Berhenti merokok dengan pengurangan secara beransur-ansur

Berhenti merokok dengan pengurangan secara beransur-ansur

Pernahkah anda cuba keluar rokok sejuk-Turki, hanya kepada cahaya sehari atau lebih satu jam kemudian? Pengamal-pengamal kesihatan yang banyak akan memberitahu anda bahawa sejuk-Turki adalah satu cara untuk berhenti. Tetapi Bilakah ayam belanda sejuk tidak bekerja untuk anda, kemudian apa? Anda mesti memilih satu kaedah untuk berhenti merokok yang membolehkan anda untuk berhenti, cara anda sendiri.

Dengan semua cara yang anda telah gunakan untuk berhenti merokok, Adakah anda cuba mengurangkan perlahan-lahan Merokok? Memotong kembali cara ini membolehkan anda untuk badan anda mengenai kesan ketagihan Nikotin. Plus, anda akan mengambil caj sebanyak tabiat anda dengan rokok secara muktamad.

Berikut adalah cara untuk mencipta jadual pemberhentian Merokok secara beransur-ansur untuk diri sendiri:

1. Tentukan berapa banyak rokok yang anda biasanya Merokok setiap hari.
2. Tentukan bilangan rokok yang anda boleh mengurangkan daripada penggunaan harian anda. Sebilangan yang baik untuk digunakan adalah 2 setiap hari. Kita akan panggil ini jumlah pengurangan harian.
3. Bahagi nombor dari langkah 1 nombor pengurangan harian daripada langkah 2. Sebagai contoh, jika anda Merokok rokok 40 sehari, dibahagikan dengan 2, anda akan mendapat nombor 20. Ini adalah jumlah hari yang anda akan perlu untuk mengurangkan Merokok ke sifar.
4. Mengambil beberapa kertas dan di sebelah kiri menulis bilangan hari anda hanya ditentukan anda perlukan dalam langkah 3 di atas. Sebagai contoh, jika nombor anda hari 30, menulis 30 hari. Kini di bawah yang tulis 29 hari, 28 hari, 27 hari, dan seterusnya forth sepanjang jalan ke 1 hari.
5. Bermula dari bahagian bawah senarai (1 hari) tulis nombor pengurangan harian dari langkah 2 (“2” dalam contoh kami). Pada baris untuk hari ke 2, tambah jumlah pengurangan harian nombor anda pada 1 hari. Dalam contoh ini, anda akan menulis 4 hari 2. Pada 3 hari anda menambah jumlah pengurangan harian hasil 2 hari. Teruskan proses ini sehingga anda menambah ke bahagian atas senarai hari anda. Anda akan hanya itu hari lagi banyak dari keluar Rokok!

Sebaik sahaja anda membuat pengiraan ini anda sudah bersedia untuk mula memotong kembali, secara beransur-ansur. Pastikan anda “berhenti pelan” dengan anda pada setiap masa. Anda mungkin mahu untuk band getah ia pek anda daripada rokok.

Mulakan rancangan dengan menggunakan bilangan rokok pada tarikh pertama rancangan anda. Setiap kali anda menghisap rokok, meletakkan tanda di sebelah hari semasa. Apabila jumlah markah mencapai bilangan rokok yang diperuntukkan untuk hari itu, anda sudah selesai merokok untuk hari tersebut. Pastikan anda mengendalikan diri anda!

Di sini terdapat satu petua yang akan menjadikan kaedah ini lebih berkesan 100% dengan mengekalkan anda jujur. Sebagai dengan apa-apa berbaloi ia memerlukan usaha beberapa (tetapi tidak banyak). Pada permulaan hari, kumpulkan semua rokok anda akan Merokok hari itu. Dengan visual bilangan rokok yang anda akan Merokok hari itu, anda boleh memahami bagaimana untuk ruang keluar rokok anda. Satu perkara lagi: Jika anda sampai ke hujung hari dengan rokok yang tinggal, tidak menambahnya ke hari berikutnya peruntukan rokok. Hanya pat diri anda di belakang untuk kurang daripada anda dirancang pada Merokok.

Gunakan formula berikut untuk mengira pelan pengurangan rokok anda:

(Purata bilangan daripada rokok salai harian) ___ / ___ (harian pengurangan nombor) = ___ hari
(contohnya 40 rokok / 2 rokok kurang sehari = 20 hari)

Anda boleh mencetak Carta ini untuk pelan sendiri:

___ 30 Hari
29 Hari ___
___ 28 Hari
Hari 27 ___
Hari 26 ___
___ 25 Hari
___ 24 Hari
___ 23 Hari
___ 22 Hari
___ 21 Hari
Hari 20 ___
___ 19 Hari
18 Hari ___
___ 17 Hari
___ 16 Hari
___ 15 Hari
___ 14 Hari
___ 13 Hari
12 Hari ___
11 Hari ___
___ 10 Hari
___ 9 Hari
8 Hari ___
___ 7 Hari
___ 6 Hari
___ Hari ke 5
4 Hari ___
3 Hari ___
___ 2 Hari
___ 1 Hari

Rancangan yang saya telah digariskan di atas hanyalah satu perubahan proses pengurangan rokok. Jika perlu, mengubah rancangan untuk dipadankan dengan sendiri tabiat Rokok, salai jumlah masa yang diperlukan untuk berhenti Rokok, dan sebagainya.

Quitting Merokok secara beransur-ansur boleh menjadi cara terbaik untuk menghentikan tabiat rokok anda. Oleh jika dahulu ia banyak diri anda dari kesan ketagihan Nikotin ini, dan mengambil caj sebanyak tabiat anda, anda membuat berhenti yang lebih boleh dicapai. Mulakan memotong balik hari!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *