Berjalan selepas kecederaan Hamstrain yang

Berjalan selepas kecederaan Hamstrain yang

Aktiviti-aktiviti yang popular yang orang menyertai untuk mengekalkan kecergasan fizikal dan memperbaiki fungsi kardiovaskular berjoging dan berjalan. Aktiviti-aktiviti tersebut selalu mempunyai potensi untuk kecederaan yang boleh meletakkan seseorang atlet daripada tindakan selama hari, minggu dan juga bulan.

Kecederaan hamstring adalah kecederaan yang biasa dan melemahkan kalangan berjoging dan pelari. Kecederaan ini adalah sebenarnya sejenis ketegangan otot dan ramai orang sering bertanya bagaimana tidak lama lagi mereka boleh mula berjoging atau berjalan selepas mengambil “hamstrain” kecederaan – sudah tentu harus “hamstring” kecederaan.

Hamstrings terdiri daripada otot berbeza 3 yang terletak di bahagian belakang paha ini. Kumpulan otot ini begitu dikenali kerana perlu mereka dipotong orang akan tidak boleh berjalan – dalam erti kata lain “hamstrung”.

Otot-otot hamstring 3 semitendonous, semimembranosus dan biceps femoris dan menyerahkan kuasa yang diperlukan untuk berjalan dan berlari kemajuan (dilampirkan di belakang lutut dan kemasyhuran yang agak bertulang bahagian punggung). Pelari pecut khususnya sering membangunkan lebih berkuasa quadriceps dan hamstrings untuk kelajuan besar daripada blok-blok Start (otot-otot quadriceps ditemui di hadapan paha).

Kecederaan hamstring berlaku apabila merupakan seorang atlet yang mengalami stres yang teruk, tidak memanaskan dengan betul atau terbentang terlalu penuh semangat mengakibatkan kesakitan apabila lenturan lutut dan gerakan ke belakang paha ini.

“Hamstrains” (hamstring strain) akan dikelaskan sebagai peringkat ijazah pertama, Ijazah kedua dan Ijazah ketiga jenis kecederaan. Keterukan kecederaan hamstring yang akan menentukan Bilakah berjalan boleh bermula.

Pertama darjah kecederaan akan menangis kecil sedikit dalam otot dan menyembuhkan juga menggunakan ais dan rehat yang betul. Kedua tahap kecederaan adalah sederhana menangis dalam otot dan kesakitan yang berlaku ke atas kawasan otot yang lebih besar berbanding pertama darjah kecederaan (otot menjadi lemah dan sengit dan boleh bertukar biru dan hitam). Darjah ketiga menyebabkan kecederaan otot balling dengan lebam tersebar luas (boleh palpated atau dirasa dengan tangan). Tidak seperti biasa seperti lain-lain dua jenis kecederaan kecederaan darjah ketiga.

Kecederaan ijazah dan Ijazah ketiga yang kedua boleh berlaku dengan mudah jika kecederaan ijazah pertama telah sembuh dengan sempurna dan merupakan seorang atlet bermula aktiviti terlalu awal yang menyebabkan atlet sedang daripada tindakan untuk lebih lama daripada kebiasaannya akan berlaku.

Kecederaan hamstring memerlukan pemulihan program – termasuk ais, rehat, ketinggian, mampatan, ringan regangan latihan dan senaman untuk menguatkan otot. Berjalan selepas kecederaan “hamstrain” yang hanya boleh dilakukan selepas selesai penyembuhan telah mengambil tempat.

Walaupun atlet mungkin kecewa kerana terpaksa menggantung aktiviti trek atau jalan kerana kecederaan hamstring, ganjaran akhirnya mengikuti satu program yang baik untuk pemulihan adalah penyembuhan yang sempurna, pengukuhan dan regangan otot-otot yang mengakibatkan lebih cepat berjalan dengan kaki yang kuat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *