Batuk dan selsema

Batuk dan selsema

Berkali-kali, batuk dan sejuk sentiasa menjadi satu masalah yang kerap dan berulang antara manusia. Batuk adalah satu tindakan yang diperlukan tubuh untuk menyingkirkan bahan-bahan yang merengsa anda laluan udara dari hidung dan mulut ke paru-paru. Batuk berlaku apabila sel-sel Khas di sepanjang laluan udara mendapat jengkel dan mencetuskan rantaian peristiwa.
Sejuk ini juga dikenali sebagai jangkitan virus bahagian atas saluran pernafasan. Ia adalah yang paling biasa berlaku, penyakit berjangkit dan self-limiting yang boleh disebabkan oleh mana-mana 1 lebih 200 virus. Pertambahan bilangan virus menghalang badan untuk membina rintangan. Selain makanan yang di ambil setiap hari untuk mengawal masalah ini, Terdapat beberapa ubat-ubatan dan lain-lain ubat mempertahankan terhadap jangkitan ini asas-asas yang akan membantu anda dan membuat anda dalam Kesihatan yang baik.

Untuk berkesan mengubati dan menjalani kehidupan yang sihat, ia adalah lebih baik jika anda berunding dengan doktor atau pakar perubatan sebelum mengambil sebarang ubat dan terutamanya jika jangkitan anda yang teruk dan berterusan bagi tempoh yang lebih lama.

Apa itu selesema dan batuk sejuk?

Batuk – ini adalah pengusiran pesat udara dari paru-paru biasanya dalam perintah itu jelas airways paru-paru cecair, mukus atau menghapuskan kahak di trachea itu. Batuk adalah pengecutan yang secara tiba-tiba, berulang-ulang dan tdk teratur rongga torasik, mengakibatkan ganas pelepasan udara dari paru-paru dan biasanya diiringi bunyi tersendiri. Batuk juga boleh dicetuskan oleh bolus makanan turun trachea dan bukannya dalam esofagus. Batuk yang kerap atau kronik biasanya menunjukkan kewujudan penyakit.

Sejuk – ini adalah jangkitan yang biasa dan sederhana yang membuat anda merasa letih, mendapatkan achy dan berlangsung selama 5 hari-10. Secara purata, kanak-kanak Prasekolah mempunyai selsema 9 tahun, 12 selsema setiap tahun bagi kanak-kanak di tadika dan remaja dan orang dewasa akan terjejas dengan selesema yang 7 tahun. Punca utama menyebarkan selesema adalah melalui hubungan tangannya atau menyentuh objek yang telah disentuh oleh seseorang terjejas sejuk.

Rhinovirus adalah paling virus selsema. Corona virus, adenovirus dan pernafasan syncytial virus (RSV) adalah lain-lain virus selsema kurang. Gejala-gejala selesema biasa termasuk serak stuffiness dan Saliran, sakit tekak, hidung, batuk, demam dan sakit kepala.

Apakah rawatan yang ada?

Batuk decongestants – ini adalah ubat-ubatan atau rawatan yang melegakan hidung tersumbat atau cecair badan lain. Mereka boleh memohon menggunakan semburan hidung, ditelan dalam bentuk tablet atau bentuk cecair. Decongestants memecahkan kesesakan, pada sinus, dengan mengurangkan bengkak. Biasanya mereka mengurangkan bengkak membran mukus dalam hidung. Bhd, phenylephrine dan oxymetazoline adalah beberapa jenis decongestants lisan. Antara yang oxymetazoline adalah satu yang biasa disediakan dan agak membantu dalam membuat ia lebih mudah untuk anda menghasilkan kahak.

Batuk kering – batuk tersebut adalah Kering, tidak produktif, merengsa dan kadang-kadang dengan yang tekak tickly. Ini juga dikenali sebagai batuk post-viral dan secara amnya disebabkan oleh virus, sejuk kepala atau selesema (flu). Batuk kering juga boleh berlaku sebagai tindak balas kepada suasana yang kering, pencemaran udara atau perubahan suhu.

Batuk kering juga mungkin tanda masalah lain seperti refluks gastro-esofagus, asma, jantung atau perubatan-induced. Mengelakkan persekitaran kering dan minum air yang banyak akan membantu anda dalam memulihkan segera daripada batuk kering. Codral kering batuk Liquicaps X 24 adalah satu formulasi drowsy yang menyediakan pelepasan cepat daripada hidung tersumbat dan batuk kering. Ia juga mengurangkan dorongan untuk batuk, membersihkan hidung disekat, kering Hidung berair dan membantu anda bernafas dengan lebih mudah. Codral Linctus kering batuk cecair 100ml adalah pilihan yang baik untuk merawat hidung tersumbat dan batuk kering dan cecair drowsy.

Tahu Bilakah anda batuk kering yang teruk

Bilakah anda mula batuk darah atau kahak.

Bilakah anda akan kekurangan nafas atau berasa wheezy.

Apabila batuk anda adalah hanya pada waktu malam.

Apabila anda mempunyai suhu atau apabila berkaitan sakit dada.

Apabila anda mempunyai gejala-gejala lain seperti sakit kepala yang berterusan, sakit telinga dan ruam atau apabila anda mempunyai tekanan darah tinggi, keluhan hati, penyakit pernafasan seperti asma dan masalah gastrik.

Apabila anda mempunyai tempahan kehilangan berat badan atau mempunyai otot yang am aches.

Bilakah batuk anda telah berlangsung lebih daripada 10 hari, dengan peningkatan yang sedikit atau tiada.

Tekak sakit – sejuk menyebabkan virus atau bakteria yang biasa menyebabkan sakit tekak. Sakit tekak yang dinamakan bagi tapak Anatomi yang terjejas. Bahan kimia, asap rokok, kecederaan, Alergi atau titisan postnasal juga boleh menyebabkan sakit tekak. Sesetengah rawatan perubatan seperti tonsillectomy, airway pengurusan semasa rawatan pembedahan atau kanser dengan rawatan kemoterapi dan radiasi juga boleh menjadi punca untuk sakit tekak. Benylin sakit tekak 200ml perlahan-lahan melegakan kesakitan dan ketidakselesaan yang berkaitan dengan sakit tekak, demam dan selsema, sakit kepala dan earache. Ia juga mengurangkan memberi kelegaan sementara lebih demam.

Tahu tanda-tanda sakit tekak

Gejala-gejala yang khusus untuk tekak termasuk kesakitan dengan menelan pharyngitis dan suara hoarse apabila laryngitis hadir.

Pembentukan nanah di permukaan tonsil itu.

Menelan menjadi sangat menyakitkan.

Bernafas dan menyedut akan menjadi sangat sukar.

Apakah ubat-ubatan yang disediakan?

Pada dasarnya ubat-ubatan yang diambil secara lisan dibentuk ke dalam bentuk cakera, bentuk pelet atau ke pil kecil seperti tablet. Campuran, elixir, sirap dan cecair adalah beberapa jenis lain ubat-ubatan oral. Ubat-ubatan yang bertujuan untuk kegunaan luaran termasuk inhaler, salap, titisan dan semburan.

Salap – inilah yang sangat likat atau semisolid berubat penyediaan topically digunakan di pelbagai permukaan badan. Tixylix dada Rub salap 50g adalah sebuah salap vaporising yang mengandungi ekstrak aromatik yang wangi, untuk merawat hidung tersumbat dan selsema, selsema, hidung tanya disekat dan memudahkan pernafasan, terutamanya di bawah sebelum tidur.

Minyak – ini adalah cecair likat, hydrophobic mengandungi bahan-bahan yang berubat. Minyak Olbas 10ml, yang merupakan gabungan minyak tumbuhan yang tulen, menyediakan melegakan sementara kesakitan reumatik syarat dan lumbago, gejala-gejala penyakit selesema, selesema dan resdung. Anda boleh memilih minyak Eucalyptus Bosistos 200ml untuk pulih dari gejala-gejala selesema dan selesema dan sakit otot dan artritis.

Campuran – ini adalah hasil adunan atau campuran bahan-bahan yang berubat, tanpa ikatan kimia atau perubahan kimia yang lain, supaya setiap bahan ramuan mengekalkan sifat-sifat kimia sendiri. Nyal bronkitis campuran 100ml adalah pilihan yang baik untuk batuk bronkial. Ahli kimia sendiri anak-anak campuran sejuk & Alergi 200ml adalah ubat yang baik untuk saluran hidung dan sinus kesesakan, pelepasan tersumbat kepala dan Hidung berair yang berkaitan dengan selsema dan alahan.

Cecair – apa-apa jenis ubat-ubatan adalah dalam bentuk cecair yang mengandungi bahan-bahan berubat yang dibubarkan di dalamnya. Anda boleh mengambil masa batuk kering Linctus Codral cecair 100 ml yang bebas-drowsy, hidung tersumbat dan batuk kering. Duro-Tuss Mucolytic batuk cecair 200ml juga adalah ubat yang baik.

Kapsul – ini adalah pil yang dalam bentuk kes gelatinous kecil disertakan dos ubat. Kapsul biasanya letakkan ubat-ubatan dalam shell yang agak stabil, yang membolehkan mereka diambil secara lisan atau digunakan sebagai suppositories. Acute sejuk mudah A selesema kekuatan malam Cap – 18 X hari, cecair X 6 adalah satu formulasi drowsy untuk mengurangkan gejala-gejala selsema, demam, sakit kepala, sakit otot, sakit tekak, batuk bronkial dan hidung tersumbat. Actifed kering cecair Cap X 12 adalah pilihan yang baik untuk melegakan batuk yang kering dan raspy. Anda boleh mengambil mudah A sejuk cecair Cap X 24 bagi mengurangkan tempoh dan tahap keterukan daripada selesema biasa termasuk batuk, sakit tekak, hidung tersumbat, bersin, Hidung berair dan serak.

Elixir – ini ubat persediaan mengandungi bahan aktif seperti morfin yang dibubarkan dalam penyelesaian yang mengandungi beberapa peratusan alkohol ethyl. Elixir adalah untuk ubat-ubatan oral. Anda boleh memilih Dimetapp DM sejuk dan batuk Elixir 100ml untuk berkesan melegakan sementara hidung tersumbat, Hidung berair, gatal mata berair, bersin dan batuk kering. Dimetapp Elixir 100ml juga adalah pilihan yang baik untuk melegakan sejuk dan Alergi, hidung tersumbat, Hidung berair, gatal mata berair dan bersin.

Krim – ini lembut kukuh atau tebal cecair mengandungi medicaments atau bahan-bahan yang berubat, memohon luaran maksud profilaktik, terapeutik atau kosmetik.

Titisan – ini adalah cecair berubat yang biasanya datang dalam beberapa rumusan yang berbeza. Titis hidung digunakan untuk membersihkan laluan hidung tersumbat. Robitussin EX titis Pediatrik 50ml adalah untuk expectorant yang menyediakan pelepasan daripada kesesakan dada coughs kanak-kanak.

Inhaler – inhaler untuk adalah peranti kecil dengan mengisi berubat yang disedut adalah membersihkan hidung blok, apabila terjejas dengan sejuk. Bosistos wap Inhaler & Inhalent membantu melegakan gejala-gejala selesema dan selesema, jelas mukus, mengurangkan batuk dan melegakan sakit tekak. Ianya mudah untuk digunakan, menjimatkan, bersih dan re-useable. Inhaler Vicks 0.5ml pek poket juga adalah pilihan yang baik.

Semburan-jet halus cecair ubat-ubatan yang diketepikan dari bekas bertekanan. Semburan yang sebahagian besarnya dipilih untuk menjalankan perubatan secara langsung pada kawasan yang terjejas. Semburan Tish Metered dos pam semburan X 180 dos menawarkan kelegaan sementara hidung-seseorang yang tersumbat akibat selsema, demam hay atau rinitis. Difflam tekak semburan 30ml juga adalah ubat yang baik.

Sirap – ini adalah asas mengandungi pekat atau penyelesaian tepu gula Pasir dalam air suling. Sirap berubat adalah gabungan medicaments dan sirap biasa. Sirap Nucosef 100ml adalah ubat yang baik. Sirap batuk siang Tixylix 100ml membantu melegakan batuk kanak-kanak sepanjang hari dan melegakan hidung tanya berjalan dan disekat. Ia membantu gemburkan kahak, melegakan kesesakan dada, saluran hidung dan sinus kesesakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *