Bentuk dasar yang akan diberikan kepada pemohon pembantu rumah semua penjagaan kesihatan

Bentuk dasar yang akan diberikan kepada pemohon pembantu rumah semua penjagaan kesihatan

Mempunyai MS selama 40 tahun telah memberi saya banyak mekanisme daya tindak. Salah satu perkara yang saya belajar adalah bagaimana untuk menetapkan sempadan antara majikan dan pekerja. Di dalam senarai di bawah, anda boleh belajar bagaimana untuk menetapkan sempadan dan apa yang diharapkan daripada seorang pembantu kesihatan yang utama.

Borang dasar akan diberikan kepada pemohon pembantu rumah semua penjagaan kesihatan
Anda perlu pergi melalui satu program latihan yang intensif dan dapat menyelesaikan tugas-tugas tertentu, yang termasuk:

• Anda mestilah mampu untuk mengangkat dan memindahkan orang itu dalam jagaan anda ke dan dari tandas, katil, televisyen, kerusi roda, atau di mana sahaja pesakit ingin pergi dengan cara yang selamat dan kukuh, tidak meletakkan beliau dalam bahaya bila-bila. Belajar dengan betul dan selamat membantu pesakit anda untuk memindah dan bergerak.

• Anda sentiasa perlu mengekalkan cara yang profesional, tidak membincangkan masalah peribadi anda, masalah Wang, isu-isu kesihatan, atau maklumat keluarga. Anda berada di sana untuk menjaga pesakit anda, untuk tidak membebankan beliau dengan masalah sendiri.

• Anda tidak perlu mengambil atau membuat panggilan peribadi semasa anda berada di tempat kerja. Mengendalikan kehidupan peribadi anda apabila anda pada waktu anda sendiri.

• Anda mesti memberi perhatian kepada pesakit anda dan melakukan perkara-perkara yang ajak dia dengan cara yang anda diberitahu.

• Anda mesti pernah meminta makanan atau minuman selain daripada air semasa anda pada pekerjaan anda.

• Tidak mengambil kesempatan daripada ketidakupayaan pesakit anda dalam apa jua cara, bentuk, atau borang. Pesakit anda telah anda tiada kerana terdapat perkara-perkara yang dia tidak lagi boleh lakukan. Dia berada dalam kedudukan terdedah, dan mengambil kesempatan daripada beliau adalah dan tidak akan diterima.

• Memberi masa. Jika anda mendapati ia perlu untuk terlewat atau tidak berada di sana pada hari yang ditetapkan, pastikan yang anda menghubungi pesakit anda secepat mungkin. Membuat pesakit menunggu untuk anda jika tidak perlu, sekali gus menyebabkan beliau tekanan dan membuat beliau harus menyesuaikan jadual mereka untuk disesuaikan dengan anda. Dan Jangan sekali-kali membuat pesakit perlu menjejaki anda dengan menghubungi anda atau agensi yang telah mengupah anda.

• Orang yang caj anda adalah bos anda, dan anda akan bertindak dengan sewajarnya oleh yang sopan, ceria dan penyayang dan dengan melakukan kerja yang profesional dan teliti dengan apa jua tugas yang diminta daripada anda, seperti yang anda boleh lakukan dengan mana-mana majikan yang lain.

• Adakah sudut yang tidak tergesa-gesa atau dipotong supaya anda boleh keluar dari sana secepat mungkin. Anda akan dibayar dengan wang pembayar cukai atau wang dari pesakit dia atau keluarganya, dan oleh itu, anda dijangka untuk bekerja keras dan tidak membuat alasan untuk etika kerja yang substandard.

• Kemalasan tidak akan diterima. Jika anda diminta untuk melakukan sesuatu, lakukan dengan usaha yang pekat dan keupayaan anda. Berbangga peribadi anda kerja, mengetahui bahawa anda akan melakukan sesuatu yang bernilai dan kepentingan. Tidak semua orang mampu untuk mengambil sebagai Pembantu penjagaan kesihatan di rumah, dan jika anda melakukan tugas anda baik, anda sangat berharga.

• Pastikan bahawa anda meminta pesakit anda jika terdapat apa-apa anda boleh lakukan untuk terlebih dahulu sebelum anda berlepas. Pastikan bahawa mereka selesa dan berpuas hati dengan kerja yang anda telah lakukan untuk beliau.

• Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai di mana sesuatu milik atau bagaimana pesakit mahu sesuatu dilakukan, tanya beliau. Jangan hanya meletakkan perkara-perkara di mana anda berasa seperti itu atau melakukan perkara-perkara cara anda sendiri tidak kira akibat.

• Hanya kerana orang itu dalam jagaan anda mempunyai kehilangan upaya yang bermakna bahawa beliau adalah orang yang jahil atau tidak mengetahui tentang tindakan anda. Sedar bahawa ia adalah sukar bagi orang Kurang Upaya untuk meminta bantuan dan bertegas, jadi ia terpulang kepada anda untuk memastikan bahawa perkara-perkara yang akan dilakukan untuk keselesaan mereka dan bukan untuk anda.

• Jangan sekali-kali meletakkan pesakit anda dalam kedudukan yang tidak selesa mempunyai takut anda atau berasa bahawa anda akan mengambil langkah-langkah untuk menakutkan beliau dengan secara lisan atau fizikal kesat atau dengan Bahasa tubuh anda. Untuk berbuat demikian bukan sahaja tidak bermoral tetapi juga haram, dan jika anda adalah orang tersebut, anda mestilah bersedia untuk mengambil akibat.

• Tidak pernah meminta pesakit anda wang. Ia adalah punca bagi pemecatan serta-merta.

• Tidak mengeluh tentang keadaan dalam kehidupan anda sendiri. Orang itu dalam jagaan anda mempunyai cukup bimbang dan tidak boleh diletakkan di bawah apa-apa tekanan yang lebih daripada apa yang dia sudah.

• Jika anda bosan atau mempunyai satu hari yang buruk, tidak mengambil pada pesakit anda. Lebih daripada berkemungkinan, dia mempunyai satu hari yang lebih buruk daripada apa yang anda.

• Kecurian dalam apa jua bentuk tidak akan diterima; Ia adalah hal ini juga, menyalahi undang-undang, dan menyebabkan pemecatan serta-merta serta pendakwaan.

• Jika anda pesakit di kerusi roda atau berbaring di atas katil, tidak hover terlebih dahulu, seterusnya menjadikan orang yang tidak selesa kerana anda berada dalam kedudukan yang lebih tinggi. Memang kurang ajar kepada pesakit anda dan tugas anda adalah untuk membuat beliau berasa baik tentang diri anda mungkin boleh.

• Sentiasa melayan orang dalam penjagaan anda kerana anda ingin dilayan jika anda berada dalam situasi mereka. Belas kasihan, prihatin, dan berguna. Boleh datang sehari apabila anda sendiri akan perlu bantuan seorang Pembantu. Bertindak sebagai Pembantu yang anda ingin untuk mempunyai anda rumah menjaga anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *