Berjaga-jaga yang tidak aktif: Protein yang penting untuk orang-orang yang tidak aktif

Berjaga-jaga yang tidak aktif: Protein yang penting untuk orang-orang yang tidak aktif

Kepentingan protein dalam diet harian kita telah pasti ditubuhkan oleh ahli-ahli sains pemakanan, dan diterima secara meluas oleh atlet. Antara lain fungsi yang sangat penting, protein amat penting untuk mewujudkan otot. Sama penting adalah protein yang penting kuasa untuk membaiki tisu otot yang tercedera selepas latihan [i].

Manakala nilai protein dalam diet telah diakui dan pangkat kalangan masyarakat Kecergasan, ia mempunyai telah kurang baik disebarkan antara penduduk sedentari yang sangat besar. Hadir membuat sehingga kira-kira dua puluh lima peratus daripada penduduk Amerika Syarikat [iii] – atau satu dalam empat orang – orang yang sedentari ditakrifkan sebagai mereka yang melakukan kurang daripada setengah jam aktiviti fizikal yang sederhana setiap hari [iii].

Masalah utama untuk menyelesaikan, oleh itu, adalah bahawa majoriti orang-orang yang tidak aktif mereka tidak faham bahawa mereka, atau lebih mungkin tidak, mendapatkan cukup protein dalam diet mereka. Kumpulan ini secara besar-besaran daripada individu-individu yang aktif menunjukkan kepercayaan mitos bahawa pemakanan yang kaya dengan protein penting semata-mata untuk ahli sukan dan mereka yang aktif secara fizikal. Kuantiti pengambilan harian rujukan [1] bagi protein ialah 50 gram, dan individu-individu sedentari tempahan tidak seolah-olah datang dengan memenuhi piawaian ini.

Di sebelah air, protein adalah bahan paling lazim badan. Protin adalah blok bangunan pusat untuk otot dan tisu, dan penting bagi memastikan fungsi sistem-sistem yang penting, seperti sistem penghadaman. Protein ini juga membantu mengawal dan menguruskan hormon dan bahan kimia yang mempengaruhi mood dan mengatasi keupayaan satu perkara yang mempunyai kesan untuk semua orang, tanpa mengira program senaman. Malah, dalam konteks gangguan mood berkaitan kekurangan protein, seseorang boleh membuat kes bahawa individu yang tidak aktif di jalan raya yang berbahaya untuk obesiti mungkin psikologi lebih bersedia untuk melaksanakan pelan pemakanan kita (contohnya sihat) jika, antara faktor-faktor utama yang lain, diet protein lengkap yang wujud pada permulaan.

Walau bagaimanapun terdapat satu lagi berkaitan dengan masalah yang boleh dikatakan lebih berbahaya. Sedikit data yang hampir semua orang-orang yang tidak aktif menerima tentang protein-bit dan keping fakta di sana sini, kebanyakannya dari pemasar dan pengiklan – akan sering terang-terangan mengelirukan. Ini paling jelas dilihat dalam dunia makanan segera.

Ramai orang yang sedentari yang mempunyai kesedaran rudimentary beberapa kepentingan protein di dalam diet yang seimbang berfikir, disebabkan sebahagian besarnya untuk kempen, pemasaran hamburger makanan segera yang “masuk akal sumber protein”. Hilang dalam kepercayaan ini adalah hakikat bahawa hampir semua makanan segera burger pilihan hampir benar-benar tidak sihat yang tinggi dalam lemak tepu, kalori, sodium, kolesterol, dan seterusnya.

Sebenarnya, burger yang popular mengandungi lima puluh dua peratus daripada nilai harian yang disyorkan (DV) lemak, dan lebih 500 kalori, di mana enam puluh peratus adalah daripada lemak [2]. Ciri-ciri yang jelas berbahaya mengurangkan nilai pemakanan dari burger yang dua puluh empat gram protein.

Ia pada asasnya adalah disebabkan oleh kekurangan maklumat – ini dan serentak kewujudan propaganda–yang menghalang ramai orang yang sedentari dari belajar tentang keperluan protein. Sebenarnya dalam masa yang sama, ia adalah Selain itu jelas kepada pakar-pakar perubatan yang konsep pendekatan hidup sedentari mungkin masalah berkaitan kesihatan global yang serius yang perlu ditangani terlebih dahulu dan bukannya kemudian [iv].

Menangani situasi ini ialah, seperti banyak syarat-syarat Kesihatan Kronik, sukar dan menjelajahi. Walau bagaimanapun acknowleding kerumitan ini, di dalam dan daripada dirinya sendiri, titik penyelesaian yang perlu pada masa yang sama akan menjelajahi dan holistik dalam pendekatan. Pengetahuan protein perlu meregangkan melepasi had komuniti “sihat dan Olahraga”, dan pada masa yang sama, cara untuk individu-individu yang tidak aktif untuk mencapai protein hendaklah maju cara yang lebih sihat berbanding burger makanan segera.

Walaupun sukar dan diakui sukar pertempuran yang ramai individu sedentari menghadapi hari, terdapat rasional memecah tradisi. Terdapat produk-produk luar sana yang menyediakan sumber-sumber yang seimbang protein lengkap, namun di bahagian-bahagian yang bertanggungjawab, rendah kalori dan lemak-percuma. Memandangkan produk-produk ini diperkukuhkan dengan vitamin dan nutrien, mereka akan digunakan sama ada sebagai tambahan atau gantian hidangan keseluruhan. Ini adalah nilai yang ketara untuk diet dan “masa kebuluran” individu yang mencari cara-cara yang cepat, selesa untuk makan yang sihat.

Akhirnya, menyelesaikan masalah individu sedentari tidak akan mudah, dan ia akan cepat. Ia telah mengambil generasi untuk membentuk statistik bahawa 1 dalam 4 orang Amerika membawa gaya hidup sedentari dan ia mungkin mengambil masa untuk menguraikan simpulan ini generasi sekarang. Seronok unraveling, Walau bagaimanapun, adalah jelas: kesedaran kualiti, kualiti kefahaman dan lebih-lebih lagi, kualiti produk-produk pemakanan yang pengguna kedua-dua permintaan, dan sesungguhnya, benar-benar layak dari pengeluar makanan mereka.

[1] Disebut dengan nama better-known “Lawatan elaun harian”.

[2 Cadangan USDA] adalah 30% kalori dari lemak

Rujukan

[i] sumber: “Kuasa Protein”. Pakar perubatan dan Sportsmedicine.

[ii] sumber: “Apa kita fikir adalah membuat kita lemak”. About.com.

[iii] sumber: “Kos dan kesan-kesan bagi sedentari hidup: baru Battleground bagi an Old musuh”. Presiden Majlis kecergasan fizikal dan sukan.

[iv] sumber: “gaya hidup yang sedentari: masalah kesihatan awam Global”. Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *