Bapa menggunakan Perkhidmatan Urutan dengan kanak-kanak autistik

Bapa menggunakan Perkhidmatan Urutan dengan kanak-kanak autistik

Kanak-kanak dengan autisme, urutan boleh memberikan kelonggaran, pengurangan tekanan dan kekejangan otot yang tenang. Dari masa ke masa, terapi sentuhan ini juga membantu kanak-kanak itu untuk menjadi lebih biasa untuk rangsangan sentuhan dan mati dalam kesedaran badan. Sering dengan menggabungkan terapi urut ke dalam rutin harian, kanak-kanak dengan autisme mengalami isu-isu yang menurun dengan tidur.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa ini jenis campur tangan mungkin menggalakkan lebih-tugas dan sosial berpurdah kelakuan semasa bermain, mereka menunjukkan tingkah laku yang kurang tidak menentu, dan lebih prihatin selepas menerima terapi urut. Sentuhan ini memupuk, sihat, bersama-sama dengan integrasi deria yang tetap, boleh memberi manfaat dalam mengurangkan menyebabkan, sentuhan kesal dan pengeluaran.

Pertimbangan apabila mengurut kanak-kanak dengan autisme

Ramai kanak-kanak dengan autisme, terdapat kecenderungan pembebanan dan kekurangan perasaan atau kesedaran. Jadi, ia adalah penting untuk memulakan ringan dan secara beransur-ansur kerja-kerja yang lebih mendalam, walaupun sangat menyedari semua cues kanak-kanak memberi anda. Bagi sesetengah kanak-kanak ini mereka tidak boleh menggunakan kemahiran lisan yang sama seperti pelanggan lain Pediatrik, jadi ia adalah penting untuk menyedari semua komunikasi bukan lisan serta.

Melihat keperluan yang besar untuk memberikan sentuhan terapi untuk kanak-kanak Autisme adalah salah satu sebab saya khusus membina saya urut Pediatrik. Dalam latihan ini kita bukan sahaja membincangkan pendekatan untuk memberikan sentuhan terapi untuk kanak-kanak Autisme, tetapi kanak-kanak mempunyai banyak keperluan penjagaan kesihatan Khas berbeza-beza.

Semasa saya baru North American sentuh Tour, saya telah memberikan latihan, pendidikan dan bimbingan kepada baru ahli terapi urut Pediatrik seluruh Amerika Syarikat dan Kanada yang telah dilaporkan mencari jawapan berharga dengan kanak-kanak dan keluarga yang terjejas, autistik dan autisme spektrum penyakit.

Tip-Tip yang praktikal bagi pengamal

Sebagai seorang pengamal yang bekerja dengan kanak-kanak dengan autisme, bersedia untuk perlahan-lahan. Anda mungkin tidak memperkenalkan Perkhidmatan Urutan pada sesi pertama anda bersama-sama dan ini adalah perkara biasa. Bermula dengan mencuba untuk memastikan anak anda berasa selesa dan memperkenalkan rangsangan sentuhan dengan membenarkan kanak-kanak untuk memilih pelbagai barangan untuk menyentuh dan merasa. Anda ingin memberi kanak-kanak itu peluang untuk mengambil bahagian dalam sesi seberapa banyak yang mungkin. Berhati-hati dan mematuhi isyarat yang menunjukkan kebenaran untuk menyentuh. Anda mungkin tidak menerima hubungan mata-mata yang secara langsung atau lisan “Ya”. Berbeza kelajuan dan tekanan anda semasa mengenali keperluan individu kanak-kanak itu. Tekanan yang lebih mendalam dan lebih tepat lebih baik diterima oleh ramai kanak-kanak yang telah didiagnosis dengan ASD. Sentuhan kulit ke kulit tidak boleh dengan serta-merta serta diterima oleh kanak-kanak dengan autisme, jadi pertimbangan memberikan sentuhan ke atas pakaian atau kain, dan bermula dengan tangan dan kaki mungkin lebih selesa.

Bagaimana pula dengan ibu bapa?

Banyak kali ibu bapa berasa kecewa pada cuba untuk memberikan kasih sayang yang sesuai dan memupuk sentuh anak mereka, hanya untuk menerima sedikit atau tiada tindak balas. Ramai kanak-kanak dengan autisme menunjukkan ciri-ciri seperti kecacatan dalam interaksi sosial, kecacatan dalam komunikasi (lisan dan bukan lisan), terhad kepentingan dan tingkah laku yang berulang-ulang. Kanak-kanak dengan autisme biasanya tidak Daftar mana-mana kata-kata cinta, berkongsi pelukan atau menunjukkan sebarang ekspresi wajah sebagai tindak balas kepada keseronokan.

Apabila bekerja dengan kanak-kanak dengan autisme, ia adalah penting untuk melibatkan ibu bapa dengan menunjukkan mereka mereka boleh mengamalkan teknik-teknik, serta berbagai-bagai cara memperkenalkan rangsangan sentuhan sepanjang aktiviti harian. Ibu bapa harus dijemput untuk duduk di sesi anda, selagi kedua-dua ibu bapa dan kanak-kanak selesa. Ibu bapa mengajar urut terapi dan memupuk teknik sentuhan boleh membantu dalam menggalakkan bon ini sihat antara anak dan ibu bapa.

Beberapa misperceptions yang besar tentang kanak-kanak dengan autisme

Ia telah telah lama dipercayai kanak-kanak dengan autisme yang tidak berupaya membentuk lampiran. Walau bagaimanapun, penyelidikan telah menunjukkan bahawa kanak-kanak ini melampirkan kepada ibu-bapa mereka, tetapi masih tidak berupaya untuk bertindak pada Lampiran ini atau bertindak balas dengan sewajarnya.

Berkali-kali ia dipercayai bahawa kanak-kanak Autisme tidak akan membuat hubungan mata dan tidak dapat bertindak balas untuk menerima sentuhan dengan cara yang positif. Ini bukanlah sentiasa kes. Terdapat kali apabila saya bekerja dengan kanak-kanak dan mereka membuat hubungan mata. Saya sering halus, bahawa sebaik sahaja saya telah memberi kepada mereka beberapa kebebasan untuk memilih jenis-jenis sentuhan mereka ingin menerima, dan kedudukan yang mereka ingin di sepanjang sesi, mereka bertindak balas dengan senyuman. Tindak balas yang tidak sentiasa disaksikan oleh orang-orang yang dengan kanak-kanak itu pada setiap hari.

Kanak-kanak Autisme mempunyai kerosakan deria dan disfungsi sistem sentuhan yang membuat mereka berani ke tempat-tempat tertentu, Bunyi, bau atau sentuhan. Memandangkan kanak-kanak dengan autisme telah dilaporkan akan menentang sentuhan fizikal, ia adalah menarik bahawa banyak urut terapi, dan ibu bapa, akan mencari kejayaan yang besar dalam penggunaan terapi urut dengan kanak-kanak yang autistik, atau dianggap pada spektrum.

Hakcipta Terpelihara (c) 2009 Liddle Kidz asas bayi dan Children\\\ di urut Pediatrik

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *