Bau faraj saya suka ikan – apa yang boleh saya lakukan?

Bau faraj saya suka ikan – apa yang boleh saya lakukan?

Jika vagina anda berbau seperti ikan, maka anda perlu melakukan sesuatu mengenainya cepat atau lain, anda akan menjalani kehidupan yang penuh dengan rasa malu, sering, bersama dan kerengsaan. Terdapat pelbagai penjelasan mengapa anda mengalami bau faraj yang busuk. Tetapi penjelasan paling vaginosis bakteria atau BV. Anda boleh mengesahkan jika anda benar-benar akan dijangkiti dengan BV atau tidak dengan membayar lawatan ke doktor dan menyerahkan diri untuk beberapa ujian makmal perlu. Jika anda memang mempunyai vaginosis bakteria, maka yang boleh menerangkan mengapa anda terdapat bau yang menjijikkan yang datang dari faraj anda. Bau yang busuk itu adalah salah satu beberapa gejala yang disebabkan oleh BV. Lain-lain akan membakar sensasi, sakit pelvis, pelepasan gatal-gatal dan putih/kelabu/yellowish.

Apabila faraj berbau seperti ikan, anda perlu tahu apakah punca mungkin dan apa yang anda boleh lakukan untuk membantu diri sendiri. Pengumpulan maklumat adalah tidak benar-benar bahawa tugas besar terutamanya jika anda tahu apa yang perlu dilakukan. Membiasakan diri dengan vaginosis bakteria, memahami, punca dan gejala-gejala dan cuba untuk mencari pilihan rawatan.

Perkara yang baik adalah cara yang memang ada dalam merawat vaginosis bakteria. Salah satu pilihan rawatan yang tertentu menggunakan antibiotik. Profesional penjagaan kesihatan anda dipercayai boleh mengesyorkan fpr antibiotik tertentu penggunaan anda. Mungkin anda pernah mendengar tentang Metronidazole antibiotik tersebut dengan nama jenama Flagyl. Antibiotik ini diambil secara lisan kerana ia adalah dalam bentuk pil, biasanya dua kali sehari selama seminggu. Juga terdapat Metronidazole yang berbentuk gel yang dipanggil Metronidazole Gel atau Metrogel. Anda boleh menggunakan yang juga. Lain antibiotik yang digunakan untuk merawat BV termasuk Ampicillin, Tetracycline, Ceftriaxone dan Clindamycin. Perlu diingat untuk mengikuti arahan dengan teliti mengenai penggunaan antibiotik tersebut.

Selain daripada menggunakan antibiotik yang ditetapkan, apabila faraj anda berbau seperti ikan, anda perlu juga membuat menggunakan tip-tip tertentu untuk merawat BV dan menghalangnya dari yang pernah berlaku sekali lagi. Salah satu tip berguna adalah untuk mengelakkan douching tidak. Wanita berfikir yang faraj mereka tidak bersih cukup banyak dan itulah sebabnya mereka mendapat dijangkiti bakteria vaginosis. Douching tidak adalah satu lagi cara lagi membersihkan bahagian tertentu peribadi seorang wanita. Douching tidak dibilas keluar faraj sama ada penyelesaian khas atau sekadar air. Walaupun ia mungkin kedengaran seperti cara yang hebat untuk faraj akan dibersihkan, douching tidak adalah tidak digalakkan kerana ia boleh mendapatkan anda dijangkiti dengan BV. Apakah yang demikian, anda boleh bertanya? Juga, apabila anda douche, anda mencuci kaki semua bakteria termasuk bakteria baik yang akan melawan yang buruk. Ini menjadikan faraj anda lebih terbuka kepada risiko jangkitan. Itulah sebabnya mengapa anda perlu untuk mengelakkan douching tidak.

Anda juga perlu berkecuali daripada seks terutama jika anda cuba untuk merawat jangkitan faraj anda dan melegakan gejala. Sama seperti apa yang mereka selalu katakan, jangan calar luka anda jika ia adalah tidak benar-benar sembuh. Perkara yang sama adalah benar dengan merawat vaginosis bakteria. Anda hanya perlu fokus pada menggunakan antibiotik yang ditetapkan oleh doktor. Perkara-perkara yang disebutkan tadi merupakan antara barangan yang anda harus lakukan jika vagina anda berbau seperti ikan.

Walaupun tidak pada mulanya berbahaya jika tidak dirawat syarat-syarat tertentu yang menyebabkan bau busuk yang boleh membawa kepada penyakit inflammatory pelvik dan juga boleh menyebabkan sesetengah wanita subur.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *