Belajar Transcendental meditasi dan tekanan darah tinggi yang lebih rendah

Belajar Transcendental meditasi dan tekanan darah tinggi yang lebih rendah

Satu kajian penyelidikan saintifik baru yang dijalankan di Universiti Kolej perubatan Kentucky menyediakan tambahan bukti bahawa orang yang mempunyai tekanan darah tinggi boleh mendapatkan bantuan melalui meditasi — tetapi kajian juga mendapati bahawa tidak semua bentuk meditasi yang sama berkesan. Kajian ini berbanding penemuan daripada kajian ke atas beberapa jenis amalan meditasi dan kelonggaran yang terkenal, dan mendapati bahawa amalan untuk minda dan badan sahaja yang menghasilkan perubahan ketara dalam tekanan darah adalah teknik meditasi Transcendental.

Menurut yang muktamad baru meta-analisis pengajian sebelumnya 107 program pengurangan stres dan tekanan darah tinggi, diterbitkan dalam jurnal American hipertensi (21 Jld. 3: 310-316), teknik meditasi Transcendental dijumpai untuk menghasilkan pengurangan yang signifikan secara statistik dalam tekanan darah tinggi-kesan tidak ditemui dengan bentuk-bentuk lain pengurusan berehat, meditasi, biofeedback atau tekanan.

Pengurangan yang ketara dalam tekanan darah
Meta-analisis baru dikaji semula Keratan, kawalan ujian yang diterbitkan dalam jurnal saintifik yang disemak berbanding beberapa dekad yang lalu mengenai tekanan pengurangan dan mengambil kaedah yang digunakan oleh para peserta yang mempunyai tekanan darah tinggi. Perubahan tekanan darah melalui teknik meditasi Transcendental termasuk pengurangan purata 5.0 tempat sistolik dan 2.8 titik tekanan darah diastolic, perubahan yang signifikan secara statistik, menurut kajian. Perubahan-perubahan yang berkaitan dengan amalan meditasi Transcendental adalah selaras dengan kajian-kajian lain yang dikawal yang menunjukkan pengurangan dalam faktor-faktor risiko kardiovaskular, penanda yang bertambah baik dan penyakit jantung, kadar kematian berkurangan antara peserta program Transcendental meditasi.

Meditasi Transcendental “setara dengan menambah ejen hipertensi yang kedua”
“Magnitud perubahan dalam tekanan darah dengan meditasi Transcendental teknik yang sekurang-kurangnya sebagai besar sebagai perubahan yang ditemui dengan perubahan besar dalam diet atau senaman itu doktor sering mengesyorkan,” kata Dr. James Anderson, penulis utama kajian. “Lagi teknik meditasi Transcendental tidak memerlukan perubahan gaya hidup. Oleh itu ramai pesakit dengan tekanan darah tinggi ringan atau prehypertension mungkin dapat mengelakkan keperluan untuk mengambil ubat-ubatan darah — yang mempunyai kesan sampingan. Individu yang mempunyai bentuk-bentuk yang lebih teruk daripada tekanan darah tinggi mungkin boleh mengurangkan jumlah atau dos ubat BP mereka di bawah bimbingan doktor mereka.”

Dr. Anderson selanjutnya dinyatakan: “Menambah Transcendental meditasi adalah kira-kira bersamaan dengan menambah ejen hipertensi yang kedua untuk seseorang semasa Rejimen, hanya lebih selamat dan kurang menyusahkan.”

Mengurangkan risiko serangan jantung dan strok
Anderson menambah, jangka panjang perubahan dalam tekanan darah magnitud ini yang dikaitkan dengan sekurang-kurangnya 15 peratus pengurangan dalam kadar serangan jantung dan strok. “Ini adalah penting untuk semua orang kerana penyakit kardiovaskular adalah punca nombor satu kematian di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia,” kata Anderson. Kajian ini biostatistician, Maxwell Rainforth, Penolong profesor fisiologi dan Statistik Kesihatan Universiti Pengurusan Maharishi, berkata kaedah statistik state-of-the-art meta-analisis yang digunakan untuk mengkaji 107 kajian yang diterbitkan dalam bidang pengurangan tekanan, ketenangan dan tekanan darah. “Dua puluh tiga kajian berasingan yang dimasukkan ke dalam analisis akhir bertemu terkenal kriteria kualiti saintifik yang tinggi. Iaitu kajian-kajian yang digunakan diulang ukuran tekanan darah dan peserta telah dwipihak kepada mana-mana tekanan pengurangan teknik atau plasebo-jenis kawalan selama sekurang-kurangnya lapan minggu. Data yang kami gunakan semua diterbitkan di jurnal saintifik yang disemak,”kata Rainforth.

Faedah-faedah sampingan TM vs kesan-kesan sampingan ubat-ubatan
Menurut Dr. Robert Schneider, Pengarah Institut Perubatan semulajadi dan pencegahan dan rakan penulis, ketat dijalankan meta-analisis ini menunjukkan bahawa teknik meditasi Transcendental keunikan berkesan berbanding dengan teknik-teknik lain yang dikaji secara saintifik merendahkan tekanan darah tinggi. “Bagi orang-orang Amerika 100 juta dengan tekanan darah tinggi, di sini adalah didokumenkan secara saintifik, tetapi ringkas dan mudah cara untuk menurunkan tekanan darah tanpa dadah dan kesan-kesan sampingan yang berbahaya. Di samping itu, kajian-kajian berkaitan menunjukkan bersepadu positif ‘sisi manfaat,’ seperti mengurangkan tekanan, mengurangkan tahap penyakit jantung dan jangka hayat yang lebih panjang dengan teknik ini untuk memulihkan kira-kira dalam sistem kardiovaskular, minda dan badan,”Schneider berkata.

Overturns kajian sebelumnya meditasi
Meta-analisis baru adalah dikarang bersama oleh penyelidik di University of Kentucky Kolej perubatan di Louisville, dan NIH yang dibiayai Institut Alam perubatan dan pencegahan pada Maharishi daripada Pengurusan Universiti Iowa.

Menurut Dr. Anderson, dapatan kajian ini baru menangkis laporan Julai 2007 anjuran agensi Healthcare penyelidikan dan kualiti Pusat Nasional NIH Complementary dan perubatan alternatif, yang membuat kesimpulan bahawa kebanyakan penyelidikan terhadap meditasi adalah kualiti yang rendah dan terdapat sedikit bukti bahawa mana-mana pengurangan tekanan tertentu berkesan merendahkan tekanan darah.

Meta-analisis yang baru dikenal pasti meditasi berkualiti semua kajian diterbitkan melalui 2006 dan ketat dianalisis keputusan mereka, yang laporan kerajaan terdahulu gagal berbuat demikian. Anderson berkata meta-analisis baru termasuk hanya berkualiti tinggi kajian intervensi pengurangan tekanan disediakan semua. Kajian mengenai teknik meditasi Transcendental telah dijalankan di lima Universiti bebas dan institusi-institusi perubatan, dan majoriti daripada mereka telah dibiayai oleh geran yang berdaya saing dari Institut Kebangsaan kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *