Bawah piramid: Pasaran luar bersedia untuk lompat yang

Bawah piramid: Pasaran luar bersedia untuk lompat yang

India miskin Kampung pasaran bukanlah satu paranoia kepada dunia korporat. Tidak terhalang oleh 37.5 peratus daripada populasi (kira-kira 100 juta orang) hidup di bawah garis kemiskinan, korporat akan foraying ke pasaran luar. Kisah pertumbuhan merebak ke kawasan pedalaman India. India pasaran luar bandar berkembang pesat dengan melonjak pertumbuhan Pertanian sejak di pertengahan daripada 2000′. Ia juga menyediakan kusyen untuk kemelesetan melanda pasaran bandar. Ia tidak dilanda kemelesetan ekonomi global. Hanya 11 peratus daripada pasaran luar bandar bergantung kepada pinjaman bank.

Hari ini, Maruti, pembuat kereta terbesar di negara ini, mensasarkan pasaran luar bandar berupaya auto dalam negara. Pelancaran pemacu luar bandar hanya selepas dua tahun, jualan luar bandar meningkat kepada 16.5 peratus atau kira-kira kenderaan yang 1,65,000 pada 2009-10. Pada masa ini, akaun pasaran luar bagi saham-saham yang besar dalam beberapa pasaran segmen – 70 peratus dalam tandas sabun, 50 peratus dalam TV dan 55 peratus dalam dasar LIC. Syarikat-syarikat FMCG akan reaping hasil yang tinggi daripada pasaran luar bandar – 45 peratus setiap Colgate Palmolive dan tuil Hindustan, 50 peratus daripada Hero Honda dan 60 peratus Mahindra dan Mahindra

Manakala pasaran bandar mengecut, pasaran luar bandar berkembang tanpa gangguan. Di FMCG, pasaran luar bandar menyaksikan pertumbuhan 23 peratus pada 2009-10. Ia dijangka berkembang sebanyak 40 peratus berbanding 25 peratus di kawasan bandar. Dalam telekomunikasi, pasaran luar bandar berkembang sebanyak 70 peratus. Setakat bulan Jun 2009, pelanggan wayarles luar bandar adalah 125.95 juta berbanding 70.83 juta pada bulan Jun 2008. Akaun pasaran luar bagi 30 peratus daripada telefon mudah alih.

Pasaran luar bandar di India adalah rumah bagi 790 juta pengguna. Jumlah pendapatan di kawasan luar bandar India akan mencapai AS$ 425 bilion pada 2010-11, 12 peratus pertumbuhan tahunan sejak tahun 2004-05. Pertumbuhan eksponen pendapatan luar bandar berpunca daripada empat faktor utama, selain tom pertumbuhan pertanian: tiada cukai, NREGA (negara luar bandar pekerjaan jaminan program), pinjaman pengecualian pada 2009-10 dan peningkatan dalam MSP (sekurang-kurangnya sokongan harga).

NREGA muncul menjadi daya penggerak bagi melonjakkan sehingga pasaran luar. Bagi 2009, 44.9 juta isi rumah, terdiri daripada lima orang, manfaat dari program ini. Seorang ahli dari setiap isi rumah telah ditawarkan untuk berkhidmat selama 100 hari di bawah program ini. Menurut Pegawai, majoriti waris melaporkan peningkatan dalam penggunaan, perbelanjaan kesihatan dan simpanan mereka. Anggaran menunjukkan bahawa kira-kira RM 7000 yang diperolehi oleh setiap isi rumah setiap tahun, kira-kira 50 peratus telah dibelanjakan untuk barangan bukan makanan.

Sepanjang tempoh tiga tahun sejak NREGA telah dilancarkan pada Februari 2006, AS$ 12 bilion (Rs 53,605 crores) turut diselitkan di pasaran luar sebagai upah. Daripada tesis, jika 50 peratus telah dibelanjakan untuk bukan makanan, di luar bandar India yang dihasilkan US $ 6 bilion (Rs 26,802 crore) baru pasaran sepanjang tempoh ini tiga tahun tempoh. Pada 2010-11, kira-kira AS$ 6 bilion (Rs. 27,268 crore) akan diselitkan sebagai gaji di bawah skim ini. Ini, 50 peratus atau AS$ 3 bilion (Rs 13,634 crore) akan ditambah ke pasaran luar.

Syarikat akan melaksanakan strategi-strategi yang berbeza untuk menguasai pasaran luar. Kecil pembungkusan dengan harga yang lebih rendah, penggunaan IT Perkhidmatan menyampaikan maklumat pertanian dan cuaca dan sistem pengedaran yang khas adalah sebahagian daripada langkah-langkah inovatif yang diambil untuk menembusi pasaran luar. Jenama air botol baru Bonaque oleh Coca Cola, disesuaikan TV Samporna oleh LG dengan manual dalam Bahasa serantau, minyak Amla Shanti Shanti Marico adalah sebahagian daripada jenama yang dihasilkan untuk menarik pengguna luar bandar.

Strategi peruncitan baru telah grafted untuk menarik perhatian masyarakat luar bandar. Luar bandar India akaun hampir 55 peratus daripada pasaran runcit. Kisan Bazar Haryali oleh DCM, Choupa Pichola oleh ITC, Kisan Sansars oleh Tata adalah sebahagian daripada kisah-kisah kejayaan untuk peruncitan di pasaran luar. Penyesuaian produk, tersangat untuk pasaran luar bandar, adalah satu lagi strategi oleh korporat. Nokia merasakan perlu dwarf kekurangan infrastruktur. Ia memperkenalkan sebuah telefon bimbit – Nokia 1100 – dengan obor dibina, jam penggera dan radio. Ia melancarkan perkhidmatan hayat alat, yang menawarkan maklumat pertanian, pendidikan dan hiburan yang mensasarkan luar bandar India.

Dalam menjumlahkan, walaupun pelbagai ragam monsun, pasaran luar bandar akan melambung tinggi dengan infusi perbelanjaan pembangunan awam dan infrastruktur besar. Ia ushers untuk transformasi dari miskin berpendapatan sederhana rendah dan berpendapatan sederhana Kumpulan rakyat. Ia boleh bertindak sebagai back-up sokongan untuk flip di flop pasaran bandar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *