Bencana besar 4 2011

Bencana besar 4 2011

Sepanjang tahun ini, berita TV telah dipenuhi dengan imej-imej kotak bantuan yang tiba di negara-negara yang telah mengalami bencana utama.

Tetapi bantuan bencana tidak datang dalam bentuk makanan tidak mudah rosak dan air botol. Ia juga adalah tenang dan suara yang ramah dan mengambil berat orang yang boleh memberitahu anda di mana untuk pergi untuk mendapatkan bantuan, dan bagaimana untuk mendaftar untuk sokongan jangka panjang. Ia adalah seseorang yang akan meminjamkan telefon mudah alih anda supaya anda boleh menghubungi keluarga. Dan ia adalah orang-orang dengan kemahiran pakar yang risiko kehidupan mereka dalam situasi yang paling berbahaya untuk membantu mangsa-mangsa.

Tahun ini telah mengambil peringatan sama sekali bentuk bencana bantuan yang banyak, dan bahawa sesiapa – mana-mana sahaja – boleh terdedah kepada krisis. Sebagai sebahagian daripada satu rangkaian global yang khas telah melatih sukarelawan tempatan di negara-negara 186, palang merah British telah telah menyokong operasi besar-besaran bantuan selepas bencana utama yang empat pada 2011.

Pada 22 Februari, gempa bumi di Christchurch, New Zealand, dikurangkan rumah dan perniagaan kepada runtuhan. Sekurang-kurangnya 160 orang kehilangan nyawa mereka dan 2,500 cedera. Beberapa penghidap yang terselamat telah meninggalkan terperangkap dalam rumah-rumah yang rosak dengan tiada elektrik, tiada air yang mengalir, pembetungan tiada dan ada cara untuk menghubungi sesiapa sahaja.

Selepas gempa bumi, sukarelawan palang merah New Zealand bekerja dalam pasukan yang akan mencari pintu ke pintu untuk sesiapa sahaja yang diperlukan bantuan. Antara orang-orang yang mereka dapati ialah seorang wanita berusia 19 tahun dan anaknya anak kecil yang tinggal di kereta mereka di jalan masuk rumah mereka. Rumah mereka adalah tidak boleh didiami dan mereka tidak mempunyai cukup petrol untuk memandu ke sebuah stesen petrol. Sukarelawan dipenuhi kereta kebal mereka dan membantu mereka mendapatkan sebuah pusat kebajikan yang di mana mereka akan selamat.

Apabila gempa bumi melanda Jepun beberapa minggu kemudian, merah Jepun salib perlu disahkan dengan serta-merta, menjalankan operasi mencari dan menyelamat dan memberi bantuan kecemasan untuk mangsa.

Kira-kira 14,000 orang telah disahkan mati dan 13,000 beberapa tetap hilang.

Kerana bencana yang melanda, palang merah Jepun telah menyediakan penjagaan kesihatan, makanan dan air ke dalam beribu-ribu orang-orang yang ditinggalkan tiada tempat tinggal atau balik oleh gempa bumi, tsunami dan masalah berterusan loji kuasa nuklear Fukushima.

Tetapi hanya sebagai penting, mereka telah menyediakan sokongan psikososial bagi orang-orang yang bermasalah. Dalam satu perlindungan, sebagai contoh, seorang lelaki warga tua melawat seorang jururawat palang merah dan memberitahu beliau merasa tidak sihat. Dia boleh memberitahu beliau memegang kembali maklumat, jadi dia berbual dengan beliau untuk sementara waktu. Dia akhirnya mengaku bahawa beliau mempunyai beg colostomy, dan dia terlalu malu untuk mengubahnya di tempat perlindungan. Dengan mengambil masa untuk bercakap, dan untuk membuat dia merasa selesa, jururawat adalah dapat membantunya mencari cara-cara untuk mengurus keperluan kompleks kesihatan beliau.

Seseorang untuk membantu anda mencari keluarga

Di Switzerland, keganasan meletus pada penghujung 2010 selepas keputusan pilihan raya telah dipertikaikan. Lebih daripada satu juta orang melarikan diri dari rumah masing-masing, termasuk lebih 180,000 yang menyeberangi sempadan ke negara-negara yang berdekatan. Kebanyakan pelarian kini sedang diadakan di kampung-kampung dan kem-kem di Liberia, salah satu negara termiskin di dunia, di mana makanan dan bekalan air akan kehabisan dan tidak ada cukup Wakaf atau tandas.

Dalam huru-hara dari rumah masing-masing, ramai orang yang balik telah hilang hubungan dengan keluarga mereka. Mereka tidak mempunyai idea sama ada mereka suami, isteri, anak-anak, ibu-bapa yang berjaya melarikan diri juga. Palang merah Liberian mempunyai sukarelawan yang bekerja di kem-kem di sepanjang sempadan, mendaftarkan orang-orang yang telah dipisahkan dari orang yang tersayang supaya mereka boleh Bersatu semula.

Penjagaan kesihatan kecemasan dalam bahaya

Kecemasan responder dan sukarelawan palang merah atau bulan Sabit Merah tempatan yang biasanya yang pertama di tempat kejadian untuk membantu mangsa-mangsa bencana utama. Tetapi konflik di Libya mengingatkan kita bahawa mereka sedang hanya terdedah dalam bencana sebagai orang-orang yang mereka sedang bergegas untuk membantu.

Bulan Sabit Merah di Libya dan rakan-rakan akan menyampaikan bantuan kepada beribu-ribu orang balik di Benghazi, Misrata dan sekitar Tripoli, serta orang-orang hidup di pusat-pusat perlindungan atau dengan saudara-mara di kawasan pergunungan Barat.

Mereka juga menjalankan satu kem di Misrata dan mengagihkan makanan kepada orang-orang yang telah disesarkan. Sukarelawan akan memberi bantuan kecemasan dan telah menyediakan perkhidmatan bank darah kepada orang-orang yang cedera dalam konflik. Doktor dan jururawat dari bulan Sabit Merah di Libya dan Jawatankuasa Antarabangsa palang merah (ICRC) akan merawat orang yang cedera dalam pertempuran.

Tetapi orang-orang pemandu ambulan, sukarelawan cemas, doktor dan jururawat yang terdedah sebagai mangsa mereka membantu. Ambulans telah melanda, seorang jururawat telah meninggal dunia, dan beberapa sukarelawan telah cedera.

Bagaimana anda boleh membantu

Operasi bantuan bencana yang berjaya bergantung kepada banyak perkara. Sukarelawan boleh menghubungi palang merah atau bulan Sabit Merah negara masyarakat di negara mereka sendiri untuk mengetahui bagaimana untuk bersedia bagi menghadapi bencana dalam komuniti mereka. Sebagai contoh, palang merah British mempunyai kecemasan sukarelawan respon dan pertolongan cemas yang menyokong berkanun khidmat kecemasan di UK.

Operasi bantuan bencana banyak juga bergantung kepada profesional terlatih yang bersedia untuk menggunakan kemahiran mereka di mana-mana yang mereka perlu.

Tetapi tiada seorang pun daripada kerja-kerja ini boleh didapati tanpa murah hati derma daripada orang ramai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *