Bau zakar – mengapa ia berlaku dan bagaimana untuk menghilangkan bau hanyir

Bau zakar – mengapa ia berlaku dan bagaimana untuk menghilangkan bau hanyir

Antara banyak aduan tentang masalah zakar, bau yang tidak menyenangkan dan membawa adalah salah satu yang paling biasa. Sebagai satu peraturan, kebanyakan lelaki tidak mahu bercakap tentang isu jenis ini dengan pembekal penjagaan kesihatan mereka, tetapi bau hanyir zakar yang boleh memalukan dan ia sememangnya tidak turn-on dengan potensi rakan seksual. Mujurlah, menghilangkan bau yang tidak menyenangkan zakar boleh semudah membersihkan kulit dengan betul dan menggunakan crème zakar yang mengandungi agen anti-bakteria semulajadi dan pelembab.

Punca-punca bau hanyir zakar
Bau tidak menyenangkan zakar secara amnya tanda bakteria pada kulit zakar, terutama di kalangan lelaki yang berukur. Dr. David King, Pengarah Perkhidmatan Urologi di Hospital Madison Camino El, CA menjelaskan bahawa “punca-punca yang paling biasa bau sekitar zakar akan berkaitan dengan kebersihan dan jangkitan kulit.”

Bau zakar yang berkaitan dengan kebersihan
Bau zakar yang busuk ini sering berlaku apabila kulit mati dengan sel-sel yang membina di bawah kulup, menarik bakteria yang mewujudkan bau hanyir yang secara langsung berkaitan dengan kekurangan pembersihan yang betul. Untuk menangani masalah ini, Dr. King mencadangkan bahawa semua manusia menarik balik kulup yang benar-benar dan mencuci kawasan di bawahnya dengan air suam dan pencuci muka yang lembut. Di samping itu, ia adalah penting untuk Cucian kawasan tersebut dengan berhati-hati kerana bakteria berkembang di tempat-tempat yang panas, lembap dan tarik kulup itu kembali ke kedudukan asal.

Jangkitan yis
Selain kebersihan, jangkitan kulit juga boleh menyebabkan bau yang hanyir. Seriawan atau jangkitan yis, sering menyebabkan bau zakar dan boleh menjejaskan kedua-dua circumcised dan berukur sembilan lelaki. Selain bau busuk, jangkitan yis sering disertai oleh merupakan cheesy, whitish pelepasan, serta selesa pembakaran dan gatal-gatal. Sakit kencing juga boleh berlaku jika jangkitan telah menjejaskan uretra, atau pembukaan pada hujung zakar.

Vaginosis bakteria (dalam rakan-rakan seksual)
Rakan-rakan seksual wanita yang dipengaruhi oleh vaginosis bakteria, satu keadaan yang juga menyebabkan bau hanyir yang disebabkan oleh ketidakseimbangan dalam kimia badan, lelaki juga mungkin mengalami bau pada zakar mereka sendiri. Sekali lagi, basuh dengan berhati-hati dan mengekalkan kelembapan kulit zakar boleh membantu untuk menangani masalah ini.

Punca lain bau zakar
Beberapa sebab-sebab biasa kurang bau zakar termasuk jangkitan saluran kencing; bakteria yang menyebabkan jangkitan boleh merebak ke bahagian luar zakar, sekitar pembukaan urethral, mengakibatkan bau hanyir yang dikesan. Di samping itu, sesetengah pesakit kencing manis yang dipengaruhi oleh keadaan yang dikenali sebagai ketonuria, di mana bahan buangan dari kerosakan asid lemak boleh berkumpul dalam air kencing dan menyebabkan bau yang hanyir.

Menggalakkan zakar sihat
Mujurlah, kebanyakan kes zakar buruk bau boleh diselesaikan agak mudah. Seperti yang disebutkan tadi, kebersihan yang betul adalah langkah pertama. Selain daripada menjaga kawasan, bersih, lelaki boleh mengambil langkah-langkah yang berikut untuk mencegah dan menghapuskan bau yang tidak menyenangkan zakar:

1. Melembapkan. Kulit zakar terlalu kering sering berkembang fissures minit yang membolehkan bakteria yang sering bertanggungjawab terhadap bau yang hanyir untuk menembusi. Pelembab semulajadi seperti mentega shea bekerja dengan baik untuk kulit zakar sensitif, walaupun orang-orang yang mengandungi vitamin E membuat halangan lembapan semulajadi yang menghalang dehidrasi.
2. Mengurangkan kehadiran bakteria pada kulit. Menyuburkan kulit zakar dengan anti-bacterials semula jadi seperti vitamin A boleh membantu untuk menghapuskan kewujudan menyebabkan bau bakteria dan mengelakkan jangkitan bakteria. Selain itu, vitamin C dapat membantu meningkatkan sistem imun dan melindungi badan daripada penyakit.

Menggunakan formula khusus yang mengandungi zakar pelembab vitamin dan nutrien lain (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) sebagai sebahagian daripada regimen penjagaan peribadi harian boleh membantu untuk memastikan zakar yang bersih, sihat dan bau yang percuma.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *