Beijing: Top 5 rumah teh di Beijing

Beijing: Top 5 rumah teh di Beijing

Beijing Laoshe memudahkan

Di mana Ketua-of-state yang asing pergi selepas mereka mesyuarat peringkat tinggi kerajaan di Beijing?
Mereka menuju untuk memudahkan Laoshe untuk mencuba teh terkenal dan menikmati kesenian rakyat dan persembahan muzik. Memudahkan, yang terletak di sudut barat daya Dataran Tiananmen, adalah salah satu daripada tempat-tempat yang paling menarik di kawasan itu, dan tidak kerap termasuk dalam perjalanan pelancongan.

Laoshe memudahkan dinamakan selepas 1957 drama memudahkan oleh pengarang Cina, Lao dia. Main mengambil tempat yang memudahkan di Beijing yang lama dari tahun 1898 hingga tahun 1945. Cerita ini menunjukkan perubahan yang berlaku di Beijing dalam tempoh itu. Hero cerita adalah Wang Lifa, proprieter yang tinggal melalui Dinasti Qing dan Jepun perang sebelum meninggal dunia pada tahun 1945. Kerana buku merupakan satu tahun di Beijing yang lama, jadi tidak memudahkan ini membenarkan pengunjung untuk menikmati rasa teh tradisional rumah budaya.

Dengan perkhidmatan keluasan lebih daripada 2,600 meter persegi, memudahkan dalam menyediakan persekitaran yang sahih berperisa, ala Beijing. Di sini anda boleh menonton persembahan indah oleh bintang-bintang kesenian rakyat dan drama di mana-mana hari, sambil menikmati snek teh dan Istana yang sangat baik.
Walaupun bertujuan untuk memberikan rasa teh Beijing-rumah semasa Lao dia di kedai teh ini juga adalah rumah hiburan yang indah dengan persembahan yang singkat oleh pelawak, penyanyi, pemuzik, persembahan akrobat dan penghibur opera; membuat ia mungkin untuk mempunyai pemandangan kaleidoscopic budaya Beijing sambil menghirup teh dengan hidangan ringan ringan.

Terdapat banyak jenis teh di China, walaupun terdapat enam utama jenis-jenis yang disediakan-hijau, hitam, oolong, putih, wangi teh dan ketat menekan ketulan teh. Jenis ini, jenis yang paling terkenal adalah teh Longjing (naga juga) dari Wilayah Zhejiang, Maojian dari Wilayah Yunnan dan Zhulan dari Wilayah Guangdong.

Pada Laoshe memudahkan, pengunjung disajikan oleh kakitangan yang berpakaian gaun panjang tradisional seperti mereka menghirup besar mangkuk teh dan nibble pada lao makanan ringan Beijing-gaya. Sejak ditubuhkan, Lao dia memudahkan telah menerima pemimpin asing 47, isteri Duta dari lebih 40 negara, dan lebih 3 juta pelancong dari rumah dan di luar negara. Ia telah menjadi satu tetingkap yang khas untuk budaya Cina dan Seri persahabatan antara China dan negara-negara lain di dunia.

Saya mengesyorkan memudahkan ini sebagai salah satu yang memudahkan 5 teratas di Beijing, kerana gaya Beijing terkenal, lama dan terpelihara adat rakyat. Ia yang baik cantik tempat baru dan fanciers adat rakyat Beijing. Tetapi tempat ini terlalu mahal bagi saya, biasanya – saya pergi ke sana hanya sekali dan saya tidak membayar apa-apa! Prestasi cemerlang dan orang ramai bersemangat membuat menarik sangat bising ini: sama seperti memudahkan Beijing-gaya yang lama!

Dibuka dari 9:00 pagi hingga 9:30 pm.
Alamat: No. 3 Qianmen West Street, Daerah Xuanwu, Beijing

Wufu memudahkan

Wufu, yang bermaksud ‘lima jenis kebahagiaan’ dalam Bahasa Cina, telah ditubuhkan pada tahun 1994 sebagai rangkaian kedai-kedai teh yang pertama di bandar. Di Beijing lama, penduduk tempatan percaya bahawa orang yang mempunyai lima jenis nasib baik. -Lima adalah: Kesihatan, kemakmuran, menghormati, kehidupan yang panjang dan kematian yang baik. Berbanding dengan memudahkan Laoshe yang ini adalah jauh lebih senyap dan sederhana, dengan gadis-gadis yang berpakaian dalam pakaian tradisional yang melakukan upacara teh untuk pelanggan-pelanggan. Kedai ini juga menjual teh berkualiti tinggi, buatan tangan set teh dan buku. Ia juga menganjurkan teh forum dan ceramah.

Memudahkan Wufu sangat terkenal di Beijing. Memudahkan Wufu yang pertama telah diwujudkan pada Di’anmen, walaupun kini terdapat lebih dari 11 cawangan di seluruh bandar.

Ini memudahkan menawarkan bahawa ia telah mencipta satu Beijing teh Tao. Walaupun ini adalah keterlaluan, mereka benar-benar tahu bagaimana untuk membuat teh yang baik. Kaedah Wufu bagi membuat teh datang dari teh Kongfu selatan China, dan mereka hanya membekalkan daun-daun yang berada di ‘dalam musim.’

Tetapi kerana ianya memudahkan yang terkenal, memudahkan Wufu cukup mahal. Saya hanya pergi sana dua kali dan saya tidak pernah dibayar untuk diri sendiri juga.
Alamat 104, Di’anmen Ave, Beijing Daerah Xicheng

Zhang Yiyuan memudahkan

Ini adalah untuk memudahkan ditubuhkan di bandar. Ia terdiri daripada tujuh bilik yang boleh menampung kira-kira 100 pelanggan secara keseluruhan. Teater yang dikendalikan oleh salah satu purveyors daun teh yang paling dihormati di negara ini, jadi ia menghidangkan beberapa cawan yang terbaik di Beijing.

Secara peribadi, memudahkan kegemaran saya adalah Zhang yiyuan. Sebagai memudahkan ini disokong oleh pedagang daun teh Zhang Yiyuan dan telah terbuka selama beratus-ratus tahun. Daun teh dari Zhang Yiyuan adalah yang paling boleh dipercayai, boleh dipercayai dan boleh didekati bagi saya. Sebagai berasal dari Beijing, saya suka perniagaan tradisional ini. Apabila ia datang untuk membeli teh daun, saya percaya Zhang Yiyuan. Anda tahu, Terdapat banyak daun teh tacky dan murah di pasaran, saya hampir tidak tahu di mana saya boleh membeli sesuatu yang berkualiti. Tetapi di kedai daun teh sahaja yang saya masih percaya benar-benar Zhang Yiyuan – walaupun mungkin saya saya berat sebelah kerana saya dari kejiranan!

Alamat: 18, Guangshun Beidajie, salah, Chaoyang District

Wuyutai memudahkan

Ditubuhkan pada tahun 12 Guangxu Maharaja Dinasti Qing, teh di sini dibekalkan terus dari Wilayah tersebut menghasilkan teh sebagai Anhui, Zhejiang dan Fujian. Teh Jasmine yang wangi Khas dibuat dalam sel-sel Fuzhou dan Suzhou dan kemudian dibawa atau dihantar ke ibu dan dicampur bersama-sama untuk spesifikasi yang berbeza.

Wu Yutai teh daun adalah memudahkan kegemaran saya yang kedua di belakang Zhang Yiyuan. Yang wangi Jasmine teh disediakan di sini adalah sangat popular dengan penduduk natif di Beijing.

Alamat: 44 Dongsi Beidajie, Dongcheng District

Teater Wangfu Gong

Struktur kayu ini telah terselamat utuh selama lebih 100 tahun. Ia menempatkan sebuah pentas yang besar dan boleh memuatkan lebih 200 penonton dengan selesa. Dewan juga mempunyai antara akustik terbaik di bandar untuk Beijing Opera. Walaupun duduk jauh dari pentas, anda boleh mendengar setiap Nota dengan jelas. Malah, menghirup teh bukanlah alasan terbaik untuk melawat di sini, walaupun teh yang agak baik. Menikmati suasana teater Wangfu Gong purba adalah lebih menarik daripada menghirup teh.

Alamat: Di dalam Putera Gong Palace, A14, Liuyin designer, Houhai

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *