Barefoot berjalan: Dilema seorang Podiatrist

Barefoot berjalan: Dilema seorang Podiatrist

Ramai orang, walaupun pelari, tidak menyedari bahawa terdapat hip-hop yang kecil tetapi signifikan daripada pelari yang serius yang jalankan barefoot. Manakala anda boleh menjangka untuk mencari pelari ini di pantai atau di kawasan trek komposit yang lembut, anda akan keliru. Pelari ini adalah latihan asfalt dan konkrit dan lebih bersaing dalam perlumbaan jalan. Pendukung barefoot berjalan termasuk marathoners dan triathletes yang mendapati bahawa mereka d emore kestabilan dan sedikit kecederaan apabila menjalankan barefoot daripada yang mereka alami semasa berjalan dalam Kasut

Jadi apakah kontroversi tersebut? Mengapa tidak semua orang memakai apabila mereka menjalankan? Inilah dilema yang saya hadapi: Bagaimana dalam hati nurani yang baik Jangan saya, podiatrist yang menumpukan kepada pelari dan perubatan sukan, memberitahu orang-orang yang berjalan di permukaan yang keras, tanpa perlindungan Kasut atau sokongan untuk orthotic, adalah apa-apa untuk melakukan. Ini melanggar kebanyakan latihan saya dan sudah tentu bertentangan dengan akal. Kasut, selepas semua, menyerap kejutan dan akan mengurangkan tamparan kepada permukaan yang tidak bertimbang rasa.

Pelari barefoot yang paling terkenal adalah Kenyans yang sentiasa pekerja Penyambut-of-the-pembungkusan pada maraton antarabangsa. Diilhamkan oleh atlet-atlet ini Kenya, Josh Stevenson dibuat berita antarabangsa Feb 2009 dengan perlumbaan dan melengkapkan di pantai New Zealand yang amat sukar untuk acara Multisport pantai manakala barefoot. Ia adalah masa kelapan bersaing dalam perlumbaan dan beliau pergi dengan sikap “jika saya boleh melakukannya di kaki yang terdedah, Mudah-mudahan saya boleh mendorong orang lain untuk melakukannya dalam Kasut.” Beliau juga berkata bahawa beliau akan tidak bersaing barefoot lagi.

Itu bukanlah sikap sebenar barefoot pelari. Pelari Barefoot akan berjalan dalam semua cuaca. Beberapa akan memakai sarung kaki yang kalis air dalam cuaca sejuk. Lain-lain akan menjalankan barefoot walaupun iklim atau permukaan. Banyak mempunyai faedah-faedah barefoot berjalan, seperti kecederaan yang berkurangan, peningkatan ketara dalam ketinggian lengkung yang indah. Ada Kasut seperti Nike yang percuma dan Vibram lima jari yang boleh digunakan untuk orang mudah sama ada dalam menjalankan barefoot atau menyediakan perlindungan jika persekitaran adalah terlalu merbahaya untuk berjalan dalam manakala barefoot.

Jika berjalan barefoot intrigues anda, sekiranya anda mencubanya? Baik apa-apa dalam kesederhanaan tidak boleh mencederakan. Cadangan saya adalah untuk mencuba atas permukaan dikawal, seperti suatu trek galanya yang ada, dan melihat bagaimana anda lakukan. Pelari Barefoot akan mengatakan bahawa apa-apa permukaan yang tidak baik dan permukaan konkrit yang lancar terbaik. Wassalam, saya tidak bersetuju dengan itu. Menjalankan barefoot akan memberi perubahan yang sangat ketara dalam mekanik, jadi anda perlu untuk memudahkan ke dalamnya. Peralihan dari Kasut untuk barefoot berjalan untuk cepat akan mendedahkan anda kepada kecederaan.

Ada yang, bagaimanapun, tidak juga harus cuba barefoot berjalan. Orang, dengan kencing manis, periferi neuropati atau keadaan perubatan yang lain yang menyebabkan kebas kaki atau sistem imun yang menurun, tidak patut barefoot dalam apa jua keadaan. Salah satu manfaat dinyatakan barefoot berjalan adalah Naib juara yang mempunyai ditingkatkan sensasi di bawah kaki mereka yang menyebabkan mereka untuk menjalankan “ringan.” Apabila terdapat masalah perubatan menyebabkan penurunan dalam sensasi, manfaat ini akan menafikan. Tambahan pula, ketidakupayaan merupakan seorang atlet tidak berterusan merasa permukaan mereka akan membukanya sehingga kecederaan, serta bahaya ditambah melangkah pada objek yang tajam dan tidak berasa ia. Ini boleh membawa kepada jangkitan dan meletakkan anggota di dalam bahaya.

Pelari yang mempunyai isu-isu yang sangat penting dan mekanikal atau kecacatan, seperti pembedahan kaki terdahulu pada tulang-tulang, clubfoot, kecederaan pada tendon, atau bahkan sangat rata atau tinggi-arched harus berhati melampau jika cuba berjalan barefoot. Keadaan yang unik biomekanikal yang wujud dalam situasi ini meletakkan Naib-juara barefoot risiko kecederaan selanjutnya. Pelari barefoot serius mungkin tidak bersetuju, tetapi dari segi mekanikal kaki itu akan diburukkan lagi di barefoot berjalan.

Kebimbangan yang lebih jelas dengan berjalan barefoot dilengkapi dengan pelbagai permukaan. Permukaan batu kelikir yang looser akan menjalankan risiko masalah lebih tumpuan pada kaki anda. Jejak akan mempunyai permukaan ranting dan tajam batu-batu yang boleh dipotong dan imbed diri di kaki. Malah lebih selamat dan lebih malah permukaan yang boleh ingkar batu dan kaca yang pecah yang tidak boleh dilihat. Mana-mana tempat yang anda jalankan atau berjalan kaki barefoot mesti diperiksa untuk mengelakkan bahaya tersebut.

Seperti juga dengan mana-mana aktiviti yang baru, salah satu harus Teruskan dengan cara perlahan-lahan dan berhati-hati. Dalam sesuatu yang agak melampau sebagai barefoot berjalan, berhati-hati mesti dilaksanakan. Jika anda mendapati sebarang masalah di sepanjang jalan, pastikan anda melawat podiatrist anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *