Bayang-bayang sepanjang kehamilan anda: Bagaimana keadaan kesihatan Preexisting boleh menjejaskan anda dan bayi anda

Bayang-bayang sepanjang kehamilan anda: Bagaimana keadaan kesihatan Preexisting boleh menjejaskan anda dan bayi anda

Salah satu perkara yang paling penting bagi seorang wanita untuk memastikan semasa dia hamil ialah bahawa dia kekal sihat sepanjang dalam tempoh sembilan bulan. Ini adalah kerana apa-apa yang memberi kesan kepada ibu-ibu yang akan memberi kesan kepada bayi dalam rahim Nya. Dengan itu kira, wanita harus sedar bahawa apa-apa keadaan yang telah wujud terlebih dahulu bahawa mereka mungkin mempunyai dan/atau ubat-ubatan yang mereka mengambil boleh mempunyai kesan yang mendalam terhadap kehamilan mereka dan bayi mereka. Dalam sesetengah kes, ini boleh meningkatkan risiko bayi yang dilahirkan dengan masalah berat badan lahir (sama ada berlebihan berat badan atau kurang berat badan), masalah pembangunan, preterm buruh, pecah pramatang membran, Blok jantung kongenital, praeklampsia atau kecacatan. Ia juga mungkin menyebabkan kematian ibu dan kanak-kanak.

Antara keadaan perubatan yang telah wujud terlebih dahulu yang menimbulkan risiko kesihatan yang ketara bagi wanita semasa mengandung ialah anemia, asma, artritis, penyakit, keadaan jantung, systemic lupus erythematosus (SLE), gangguan Tiroid, penyakit buah pinggang, penyakit-penyakit hati, jangkitan, penyakit kencing manis, darah tinggi, gangguan makan, epilepsi, human immunodeficiency virus (HIV), penyalahgunaan dadah, kemurungan, dan penyakit-penyakit mental yang lain. Manakala syarat-syarat ini boleh menimbulkan komplikasi semasa mengandung, ia adalah mungkin untuk menguruskan mereka dengan bantuan perubatan.

Ia amat disyorkan bahawa wanita melawat obstetricians mereka setiap bulan sepanjang kehamilan yang normal, tetapi bagi wanita dengan syarat-syarat yang telah wujud terlebih dahulu yang ini boleh berlaku dengan kekerapan yang lebih banyak supaya pembekal penjagaan kesihatan mereka boleh memantau perkembangan kehamilan, bagaimana wanita itu adalah urusan beliau keadaan yang telah wujud terlebih dahulu dan bagaimana ia mempengaruhi kanak-kanak yang belum lahir.

Bagi wanita dengan syarat-syarat yang telah wujud terlebih dahulu yang merancang untuk hamil, ia adalah penting untuk berunding dengan doktor sebelum konsep berlaku. Doktor akan dapat menjelaskan keadaan menimbulkan risiko kepada kehamilan dan membantu wanita menimbang kebaikan dan keburukan membawa kanak-kanak. Ini dipanggil preconception perancangan, dan apabila diikuti penjagaan pranatal yang awal dan berterusan, ianya sangat membantu dalam memastikan kehamilan yang selamat dan sihat.

Preconception perancangan boleh merangka satu pelan yang boleh didapati bagi setiap langkah sepanjang kehamilan, termasuk kaunseling bagi pasangan yang ingin mempunyai kanak-kanak, kemungkinan ubat-ubatan yang sedang digunakan untuk menguruskan keadaan sedia berubah, dan apa-apa perubahan dalam diet untuk bakal. Dalam sesetengah kes, seperti jika seorang wanita yang mempunyai gangguan makan atau kegemaran yang bagi penyalahgunaan dadah, doktor mungkin mencadangkan anda melalui terapi untuk menghapuskan syarat-syarat ini sebelum menjadi hamil. Diet dan ubat-ubatan telah terbukti untuk mempunyai kesan ke atas kesihatan kanak-kanak, kerana bayi adalah berkesan berkongsi apa sahaja ibu menelannya iaitu.

Syarat-syarat yang kronik tidak perlu mengancam kehidupan seorang wanita atau kehidupan anaknya belum lahir. Selain daripada mendapatkan nasihat perubatan tentang keadaan beliau yang telah wujud terlebih dahulu, ia adalah juga penting untuk mempunyai sokongan daripada keluarga dan rakan-rakan beliau. Terdapat juga Kumpulan terdiri daripada wanita dalam situasi yang sama yang mengingatkan yang wanita yang dia tidak adalah satu-satunya orang yang melalui cabaran ini. Terdapat ramai wanita di luar sana telah menjuarai ke atas penyakit-penyakit mereka untuk membawa kanak-kanak untuk jangka. Mengamalkan perancangan preconception adalah hanya salah satu daripada langkah-langkah dalam melahirkan bayi yang sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *