Bayaran bil perubatan yang lebih rendah untuk pembedahan katarak

Bayaran bil perubatan yang lebih rendah untuk pembedahan katarak

Pesakit boleh meminimumkan kos pembedahan katarak mereka dengan memilih kanta yang kos efektif dan pembekal. Terdapat banyak maklumat yang berat sebelah sana atas kos pembedahan katarak kerana kanta katarak “perniagaan besar” untuk pengilang, pakar bedah dan kemudahan pembedahan. Medicare program dan pesakit Medicare akan payors paling kos pembedahan katarak.

Kos kanta pembedahan katarak

Jika anda kos kanta pembedahan katarak adalah kurang daripada $150 satu mata, maka anda tidak boleh secara peribadi dibilkan lebih untuk kanta oleh pusat pakar bedah atau pembedahan di bawah kaedah-kaedah Medicare. Jika kos kanta pembedahan katarak adalah lebih daripada $150, kemudian Medicare membolehkan Kemudahan untuk menghantar bil kepada anda sebagai pesakit untuk jumlah lebih $150.

Mujurlah, tiga paling popular katarak kanta semua kos kurang daripada $150. Ini adalah kanta yang baik dan akan mengurus masalah penglihatan yang mendung. Anda tidak akan dibilkan untuk kos kanta katarak ini kerana mereka kos kurang daripada $150. “Xx” dalam model di bawah menunjukkan satu Ruang letak untuk saiz. Secara kolektif, saya menganggarkan pada kanta tiga ini digunakan di lebih 90% daripada pembedahan katarak.

Kanta katarak paling Popular:

Model: Acrysof IQ SN60WF “xx”
Syarikat: Alcon
Kos: $150
Di bawah had Medicare: Ya

Model: Sofport LI61AO “xx”
Syarikat: Bausch & Lomb
Kos: $150
Di bawah had Medicare: Ya

Model: Tecnis ZA9003 “xx”
Syarikat: AMO
Kos: $135
Di bawah had Medicare: Ya

Berdasarkan anggaran saya, IQ Acrysof Alcon di atas digunakan kira-kira 50% daripada pembedahan katarak dan di Bausch & Lomb di Sofport dan AMO’s Tecnis membuat 40% daripada pembedahan katarak. Ini menurut peratusan berdasarkan pengalaman saya bekerja dalam perniagaan pembedahan ambulatori dan saya tidak mengesahkan mereka terhadap data jualan sebenar.

Pakar bedah boleh cuba untuk “upsell” anda ke kanta yang lebih mahal yang juga akan presbyopia betul atau astigmatism, tetapi anda perlu membayar beratus-ratus ringgit bagi setiap kanta daripada poket anda sendiri. Lenses Toric di Alcon dan ReSTOR kanta di bawah adalah contoh kanta katarak yang besar kos pesakit.

Kos setiap mata kanta katarak “Premium”

Model: Acrysof IQ Toric SN6AT3-5 “xx”
Syarikat: Alcon
Kos pembekal: $495
Pesakit kos: $345
Di bawah had: tiada

Model: Acrysof IQ ReSTOR
Syarikat: Alcon
Kos pembekal: $495-$ 895
Pesakit kos: $345-$ 745
Di bawah had: tiada

Ianya jauh lebih murah untuk membeli cermin mata untuk $120 daripada membayar untuk tambahan $690-$ 1,490 bagi kanta katarak premium yang akan membetulkan presbyopia.

Hospital dan pembedahan Pusat kos

Kos pembedahan katarak Medicare pesakit adalah jauh lebih rendah di pusat-pusat pembedahan ambulatori daripada mereka berada dalam Jabatan pembedahan hospital. Kos pembedahan di bawah adalah berdasarkan pada 2011 kadar Medicare Kebangsaan yang boleh Laraskan sedikit untuk keadaan anda.

Kemudahan bayaran pembedahan katarak mata satu

Pusat pembedahan ambulatory
Membayar Medicare: $761
Pesakit membayar: $190

Hospital
Membayar Medicare: $1,307
Pesakit membayar: $326

Pesakit akan menjimatkan 42% dari kos pembedahan katarak mereka coinsurance dengan pergi ke sebuah pusat pembedahan ambulatori dan bukannya Jabatan pembedahan hospital. Program Medicare sendiri Simpan big bucks apabila pesakit mempunyai pembedahan katarak yang dilakukan di pusat-pusat pembedahan ambulatori yang benar dan bukannya hospital.

Katarak jumlah penjimatan kos pembedahan

Jadi jika pesakit pergi ke sebuah pusat pembedahan ambulatori dan memilih salah satu daripada tiga lenses di bawah had dibenarkan Medicare yang diterangkan dalam artikel ini, kemudian dia dapat menjimatkan lebih daripada $1,000 katarak mereka kos pembedahan untuk kedua-dua mata.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *