Belajar tentang kesihatan tulang belakang

Belajar tentang kesihatan tulang belakang

Dalam dunia hari ini, kita mendengar banyak perkara mengenai kesihatan organ-organ penting tertentu, khasnya dalam usus, jantung dan buah pinggang. Komponen yang sama penting badan yang belum menerima apa-apa media yang terang dan rawatan perubatan, tetapi mungkin perlu, adalah tulang belakang. Sebagai hab sistem rangka di bahagian atas badan, tulang belakang kami bertanggungjawab untuk banyak lagi daripada kita cenderung memberi kredit. Ia menyokong pada dasarnya kami seluruh bahagian atas badan dan berat badan yang ketara beruang dalam berbuat demikian. Malangnya, komplikasi dalam tulang belakang sering diabaikan dan boleh menimbulkan risiko yang teruk. Oleh itu, adalah penting untuk mendidik diri sendiri tentang tulang belakang dan keabnormalan berpotensi yang boleh berlaku sebagai umur anda.

Kemerosotan semula jadi tulang belakang dari semasa ke semasa

Malangnya, proses penuaan melibatkan kemerosotan semulajadi badan. Memang benar bahawa telinga dan hidung kami tidak pernah berhenti berkembang, tetapi bahagian-bahagian lain badan mendapati, termasuk tulang belakang. Cakera seperti gel yang berasingan vertebra (tulang) di tulang belakang mula kehilangan keupayaan mereka untuk mengekalkan kandungan air dan boleh meratakan keluar, mengurangkan mobiliti di bahagian atas badan. Juga, dari masa ke masa, saraf tunjang menjadi constricted, terusan saraf mungkin nipis dan kecil ketumbuhan tulang berlebihan boleh membentuk. Semua ini adalah proses semulajadi, tetapi beberapa yang boleh mempunyai kesan buruk ke atas tulang belakang secara keseluruhan, dan boleh menyebabkan kesakitan dan pelbagai gejala-gejala lain akan dirasai.

Menjaga tulang belakang anda yang sihat yang mungkin

Tulang belakang secara semula jadi akan merosot dari masa ke masa, tetapi yang sudah tentu ada sebab untuk anda untuk membuang amaran kepada angin dan benar-benar mengabaikan kesihatan leher anda dan kembali. Sebaliknya, anda harus berusaha untuk menjaga tulang belakang anda seperti Kesihatan sebaik mungkin. Ini bermakna makan yang betul, menguruskan berat badan anda dan kekal fleksibel dan mudah alih. Yang kukuh kembali boleh mengurangkan sebahagian daripada beban berat yang tulang belakang mesti ingat, dan makan secara sihat memastikan bahawa mineral dan nutrien penting yang digunakan untuk menjaga tulang belakang di kuatkan. Juga, ia biasanya dinasihatkan oleh doktor untuk mengelakkan produk-produk tembakau dan mengurangkan pengambilan alkohol untuk mengekalkan tulang belakang yang sihat.

Menghadapi kecacatan tulang belakang

Pada satu titik atau lain dalam hidup, anda mungkin mengalami ketidaknormalan merupakan tulang belakang. Kecacatan ini boleh terdiri daripada ringan dan tidak merbahaya kepada syarat-syarat lain yang lebih serius. Walaupun ia tidak umum untuk menghadapi abnormaliti yang tulang belakang, ia bukanlah sesuatu yang terlepas pandang atau mengambil ringan. Jika anda mengalami kesakitan, kekejangan, kebas, kesemutan, atau apa-apa gejala yang sama yang tidak kelihatan reda, anda perlu membayar lawatan ke doktor penjagaan primer, atau anda PCP, untuk diagnosis. Anda mungkin mendapati bahawa ia adalah satu keadaan yang dapat dikurangkan dengan mudah, tetapi anda boleh menangkap keadaan yang lebih serius di peringkat yang lebih awal dan dapat ia dirawat sebelum ia worsens.

Potensi pembedahan tulang belakang

Pembedahan tulang belakang boleh menjadi satu penyelesaian yang berdaya maju, tetapi ia secara umumnya dianggap

sebagai usaha terakhir-resort untuk merawat kecacatan tulang belakang dan hampir tidak pernah disarankan sebagai pilihan rawatan pada mulanya. Pembedahan sebab tidak biasanya disyorkan sebagai pilihan rawatan selepas pesakit didiagnos dengan suatu tahap tertentu yang tulang belakang adalah bahawa usaha-usaha rawatan konservatif (nonsurgical) biasanya mengurangkan kesakitan dan gejala-gejala lain ke tahap yang boleh diselenggarakan. Walau bagaimanapun, jika rawatan konservatif telah cuba sedikit atau tidak sia-sia selepas beberapa minggu atau bulan, pembedahan mungkin kemudian menjadi pilihan. Jika begitu, anda harus merujuk kepada doktor penjagaan primer anda tentang idea untuk pembedahan, menerima pelbagai pendapat perubatan lain, dan melakukan beberapa kajian anda sendiri untuk mendidik diri sendiri tentang keadaan anda dan bagaimana pembedahan mungkin membantu.

Taylor Thomas ialah seorang penulis yang berpengalaman yang telah ditulis beberapa penerbitan yang terkenal. Sebagai seorang pakar gaya hidup, Thomas Cik ini dapat menawarkan nasihat dan wawasan pelbagai topik, termasuk yang berkaitan dengan kesihatan tulang belakang.

Taylor Thomas ialah seorang penulis yang berpengalaman yang telah ditulis beberapa penerbitan yang terkenal. Sebagai seorang pakar gaya hidup, Thomas Cik ini dapat menawarkan nasihat dan wawasan pelbagai topik, termasuk yang berkaitan dengan kesihatan tulang belakang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *