Berhati-hati dengan Ethnocentrism

Berhati-hati dengan Ethnocentrism

Contoh Ethnocentrism
Contoh ethnocentrism adalah cara orang Barat menganggap bahawa orang-orang yang makan dengan penyepit bodoh dan yang salah. Mereka berfikir bahawa menggunakan sudu atau garpu yang betul alat dan peralatan untuk makan. Apabila mereka melihat orang-orang yang makan dengan penyepit, sama ada Asia atau tidak, mereka berfikir bahawa mereka melakukannya dengan cara yang salah. Mereka hanya percaya bahawa cara mereka menggunakan sudu dan garpu dengan cara yang betul, dan bahawa orang-orang lain harus mengikuti cara mereka. Jika tidak, maka mereka akan dibenci oleh masyarakat etnosentrik.
Perbezaan Ethnocentrism dan perkauman
Sebuah masyarakat etnosentrik yang berbeza daripada masyarakat perkauman dengan cara. Perkauman adalah dibezakan oleh mempunyai atau memberikan pandangan yang negatif tentang kumpulan tertentu (Murphy & Choi 1997). Ini bererti bahawa bersifat perkauman tidak suka dengan orang yang bukan bangsa yang sama kerana mereka (iaitu Barat dan Asia, atau putih Amerika dan Amerika hitam). Manakala dengan ethnocentrism, walaupun dalam sesetengah kes, ini membawa kepada bersifat perkauman, tetapi fokus utama Persatuan etnosentrik adalah budaya Kumpulan lain. Tapi, masih ada peluang bahawa mereka akan menerima satu lagi Kumpulan, yang mereka ikuti untuk Kastam sendiri dan budaya (Jackson & Weidman 2004). Kerana masyarakat etnosentrik berpendapat bahawa budaya mereka adalah lebih baik daripada orang lain, mereka mengelakkan orang-orang yang percaya sebaliknya. Bersifat perkauman, tidak kira jika Kumpulan mengikut dengan adat resam dan budaya, mereka masih tidak menerima mereka dan mengambil mereka orang-orang yang berbeza. Mereka masih akan berpegang kepada hakikat bahawa mereka adalah berbeza daripada mereka. Mengapa dalam sesetengah tempat, kaum lain akan menjadi discriminated, sama ada di sekolah, bandar, kerja, atau kedai-kedai juga. Dan yang paling teruk, mereka juga mendapat dilayan sangat rudely dan tidak sepatutnya, hanya kerana mereka adalah dari kaum lain.

Cara Ethnocentrism boleh menjejaskan kualiti, akses dan kesesuaian
Penyampaian penjagaan kesihatan
Dalam bidang perubatan, jika ethnocentrism tertumpu atau hadir dalam Kumpulan, kemudian menyediakan rawatan perubatan kepada pesakit boleh menjadi sangat mencabar. Bagaimana jika situasi ini adalah bahawa pesakit sangat sakit, atau mempunyai penyakit yang serius, dan sesiapa yang merawat dia etnosentrik, jika mereka mencari tahu bahawa mereka tidak mempunyai budaya yang sama atau adat, ada kemungkinan bahawa mereka akan meninggalkan mereka dan mengabaikan untuk merawat mereka? Tetapi selepas itu, pesakit tidak seharusnya diabaikan perhatian perubatan apabila mereka benar-benar memerlukannya, itulah sebabnya orang-orang dalam bidang perubatan diajar untuk tidak mengambil sisi dan melayan semua orang sama. Setiap orang adalah berhak untuk dilayan dengan sewajarnya tanpa dihakimi pertama, yang merupakan hasil kerja mereka dalam bidang perubatan. Mereka tidak menghadkan diri mereka dari merawat hanya orang-orang yang beriman dengan cara yang mereka lakukan.
Terdapat piawaian sejagat yang benar dan yang salah?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *