Berapa banyak besi yang kita perlukan? Di peringkat apa tidak besi menjadi toksik?

Berapa banyak besi yang kita perlukan? Di peringkat apa tidak besi menjadi toksik?

Elaun harian yang disyorkan
Tidak ada satu setiap hari disyorkan elaun besi untuk semua orang pada semua peringkat hidup mereka. Disebabkan oleh fakta ini, ramai pengguna mungkin berfikir bahawa mereka perlu mengambil jumlah yang sama besi yang mereka sentiasa dijaga atau mengambil jumlah yang sama sebagai rakan atau saudara. Ini mungkin tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan yang tertentu – atau mungkin terlalu banyak. Mujurlah, Terdapat pelbagai sumber pemakanan besi dan tiada gejala untuk jika pesakit mendapati bahawa dia adalah memakan terlalu banyak besi.

Makanan dan Drug Administration (FDA) Amerika menerbitkan sebuah Carta yang merobohkan perbezaan dalam dos harian yang disyorkan besi:

* Lelaki lebih 19: 8 miligram
* Vegetarian lelaki: 14 mg
* Perempuan 19-50: 18 mg
* Wanita vegetarian: 32 mg
* Perempuan lebih 50: 8 mg
* Mengandung: 27 mg
* Jururawat wanita: 10 mg
* Membelikan untuk mg 6 bulan: 0,27
* Babies 7-12 bulan: 11 mg
* Kanak-kanak 1-3 tahun: 7 mg
* Kanak-kanak 4 – 8:10 mg
* Taman 9 – 13: 8 mg
* Kanak-kanak 14 – 19:10 mg

Ini adalah satu panduan kasar sahaja. Pesakit dengan penyakit-penyakit tertentu, wanita dengan tempoh yang sangat berat, individu yang mempunyai kekurangan vitamin C atau individu yang pada lazimnya mengambil minuman seperti teh yang mengganggu penyerapan badan mungkin memerlukan doktor untuk menentukan tahap harian mereka. Beberapa percubaan dan kesilapan mungkin diperlukan.

Mengapa bersusah payah dengan besi?
Besi melaksanakan beberapa fungsi dalam tubuh. Paling penting, ia membantu darah pengangkutan oksigen seluruh badan. Ini adalah mengapa ia boleh didapati dalam hanya kira-kira setiap sel badan manusia. Oksigen dan bahan kimia lain membantu sel menyerap glukosa (gula dalam darah), sel bahan api. Besi juga dianggap memainkan peranan penting dalam sistem imun manusia dan fungsi otak. Walaupun individu-individu yang sangat sedikit boleh menarik sebuah magnet, Semua individu yang sihat mempunyai minit bahagian besi dalam sel-sel mereka.

Pesakit dengan besi anemia (juga dipanggil darah yang buruk besi) rasa habis semua masa, walaupun berapa banyak tidur dan senaman mereka mendapatkan. Kulit mereka adalah sering pucat atau lebih pucat daripada biasa. Mereka mungkin berasa seolah-olah berat pada paru-paru mereka dan mengadu pengsan atau pendek nafas. Tanpa jumlah oksigen perjalanan melalui aliran darah yang betul, badan tidak mempunyai tenaga yang mencukupi untuk bekerja pada kecekapan yang maksimum. Hidup untuk besi yang berkemungkinan mendapat penyakit anemia adalah suram dan menggalakkan kerana keletihan itu. Ia memerlukan usaha yang luar biasa untuk mencapai walaupun tugas-tugas yang mudah.

Gejala-gejala anemia besi yang sangat serupa dengan orang-orang lain-lain keadaan yang kronik seperti kemurungan klinikal dan masalah Tiroid. Mengambil makanan tambahan besi tidak akan membantu syarat-syarat ini dan akan tidak perlu memanjangkan penderitaan pesakit. Ini adalah mengapa ia adalah penting bagi sesiapa yang mempunyai gejala-gejala ini untuk pergi ke doktor untuk menjalani ujian darah untuk mendapatkan diagnosis yang betul. Tanpa diagnosis yang betul, tidak ada rawatan yang betul.

Apa itu pemakanan besi?
Pemakanan besi terdiri daripada protein dan datang dalam dua jenis yang dipanggil skim (dijumpai dalam Sabit dalam darah) dan bebas-skim (ditemui di myoglobin, ditemui di otot-otot dan tulang.) Pemakanan besi itu dipasarkan di bawah nama ferrous sulfat, yang boleh didapati dengan mudah di multivitamin Supplement atau makanan tambahan besi sulfat. Tetapi ia juga banyak terdapat dalam sumber-sumber makanan yang pelbagai. Vitamin C telah ditunjukkan untuk membantu badan menyerap besi dengan lebih cekap, dengan itu makan makanan yang kaya dengan vitamin C atau mengambil suplemen vitamin C amat digalakkan.

Salah tanggapan umum adalah bahawa daging adalah sumber unggul besi daripada makanan. Lebih besar kuantiti zat besi boleh didapati di bahagian saiz sama seperti bubur, oat dan bijirin sarapan ditambah vitamin. Besi juga boleh didapati dalam banyak sayur-sayuran, susu, telur, kacang, kekacang, bijirin dan sesetengah makanan yang berkanji seperti bubur jagung. Banyak makanan gantian serbuk, cecair dan Bar mengandungi besi. Sesetengah minuman seperti air paip juga mungkin mengandungi ferrous sulfat.

Mengelakkan terlebih dos besi
Tubuh manusia bukanlah satu absorber yang cekap besi. Secara purata, tubuh hanya menyerap 10% ia menggunakan seterika. Tetapi kerana besi boleh didapati dan boleh membawa gejala-gejala yang melemahkan. S. Clifford Spanierman, MD Hospital Umum Lutheranisme di desa dan pakar Pediatrik dan kecemasan perubatan, anggaran ketoksikan besi menjadi faktor utama kematian kanak-kanak di bawah umur enam tahun. Dr. Spanierman speculates bahawa kanak-kanak boleh mengambil makanan tambahan besi dalam tanggapan bahawa mereka adalah gula-gula.

Gejala-gejala akibat dos berlebihan besi yang dramatik, sering termasuk jumlah mewah cirit-birit dan muntah-muntah. Dr. Spanierman melaporkan bahawa jika pesakit boleh tinggal sedar dan pergi ke hospital, pesakit mempunyai peluang yang sangat baik untuk terus hidup. Tetapi jika pesakit tidak sedarkan diri, peluang pemulihan adalah sangat tipis. Dalam kes-kes yang melampau, pemindahan darah perlu dilakukan untuk cepat Bersihkan besi berlebihan daripada badan. Dr. Spanierman menambah bahawa wanita lebih 65 turut terdedah kepada besi terlebih dos kerana mereka tidak sedar bahawa besi mereka memerlukan penurunan ketara selepas selesai menopaus.

Satu peraturan umum yang baik untuk mengelakkan terlebih dos besi untuk Elakkan mengambil makanan tambahan besi yang jika tidak diarahkan untuk oleh doktor. Kerana bahaya overdos besi, ia bukanlah idea yang baik untuk self-diagnose masalah kesihatan seseorang.

Kesimpulan
Individu boleh menderita jika mereka tidak mempunyai cukup besi atau mati jika mereka mengambil terlalu banyak. Besi adalah mudah diperolehi dalam diet moden melalui makanan semulajadi, pemakanan tambahan dan makanan ditambah besi. Tidak pernah rasa untuk jumlah besi untuk mengambil. Berunding dengan doktor dengan apa-apa soalan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *