Beet Root: Tonik sihat dan berkhasiat

Beet Root: Tonik sihat dan berkhasiat

Beet root atau beta vulgaris (chukandar) dikenali sebagai sayur-sayuran lazat akar yang berlaku adalah merah di bawah naungan. Mereka dikenal pasti untuk memperolehi pelbagai jenis dan indah dikumpulkan bergantung kepada bentuk mereka seperti rata, oblate ke pendek atas bulat, bujur globular, panjang, dan lain-lain. Ia adalah peribumi di lokasi Mediterranean Asia Barat atau Eropah. Pada dasarnya ia dibangunkan di kawasan Malaysia, Indonesia, Filipina, Caribbean, Afrika dan India.

Ia diperkaya dengan karbohidrat, protein dan lemak dan diserap dalam pelbagai cara seperti jeruk, chutneys, salad, dan lain-lain. Mereka juga akan dibakar, direbus, kukus atau dimasak mengikut keperluan mengambil seseorang. Daun-daun mereka mungkin juga dilihat menjadi tinggi khasiatnya dan dimasak seperti setiap pelbagai sayur-sayuran lain. Paling penting penggunaan beet dilakukan dengan jus sayur-sayuran yang mengandungi beberapa nutrien untuk contoh kalium, natrium, kalsium, fosforus, sulfur, iodin, besi, tembaga, klorin, vitamin B1, B2, B6, C, P, niacin dan karbohidrat.

Ia adalah sayur-sayuran yang kaya dengan nilai terapeutik yang hebat. Perlu banyak dalam sifat-sifat alkali, ternyata menjadi pembersih yang luar biasa untuk pundi hempedu dan buah pinggang dengan mengatasi memberi kesan asid yang tidak normal dalam sistem anda.

Mari kita memahami bagaimana beet root membantu dalam penyembuhan pelbagai penyakit kesihatan:

Anemia: Pengambilan ekstrak akar beet adalah banyak memberi manfaat kepada individu, kerana ia reactivates sel-sel darah dengan menawarkan oksigen yang segar untuk badan anda.

Masalah penghadaman: Jenis sayur-sayuran ini membuktikan untuk menjadi rawatan yang baik untuk mencegah gangguan penghadaman yang berbeza, contohnya hepatitis, demam kuning, muntah-muntah, loya dan disenteri. Ia benar-benar adalah digalakkan 1 cawan jus beet dicampur dengan satu sudu teh limau itu jus sepatutnya perlu diambil untuk menjadikan kejayaan. Pengambilan dalam beet ‘cabutan’ dengan satu sudu teh madu, melalui jam pagi setiap hari; membantu keluar dengan penyembuhan masalah gastrik ulser.

Sembelit dan buasir: ke arah menghilangkan cabaran-cabaran yang berkaitan dengan kejanggalan usus dan buasir; Ia akan digalakkan rebusan yang dihasilkan oleh mendidih beet root perlu diambil setiap hari dalam dos dari pagi untuk tidur untuk hasil yang bermanfaat.

Gangguan peredaran darah: Penggunaan jus beet sekali setiap hari membantu dalam memulihkan pelbagai masalah berkaitan dengan arteriosclerosis, urat-urat labah-labah, masalah jantung dan tekanan darah tinggi.

Masalah buah pinggang dan salur kencing: untuk anda untuk menyembuhkan masalah buah pinggang dan pundi hempedu, ia akan dapat mencadangkan bahawa secawan jus beet yang digabungkan dengan jus lobak merah dan timun yang satu perlu boleh digunakan setiap hari untuk memperolehi hasil yang berfaedah.

Penyakit kulit: Rebusan yang dibuat oleh mendidih beet root membuktikan untuk menjadi utiliti sesuai untuk kemerahan kulit, jerawat, bisul dan pustules. Untuk menangani isu-isu yang berkaitan dengan fractious kulit; Ia akan mencadangkan bahawa rebusan disediakan oleh mendidih beet putih dengan cuka yang harus digunakan sebagai mandian SPAN atau kain bagi markah yang berguna.

Kelemumur: Bagi mengubati kelemumur, ia dinasihatkan bahawa rebusan ini dimasak dengan mencampurkan cuka ke arah air beet perlu untuk digunakan di atas kulit kepala kerap sebelum pergi untuk mandian ibu membuktikan untuk menjadi ubat yang berkesan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *