Berita Kesihatan – kalori yang dibakar dalam sehari

Berita Kesihatan – kalori yang dibakar dalam sehari

Kalori dibakar dalam sehari-untuk menurunkan berat badan?

Jumlah kalori badan menggunakan dalam sehari adalah berbeza bagi setiap individu. Saya pasti anda sudah sedar pada label pemakanan makanan anda membeli bahawa “peratus harian nilai” berdasarkan diet 2,000 kalori. 2,000 kalori adalah hanya standard kasar bagi orang makan setiap hari. Badan anda mungkin perlu lebih atau kurang daripada 2,000 kalori. Jadi anda diet/senaman mingguan, Terdapat sejumlah kalori yang dibakar dalam sehari yang anda perlukan? Ketinggian, berat badan, jantina, umur dan aktiviti tahap semua mempengaruhi keperluan kalori anda.

3 Faktor-faktor yang mempengaruhi keperluan kalori anda

Terdapat tiga faktor utama yang terlibat dalam mengira berapa banyak kalori yang diperlukan oleh tubuh setiap hari, basal metabolic kadar, aktiviti fizikal dan kesan thermic makanan.

Basal Metabolic kadar

Anda basal metabolic kadar adalah jumlah tenaga yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi apabila berehat. Ini akaun kira-kira 60-70% daripada kalori yang dibakar dalam sehari dan juga termasuk tenaga diperlukan untuk menjaga hati anda menewaskan, pernafasan, paru-paru anda anda kelopak mata yang berkelip dan suhu badan anda stabil. Kalori yang dibakar dalam sehari adalah benar-benar penting. Lelaki mempunyai BMR yang lebih tinggi berbanding wanita.

Aktiviti fizikal

Faktor yang seterusnya dalam persamaan adalah aktiviti fizikal anda. Aktiviti fizikal juga merangkumi segala-galanya dari memberus gigi pada waktu pagi untuk menjalankan meter. Jumlah kalori yang dibakar dalam sehari sebenarnya mempunyai kaitan dengan berat badan anda. Kalori yang dibakar dalam satu hari adalah sangat penting.

Kesan thermic makanan

Kesan thermic makanan adalah pengiraan akhir untuk formula kalori terbakar badan anda. Ini adalah jumlah tenaga yang tubuh menggunakan untuk mencerna makanan yang anda makan. Ia memerlukan tenaga untuk kerosakan makanan anda. Untuk mengira jumlah kalori yang anda membayar dalam proses ini, darabkan jumlah kalori yang anda makan dalam sehari dengan 0.10, atau 10 peratus.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *