Berjuang umur berkaitan Sarcopenia dengan senaman

Berjuang umur berkaitan Sarcopenia dengan senaman

Sarcopenia adalah satu gangguan degeneratif yang berkaitan dengan penuaan, yang dicirikan oleh kehilangan badan otot jisim dan kelemahan. Menuju kehidupan yang tidak aktif, dan kekurangan aktiviti dan latihan telah dilihat untuk meningkatkan kemungkinan telah didiagnosis menghidap sarcopenia. Rawatan sarcopenia melibatkan satu program senaman yang disasarkan untuk meningkatkan kekuatan badan dan memulihkan kesihatan badan secara keseluruhan. Ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa rutin senaman perlu menghasilkan manfaat tanpa straining badan sudah lemah. Di sini adalah melihat beberapa latihan dan senaman yang sarcopenia pesakit boleh mendapat manfaat daripada.

Latihan rintangan

Latihan rintangan (RT), yang melibatkan penggunaan berat, menawarkan satu penyelesaian yang ideal kepada sarcopenia tempur. Malah, RT dinasihatkan mengambil latihan aerobik untuk pesakit sarcopenia. Di antara faedah-faedah latihan rintangan termasuk:

• Meningkatkan keseimbangan badan
• Meningkatkan metabolisma badan
• Berkesan merendahkan BP (tekanan darah)
• Angkat berat meningkatkan ketumpatan tulang badan
• Peningkatan tahap estrogen yang menopaus berikut telah dilihat sebagai satu faktor penyebab di Sacropenia. Latihan rintangan ini menawarkan manfaat kesihatan untuk wanita sahaja.

Pastikan anda tidak lebih daripada mengenakan badan anda, terkoyak otot atau berakhir dengan tulang-tulang yang patah. Dapatkan bantuan doktor atau jurulatih peribadi yang berkelayakan sebelum memulakan program latihan rintangan.

Latihan imbangan

Sarcopenia pesakit mendapati sukar untuk berjalan kaki dan mengalami kehilangan keseimbangan badan. Mereka boleh melakukan senaman ringkas untuk meningkatkan keseimbangan badan. Sebahagian daripada latihan ini termasuk:

Pusingan Lif: ini adalah senaman mudah yang melibatkan mengangkat kaki anda keluar ke satu sisi, berselang-seli antara kaki kiri dan kanan anda. Nafas semasa anda mengangkat kaki anda dan bernafas apabila anda menyambung kedudukan yang santai.

Pusingan lanjutan: ini melibatkan memanjangkan kaki anda ke belakang, sementara mengekalkan lutut lurus.

Pendirian tunggal pusingan: ini adalah satu latihan asas di mana anda berdiri di atas satu kaki untuk beberapa saat, mengambil yang berhenti seketika untuk berehat dan mengulangi perkara yang sama dengan kaki anda yang lain.

Lutut selekoh: ini melibatkan mengangkat lutut anda ke dada anda, dengan kaki anda pada jarak 6 inci dari aras.

Dinasihatkan anda melakukan senaman ini berhampiran dan kerusi atau Meja sokongan dalam kes anda kehilangan baki semasa mereka menjalankan.

Luluh kerusi yang merupakan satu lagi langkah mudah yang anda boleh lakukan di dalam keselesaan rumah anda. Anda akan memerlukan kerusi terus balik tanpa senjata untuk senaman ini. Menjaga bahagian belakang anda lurus, cross tangan anda di seluruh dada anda. Mengetatkan otot-otot abdomen dan belakang tanpa lemak anda perlahan-lahan sehingga anda kembali sedikit menyentuh di kerusi belakang. Kembali kepada kedudukan permulaan. Mengulangi ini kira-kira 8 – 9 kali.

Senaman kardio

Pesakit Sarcopenia boleh mendapat manfaat dari senaman kardio yang meningkatkan nadi serta fungsi paru-paru. Rutin kardio yang boleh melengkapkan latihan ketahanan dan senaman fleksibiliti anda. Menggabungkan bentuk-bentuk latihan yang berbeza juga boleh mengalih keluar tediousness mengikuti rutin senaman yang sama.

Selain latihan dan program-program latihan ini, anda juga boleh melakukan senaman Yoga dan Pilates berintensiti rendah untuk meningkatkan fleksibiliti badan. Sebuah perigi yang memikirkan program latihan bersama-sama dengan diet yang berkhasiat yang boleh membantu anda melawan sarcopenia dan memulihkan otot besar-besaran serta fizikal yang baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *