Berhadapan dengan kerugian dan Trauma untuk orang dengan gangguan Bipolar

Berhadapan dengan kerugian dan Trauma untuk orang dengan gangguan Bipolar

Berurusan dengan kerugian atau trauma yang boleh menjadi sukar terutama bagi mereka yang mengalami gangguan bipolar. Bukan sahaja mereka sedang menghadapi pengalaman traumatik, tetapi mereka juga cuba untuk kekal stabil dan mengelakkan episod kemurungan atau manik berikutan ia disebabkan tekanan. Beberapa gangguan bipolar mungkin perlu mendapatkan sokongan tambahan untuk menghadapi kesedihan dan kebimbangan yang menyebabkan peristiwa trauma.

Semua orang mengalami kesedihan atau kebimbangan apabila mereka mengalami kerugian atau trauma. Hidup dengan gangguan bipolar boleh menjadi satu perbuatan mengimbangi yang halus. Jika sesuatu yang mencipta banyak stres dan kebimbangan bagi mereka, mereka dengan mudah boleh menjadi kagum dan masuk ke mania atau kemurungan. Bila bersedih, adalah satu perkara biasa bagi seseorang untuk berasa tertekan. Walau bagaimanapun, jika seseorang yang mempunyai gangguan bipolar menyakitkan hati dan merasa tertekan, mereka perlu membuat satu usaha yang sedar untuk cuba mengelakkan sebuah episod kemurungan full-blown. Kadang-kadang, episod kemurungan wujudnya semata-mata tidak dapat dielakkan.

Sistem sokongan adalah benar-benar diperlukan apabila berhadapan dengan trauma. Keluarga, rakan, Kumpulan sokongan dan profesional kesihatan mental boleh membantu dalam manik kemurungan orang melalui peristiwa trauma. Selalunya, apa yang perlu adalah pemahaman individu untuk mendengar orang dengan gangguan bipolar dan menawarkan galakan.

Membantu mengurangkan tekanan dan tanggungjawab daripada orang yang mengalami gangguan bipolar boleh membantu mereka tertumpu pada mengekalkan keseimbangan dan menguruskan tekanan tambahan trauma yang telah menyebabkan. Menggalakkan dalam manik kemurungan orang mengambil sedikit masa untuk diri mereka sendiri untuk melakukan sesuatu yang mereka nikmati. Mengambil berjalan kaki dengan orang yang boleh membantu menyediakan latihan dan rangsangan sosial, yang sering kekurangan. Ramai orang dengan gangguan bipolar cenderung untuk mengasingkan diri apabila di bawah terlalu banyak tekanan. Ini boleh menjadi counterproductive untuk kesihatan dan kesejahteraan emosi mereka.

Jika orang dengan gangguan bipolar mula mengalami mimpi buruk, tidur tidak lena, kebimbangan, kegelisahan, kesusahan, atau jika mereka berulang kali mengingatkan atau reliving Akta acara trauma, mereka mungkin memerlukan bantuan tambahan dari pakar psikiatri atau doktor mereka untuk menghadapi trauma. Ubat-ubatan boleh membantu orang menguruskan kebimbangan dan kesusahan disebabkan oleh kejadian tersebut. Ia adalah lebih baik untuk mendapatkan bantuan tambahan yang diperlukan untuk mengawal kesan trauma dan mengelakkan episod daripada untuk mengabaikan mendapat bantuan dan menghadapi kebimbangan dan kesusahan serta sebuah episod kemurungan atau manik.

Orang yang mempunyai gangguan bipolar yang telah mengalami trauma atau kerugian harus mempertimbangkan memperluaskan sistem sokongan mereka untuk menyertakan sokongan yang khusus berkaitan dengan trauma. Bergantung kepada jenis trauma, Kumpulan sokongan dan kaunseling khusus mungkin boleh didapati. Jika orang yang mengalami kemurungan manik telah tidak menerima terapi, mereka harus mempertimbangkan berbuat demikian untuk membantu mereka melalui masa sukar ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *