Syarikat sementara unjuran oleh umur, jantina, bangsa, dan asal-usul Hispanik, Washington, DC).

Ia juga dianggarkan bahawa warga tua di negara kita melawat doktor mereka pada purata lapan kali setahun. Seluruh penduduk doktor membuat lawatan secara purata lima kali setahun (Perikatan penyelidikan penuaan, 2002). Ini bermakna bahawa kita harus menjangka yang lebih besar secara keseluruhan memerlukan penjagaan di penduduk tua. Komunikasi dengan warga tua sememangnya amat penting dalam penyediaan penjagaan.

Berkomunikasi dengan penduduk tua kami boleh mencabar. Tidak seperti kanak-kanak, warga tua hadir kami dengan Kumpulan Heterogen sangat. Mereka membawa bersama mereka bertahun-tahun jenis pengalaman hidup, memerlukan penyedia penjagaan untuk mendengar dan memahami pandangan orang tua setiap proses penjagaan yang jauh berbeza. Anda harus sedar perbezaan budaya dan pengaruh penerima penjagaan yang mempengaruhi perspektif mereka bukan sahaja penuaan, tetapi proses penjagaan.

Warga tua mempunyai perubahan fizikal yang telah menjejaskan keupayaan mereka untuk berkomunikasi kerana mereka dulu, seperti kehilangan pendengaran, kehilangan penglihatan, kehilangan ingatan, dan unjuran pertuturan. Ingatlah bahawa walaupun berkomunikasi dengan orang tua yang mungkin lebih mencabar berbanding dengan lain-lain penduduk; ianya bernilai dalam usaha untuk meningkatkan kualiti hidup mereka.

Kita juga harus sedar keperluan orang tua, seperti keperluan untuk mengingati betapa dan berdukacita. Sebagai zaman tua mereka sering terpaksa memberi aktiviti-aktiviti tertentu yang telah memainkan peranan penting dalam bagaimana mereka menghargai diri mereka sendiri. Sebagai contoh, orang-orang tua yang banyak mempunyai kesukaran menyesuaikan diri dengan serta-merta selepas persaraan. Kehidupan mereka dan pemandangan mereka daripada diri mereka sendiri mungkin telah secara langsung dikaitkan dengan apa yang mereka lakukan untuk kerja. Kerugian itu boleh mengakibatkan kemusnahan.

Rakan-rakan dan ahli keluarga mula mati menyebabkan rasa sedih dan bersedih. Dan, sebagai penurunan Kesihatan elder sendiri, mereka boleh melihat kemerdekaan mereka menolak juga. Semua faktor-faktor ini, dan proses grieving, boleh membawa kepada kemurungan, pengeluaran dan perubahan dalam personaliti (iaitu, kerengsaan). Ia adalah penting untuk memahami proses penuaan ini, faktor-faktor yang boleh mempengaruhi orang yang pada masa ini, dan cara-cara untuk membantu dengan komunikasi yang berkesan.

Beberapa tips untuk komunikasi yang lebih baik adalah:

–Sentiasa berhadapan dengan orang yang anda bercakap dengan.
-Mengurangkan gangguan luaran seperti bunyi televisyen.
–Biarlah orang melihat anda apabila anda bercakap dengannya.
–Jika perlu, melambatkan pertuturan anda dan bercakap dengan nada yang biasa.
–Jangan tanya soalan-soalan terlalu banyak pada satu-satu masa.
–Tidak teragak-agak untuk mengulangi kata-kata jika ia membantu lebih tua untuk memahami.
–Menggunakan fizikal maklum balas kepada komen dengan lebih tua. Mengangguk-sebagai contoh, angguk kepala anda apabila anda bersetuju dengan apa yang telah dikatakan.
–Sentiasa cuba untuk menjadi mesra dan argumentative.

Berkomunikasi secara amnya mengambil kerja. Berkomunikasi dengan orang-orang tua kami boleh atau tidak boleh mengambil kerja-kerja yang lebih banyak berbanding dengan penduduk umum, tetapi ia perlu dilihat oleh penyedia penjagaan kami berbaloi usaha. Kesabaran, persefahaman, dan banyak mengambil berat harus membuat untuk komunikasi yang kukuh dan memberi ganjaran dengan kami orang-orang tua. Ingat: amalan membuat sempurna.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *