Berkenaan Kesihatan & peraturan keselamatan: Pengenalpastian, pengemaskinian & pematuhan

Berkenaan Kesihatan & peraturan keselamatan: Pengenalpastian, pengemaskinian & pematuhan

Peraturan-peraturan keselamatan dan kesihatan secara langsung menjejaskan pelaksanaan Keselamatan dalam sesebuah organisasi. Mereka bermain sebagai rujukan utama bagi mana-mana pelaksanaan sistem pengurusan keselamatan. Dengan mengetahui tentang mereka, kita akan tahu tanggungjawab peraturan kami betul-betul.

Input

Mengenal pasti peraturan kesihatan dan Keselamatan yang dikenakan, Terdapat beberapa input tipikal yang kita perlu ambil kira. Menurut OHSAS 18002:2000, apa-apa input yang biasa termasuk:

Butir-butir syarikat pengeluaran proses
Pengenalpastian bahaya, penilaian risiko dan kawalan risiko keputusan
Kod
Garis Panduan industri
Syarat-syarat peraturan-peraturan
Peraturan-peraturan kerajaan
Standard (negara, luar negara, serantau atau antarabangsa)
Keperluan organisasi dalaman dan
Syarat-syarat daripada pihak-pihak yang berminat.

Dari input-input ini, menerima pakai peraturan-peraturan dan syarat-syarat yang dikenakan. Membuat jadual yang mengandungi kandungan diringkaskan, negeri ke Jabatan atau kawasan yang mereka memohon dan menyebut pihak yang bertanggungjawab. Mengedarkan Jadual kepada kakitangan yang berkenaan untuk mendapatkan perhatian yang secukupnya dan kesedaran selepas itu.

Kemaskini secara berterusan

Kemas kini peraturan keselamatan adalah perlu bagi menyerap pindaan dan meluluskan peraturan-peraturan baru yang tempahan dikeluarkan untuk penerbitan. Update selalu sebaliknya status pematuhan akan melanggar.

Memastikan pengemaskinian berterusan, mewujudkan dan mengekalkan satu prosedur yang membimbing bagaimana untuk mengenal pasti dan mengemaskini peraturan-peraturan yang terpakai dan lain-lain keperluan. Ia boleh disimpan dalam media yang berbeza seperti cetakan, CD, cakera atau internet.

Mematuhi atau tidak mematuhi

Setelah peraturan-peraturan yang diguna pakai telah diringkaskan, Semak status pematuhan Syarikat. Menilai peraturan-peraturan yang ia mematuhi atau tidak mematuhi. Melakukannya secara tetap, pada masa yang sama dengan mengemaskini tempoh atau secara bebas.

Memberi perhatian yang mencukupi kepada peraturan bahawa Syarikat telah tidak mematuhi lagi. Menetapkan objektif bulanan dan sasaran anda. Menilai pencapaian bulanan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *