Berapa banyak air yang anda perlu minum ketika Berbasikal untuk prestasi Optimum

Berapa banyak air yang anda perlu minum ketika Berbasikal untuk prestasi Optimum

Sama ada anda seorang pemula atau pelumba yang berpengalaman, anda mesti minum air. Lebih tepat, anda mesti menjadi sebuah mesin minum air. Ini adalah kerana minum air yang mencukupi akan memastikan anda terhidrat. Tahap penghidratan anda adalah sangat penting apabila ia datang untuk prestasi sukan, terutamanya sukan seperti Berbasikal.

Berbasikal secara amnya menuntut tahap penggunaan yang tinggi kerana tempoh masa yang lama untuk tunggangan (lebih dari 2 jam panjang). Di samping itu, majoriti badan, otak dan otot-otot kita terdiri daripada air. Apabila ia datang untuk Berbasikal, minum 8 gelas air sehari adalah tidak mencukupi.

Itulah nasihat bagi orang-orang biasa. Penunggang basikal perlu meningkatkan dengan minum air yang lebih daripada itu. Ini adalah kerana jika badan anda mendapat dehidrasi sebanyak 3 peratus, prestasi anda Berbasikal dengan serta-merta akan merendahkan. Jika anda mengalami dehidrasi, tahap pemulihan anda juga akan terjejas. Berbasikal merupakan sukan yang terkemuka di mana air minuman ruji yang mutlak untuk prestasi yang maksimum. Ini boleh dikatakan bagi Sukan daya tahan lain juga seperti marathon yang.

Nasihat yang baik, anda perlu sentiasa mengikuti adalah tidak menunggu sehingga anda berasa dahaga ini. Ketika itu, berat badan sudah berkurangan sebanyak 1 peratus kerana dehidrasi. Jika anda berlengah lagi tanpa air minum, ia menjadi lebih teruk apabila ia mencapai tahap 5 peratus dehidrasi. Pada kadar ini, anda akan mengenakan bahaya besar kepada kesihatan anda. Anda akan mengalami rasa loya, sakit kepala dan hilang kekuatan akibat dehidrasi 5 peratus.

Penyelesaian adalah sentiasa minum air kira-kira 24 auns beberapa jam sebelum anda mula Berbasikal. Apabila anda sedar ia adalah jarak yang lebih lama daripada biasa, stok air yang lebih banyak. Kemudian, separuh sebelum perjalanan anda, minum lagi 16 auns air. Kerana bagi semasa anda Berbasikal tunggangan, menghirup air yang kadang-kadang.

Pastikan anda melakukan ini sepanjang perjalanan keseluruhan. Satu lagi nasihat yang baik adalah untuk minum 16 auns air (biasanya datang dalam bentuk botol air) setiap 45 minit. Nasihat ini perlu diberi perhatian serius terutamanya semasa cuaca panas.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada anda akan terhidrat atau tidak? Lihat pada air kencing anda. Jika ianya lebih kuning, anda akan mengalami dehidrasi. Jika ia jelas, ini akan bermakna anda akan terhidrat dan secara amnya. Tetapi walaupun anda telah melakukan kerja rumah anda minum banyak air dan air kencing masih datang keluar kuning atau warna gelap, maka ia mungkin disebabkan oleh vitamin tertentu anda telah dimakan sebelum sesi anda Berbasikal. Contoh vitamin tersebut adalah vitamin B.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *