Berhadapan dengan bahaya biologi dan kesihatan di tempat kerja

Berhadapan dengan bahaya biologi dan kesihatan di tempat kerja

Ia? s sukar untuk menduga sesiapa sahaja yang akan bersedia mengambil risiko kecederaan, beliau kesihatan atau bahkan hidup hanya untuk pekerjaan. Pengurusan dan majikan mempunyai pengaruh yang besar ke atas pengurusan risiko dan ia doesn? t bermakna hanya kerana pekerjaan yang berbahaya, ia? s yang tidak lagi diperlukan untuk menangani risiko-risiko kesihatan di tempat kerja melibatkan. Kita? bercakap tentang manusia di sini dan menjadi lebih selamat hanya membawa kepada perkara-perkara yang baik seperti peningkatan simpanan kemudian dan keselesaan di tempat kerja moral.

Salah satu yang paling asas dan asas-asas mana-mana amalan kesihatan tempat kerja mempunyai ia bebas daripada bahaya kerja biasa. Bahaya di tempat kerja berbeza-beza dari satu persekitaran kerja yang lain. Bahaya mekanikal, kimia dan biologi juga terdapat di kebanyakan tempat kerja.

Persekitaran kerja seperti di dalam sebuah kilang pembuatan boleh menjadi lembap, basah dan slip boleh menjadi satu perkara yang biasa. Keterukan kecederaan bergantung kebanyakannya bagaimana kemalangan itu berlaku. Bahaya mekanikal yang agak mudah untuk jadi Syarikat tidak harus mempunyai masa yang sukar untuk menghalang ini dari tercemarnya rekod kesihatan tempat kerja.

Harus sentiasa ada tanda-tanda pada tempat-tempat di mana ianya licin atau berbahaya. Satu lagi contoh ialah menyekat kawasan-kawasan yang berbahaya kepada orang yang dimaksudkan berada di sana. Setiap satu satu tempat kerja ini kesihatan langkah-langkah untuk mengurangkan risiko dan akhirnya menghapuskan sama sekali.

Di mana-mana di sekeliling kita kita lihat bahan-bahan kimia dan campuran bahan kimia. Sesetengah bahan kimia boleh lengai dan reaktif manakala lain-lain bahan kimia adalah sangat tidak menentu. Oleh itu, risiko kimia bahaya pada kesihatan di tempat kerja adalah berbeza untuk setiap satu.

Setiap bahan kimia yang tunggal dalam mana-mana tempat kerja, sama ada di Pejabat, kilang atau mana-mana tempat lain harus dikenalpasti dan Katalog serta seperti yang disediakan dalam lembaran data Keselamatan bahan bagi setiap satu, kerana ini adalah satu langkah yang paling penting dalam mengurangkan risiko kesihatan tempat kerja. MSDS adalah sumber yang besar supaya mudah dicapai dan bahan-bahan kimia. Selain itu, syarikat perlu mendidik pekerja mereka pertama-tamanya tentang tatacara pengendalian dan kimia setiap.

Bergerak, kami mempunyai tempahan rumit jenis-jenis bahaya dalam bentuk virus, bakteria, acuan dan kulat, patogen, penyakit seperti batuk kering dan sebagainya. Tidak kira di mana anda bekerja, bahaya Kesihatan tempat kerja biologi akan hadir di mana-mana. Salah satu sebab lagi mengapa bahaya biologi adalah sukar untuk menguruskan adalah keupayaan mereka untuk perjalanan dari satu tempat ke tempat.

Pendidikan adalah langkah pertama untuk pencegahan, oleh itu mendidik pekerja dalam keadaan kebersihan yang betul di tempat kerja adalah salah satu cara paling mudah untuk menghalang penyakit mempengaruhi orang. Beberapa contoh amalan-amalan asas yang meliputi satu? s mulut apabila bersin, membersihkan selepas satu? s sendiri, Semua ini kesan kesihatan di tempat kerja. Syarikat perlu menaja atau sekurang-kurangnya memerlukan pekerja untuk mendapatkan pemeriksaan biasa atau tahunan untuk mengurangkan penyakit dari menjangkiti dan mengancam tenaga kerja.

Membuat kakitangan lebih sedar terhadap risiko-risiko yang terlibat di tempat kerja adalah lebih berguna untuk Syarikat dan bukannya sentiasa cuba membendung risiko. Di tempat kerja adalah lebih selamat apabila kakitangan dan pekerja-pekerja yang tahu dan boleh mengenal pasti risiko-risiko di tempat kerja. Akhir sekali, pencegahan adalah ubat yang terbaik dan semua isu-isu kesihatan tempat kerja berbohong akhirnya pada individu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *