Berjuang kebimbangan kemurungan – giliran anda untuk berjalan di bawah sinaran matahari

Berjuang kebimbangan kemurungan – giliran anda untuk berjalan di bawah sinaran matahari

Kerana dia tidak tahu mengenai kemurungan kebimbangan, Jim tidak pasti di mana atau bagaimana untuk mendapatkan bantuan.

“Saya tidak tahu jika saya bimbang kerana saya tertekan atau saya adalah tertekan kerana saya berasa gementar sepanjang masa. Saya tidak dapat tidur, saya sentiasa bimbang dan mempunyai perasaan untuk menggalakkan kesedihan yang tidak akan pergi. Gejala-gejala kemurungan kebimbangan telah menjejaskan prestasi kerja saya dan keluarga saya tidak dapat memahami mengapa saya rasa cara yang saya lakukan. ”

“Akhirnya. isteri saya meyakinkan saya untuk bercakap dengan doktor kami dan dia memberitahu saya bahawa kebimbangan dengan kemurungan adalah masalah yang sangat biasa. Dia ditetapkan ubat-ubatan dan terapi dan kini saya merasa seperti seorang lelaki yang baru. Saya harap saya telah meminta bantuan tahun yang lalu.”

Kemurungan adalah salah satu syarat-syarat tempahan biasa sekunder yang berkaitan dengan kecelaruan keresahan. Kaji selidik menunjukkan bahawa 60 hingga 70 peratus daripada orang-orang yang menghidap kemurungan juga mempunyai kebimbangan. Dan separuh daripada orang-orang yang didiagnosis dengan kebimbangan mempunyai tanda-tanda utama kemurungan. Kadang-kadang dalam kemurungan yang terhasil menjadi diagnosis utama, supaya gangguan kebimbangan asas sama ada pergi tidak dirawat atau tidak dikenali.

Masuk akal bahawa kebimbangan yang teruk boleh membawa kepada kemurungan. Jika fikiran dilumpuhkan oleh rasa takut anda tidak akan berasa senang atau mempunyai pemikiran yang positif.

Kemurungan menyakitkan kita di semua peringkat; secara fizikal, ia boleh menyebabkan sakit kepala, insomnia, ulser dan penyakit refluks asid, hanya untuk menamakan beberapa. Kemurungan juga boleh menyebabkan keadaan jantung dan walaupun otak pucuk.

Pada tahap emosi, kemurungan menyakitkan kita kerana kita tidak lagi mencari kegembiraan dalam kehidupan kita, atau tidak boleh melepaskan kesalahan masa lalu. Kemurungan ini dalam bentuk rasa kesal dan rasa bersalah tinggalkan rasa lumpuh, putus asa, dan tidak dapat menghadapi prospek masa depan.

Kemurungan menyakitkan anak-anak kita apabila kita berasa seperti tidur daripada menghabiskan masa dengan mereka, ia menyakitkan pasangan kita kerana mereka tidak tahu apa yang perlu dilakukan untuk kita, dan juga erti kawan-kawan yang akan menjadi sokongan kami cenderung untuk menjauhkan kaki, membiarkan kami mempunyai ruang kita apabila kita benar-benar perlu untuk bercakap.

Kebanyakan orang tidak tahu bagaimana untuk menangani kemurungan, dan memberikan nasihat makna yang salah tapi baik untuk kita “ke atas”, atau “tarik diri kita daripadanya.” Jika anda pernah jarak dengan kemurungan atau berasa ia sekarang, anda tahu bahawa ia lebih mudah berkata daripada dilakukan.

Jika anda mempunyai perasaan kebimbangan, kemurungan atau keletihan yang mengganggu kehidupan seharian anda yang teruk atau berterusan selama lebih daripada beberapa minggu, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan.

Jika perasaan anda seolah-olah out of proportion to peristiwa-peristiwa yang menyebabkan mereka atau jika terdapat tiada sebab tertentu, anda perlu mendapatkan bantuan.

Teruk kebimbangan dan kemurungan adalah penyakit sebenar, bukan tanda-tanda kelemahan, dan harus akan dirawat oleh pakar psikiatri, ahli psikologi atau kaunselor yang berlesen.

Berjuta-juta orang telah telah berjaya dirawat untuk kemurungan kebimbangan. Sekarang tiba giliran anda untuk berjalan keluar kabus tersebut dan ke bawah sinaran matahari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *