Bayi jagaan – suhu bayi

Bayi jagaan – suhu bayi

Bayi yang baru lahir tidak dapat mengawal haba badan sebagai efisien sebagai barangan kanak-kanak yang lebih tua. Perubahan suhu luar boleh berbeza-beza suhu badan bayi dengan banyaknya. Melainkan bayi dikekalkan cukup hangat, dia boleh mengalami hipothermia. Ini tidak bermakna bahawa ibu bapa mesti sentiasa periksa suhu bayi dengan termometer yang, tetapi mereka mesti menyedari situasi yang berpotensi berbahaya.

Sejuk. Bilik Tidur bayi perlu dikekalkan pada suhu sekurang-kurangnya 65ºF (18.3ºC). Dalam Bilik hendaklah disimpan sedikit panas (68º-70ºF) untuk bayi di bawah umur lapan paun. Alat Pemanas termostat adalah satu kaedah yang berkesan untuk menjaga bilik panas sepanjang malam. Semasa musim sejuk, panas bayi di katil bayi dengan botol air panas sebelum meletakkan beliau di dalamnya, tetapi jangan lupa untuk keluarkan botol pertama. Jangan guna selimut elektrik untuk atas katil bayi. Utama juga, sebelum meletakkan bayi ke katil, berpelukan dengannya. Bayi kecil tidak bergerak pada waktu malam dan tidak memanaskan. Pelukan yang sebelum tidur memanaskan bayi.

Haba. Semasa cuaca panas musim panas bayi perlu memakai pakaian yang ringan, longgar Pas dan sejuk. Selagi dia terlindung daripada matahari secara langsung, bayi boleh berada di luar dalam apa-apa tapi lampin yang. Overdressing, menyebabkan pemanasan melampau, adalah salah satu sebab-sebab yang paling biasa untuk bayi cepat marah pada musim panas.

Jangan sekali-kali meninggalkan bayi yang kecil tanpa jagaan di kereta. Ini adalah penting terutamanya semasa musim panas, terutamanya jika kereta sedang matahari langsung, kerana bayi boleh menjadi merbahaya terlampau panas. Bayi di bawah usia tiga bulan tidak dapat menurunkan haba yang berlebihan.

Sepanjang perjalanan kereta, semak soalan untuk memastikan bahawa matahari tidak bersinar terus pada bayi. Juga, melindungi kepala bayi dari matahari.

Penyakit. Apabila bayi menjadi sakit, dia mungkin atau mungkin tidak mempunyai suhu lebih daripada normal. Bacaan dari termometer yang adalah untuk panduan yang tepat untuk keadaan kesihatan bayi. Tanda-tanda amaran yang lain juga harus dipertimbangkan.

Tanda-tanda paling ketara yang bahawa bayi mempunyai jangkitan atau penyakit yang akan secara tiba-tiba kehilangan selera makan; cepat marah atau lesu; dan muntah-muntah atau cirit-birit. Tanda-tanda ini adalah satu petunjuk yang lebih tepat daripada bacaan suhu.

Walau bagaimanapun, semasa penyakit doktor meminta ibu bapa untuk memantau suhu bayi. Ia adalah merbahaya untuk letakkan termometer di dalam mulut bayi dan sukar untuk memastikan salah satu di bawah lengan bayi bagi tempoh masa yang mencukupi. Cara yang paling selamat untuk mengambil suhu bayi adalah dengan termometer dalam rektum.

Termometer rektum yang mempunyai tunas hujung yang bulat. Termometer jenis ini boleh digunakan untuk mengambil suhu lisan juga, jadi apabila membeli termometer yang, Beli satu rektum.

Akhir kata, Jangan letak bilik bayi yang terlalu panas jika dia sakit. Jika bayi mempunyai suhu yang tinggi, terus dia atau dia dilitupi dengan pakaian cahaya dan kunci. Doktor mungkin mengesyorkan sponging dengan air suam untuk memastikan bayi suhu.

Suhu rektum. Pastikan bahawa reben merkuri terlebih dahulu melemahkan di bawah tanda biasa termometer itu. Kemudian mengambil bayi suhu rektum yang menggunakan kaedah yang dijelaskan di bawah.

Ia biasanya mengambil masa tiga hingga lima minit untuk termometer rektum yang mencatatkan suhu badan. Walaupun suhu badan yang normal berbeza-beza dari seorang ke seorang, purata adalah 98.6ºF (37ºC) untuk satu suhu lisan, dan 99.6ºF (37.6ºC) bagi suhu rektum.

Basuh termometer yang berhati-hati selepas digunakan dengan air sejuk dan sabun. Pad alkohol yang terdapat di drugstores, ini juga boleh diterima untuk pembersihan thermometers. Jangan guna air panas kerana ini akan memecahkan mentol.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *