Banyak pelan insurans kesihatan tidak meliputi ambulans udara

Banyak pelan insurans kesihatan tidak meliputi ambulans udara

Kecemasan perubatan adalah salah satu perkara yang paling teruk bagi seseorang melalui. Pengangkutan kecemasan untuk kemudahan perubatan dalam ambulans telah menyelamatkan banyak nyawa. Kadang-kadang, ambulans udara yang diperlukan. Helikopter ini menyelamatkan orang-orang di lokasi-lokasi yang tidak dapat dicapai oleh standard kenderaan kecemasan, seperti di bahagian atas Grand Canyon. Ia juga digunakan dalam kes-kes yang paling kritikal, apabila masa adalah asas dan sandaran trafik boleh membuat perbezaan antara hidup atau mati. Syarikat-syarikat yang menyediakan ambulans udara menyediakan perkhidmatan penting, dan tidak syak lagi, bahawa mereka akan dihargai oleh orang-orang yang diselamatkan, serta mereka yang tersayang.

Malangnya, banyak pengangkutan kecemasan ini tidak dilindungi oleh pelan insurans kesihatan. Mangsa-mangsa kerap berada dalam rekreasi baru sebaik sahaja mereka mendapatkan bil dari syarikat-syarikat swasta ini. Jelas sekali, firma-firma ini mesti mengenakan caj untuk menampung kos mereka, serta menguntungkan. Ramai rakyat Amerika sudah biasa dengan peningkatan yuran yang dikenakan untuk pengangkutan ambulans oleh trak–di mana-mana dari $8,000 untuk $2,000 bagi pengangkutan. Pelan-pelan insurans kesihatan sering merangkumi hanya sebahagian daripada perbelanjaan ambulans, meninggalkan pesakit dan keluarga mereka dengan yang lain untuk mengendalikan samping. Enam puluh peratus daripada rancangan peribadi membayar keseluruhan Rang undang-undang, tetapi kos yang sering diluluskan ke atas pemegang polisi dalam bentuk premium yang lebih tinggi. Pelan-pelan insurans kesihatan awam, seperti Medicare dan Medicaid, dikenakan bayaran dengan kadar diskaun sebanyak 40% disebabkan oleh kadar pembayaran balik yang kedekut mereka. Sementara itu, hanya dua peratus daripada yang tidak diinsuranskan yang telah menggunakan ambulans udara untuk membayar caj-caj.

Amaun yang dikenakan adalah berdasarkan yuran permulaan, ditambah dengan jumlah tertentu sebatu diterbangkan. Pengusaha-pengusaha ambulans udara menunjukkan beberapa faktor apabila menjustifikasikan kadar mereka, yang terdiri daripada $8,000 untuk $25,000. Pertama, mereka perlu menampung kos yang ditanggung dari penerbangan tersebut tidak dibayar sepenuhnya; sama ada kerugian tersebut adalah disebabkan oleh pelan insurans kesihatan yang punah bayaran balik, pelupusan pesakit tanpa insurans yang kekurangan mana-mana sumber untuk membayar, dan mengurangkan jumlah yang diterima bagi orang-orang yang diinsuranskan oleh kerajaan. Di samping itu, ambulans udara menekankan berjuta-juta dolar dalam infrastruktur yang perlu dilaburkan untuk menyediakan perkhidmatan ini. Sebagai contoh, syarikat-syarikat pengangkutan udara kecemasan mesti mempunyai pengendali di lokasi-lokasi yang terpencil dan asas dapat melakukan perjalanan di kebanyakan negeri pada setiap masa. Helikopter yang cukup mahal dalam diri mereka memperolehi dan bahan api, mesti juga dilengkapi dengan peralatan perubatan kualiti tertinggi dan kakitangan sepanjang masa.

Ambulans udara pengangkutan lebih 500,000 orang di Amerika Syarikat setiap tahun. Kebanyakan masa, pesakit dan mereka sayangi orang-orang tidak disediakan dengan maklumat yang jelas, boleh dipercayai tentang berapa banyak perjalanan akan kos mereka. Ambulans yang muncul pada saat yang terdedah; oleh itu, beberapa individu mengambil kesempatan daripada mereka hak undang-undang untuk menolak pengangkutan ambulans. Beberapa enggan menggunakan ambulans darat, lebih suka untuk mempunyai seorang kawan atau ahli keluarga membawa mereka ke hospital untuk mengelakkan yuran. Walau bagaimanapun, strategi tersebut tidak berkesan dalam situasi yang paling mungkin memerlukan pengangkutan udara: pesakit dalam keadaan kritikal dengan kecederaan yang teruk, apabila pusat rawatan yang terdekat itu amat jauh atau ada extenuating keadaan yang mungkin meningkatkan perjalanan masa (contohnya rupa bumi yang kasar atau trafik). Kebanyakan orang tidak tahu apa jumlah pengangkutan kecemasan dilindungi dalam pelan insurans kesihatan mereka, kerana peruntukan yang biasanya tersembunyi di cetakan halus. Akibatnya, orang-orang dengan pelan insurans kesihatan tinggi-boleh ditolak atau akaun simpanan kesihatan tidak dapat membeli-belah untuk tawaran yang terbaik.

Kerana peratusan yang semakin meningkat rakyat Amerika telah didorong untuk kebankrapan melalui hutang perubatan, penyelesaian yang baru telah diperkenalkan untuk mengurangkan ambulans kesan negatif yang kos boleh mempunyai kewangan keluarga atau individu. Sekarang, tidak ada tambahan pelan insurans yang ditawarkan oleh Syarikat ambulans udara, yang membolehkan pengguna berhati-hati untuk membayar yuran pertukaran pengangkutan kecemasan percuma. Program-program ini, seperti MedStar Barat, meliputi apa-apa kos yang baki selepas pelan insurans kesihatan berkongsi Bayar mereka. Keahlian tersebut boleh menjadi sangat berguna kepada orang-orang yang tinggal di kawasan luar bandar di mana hospital akan jauh, atau orang-orang bekerja di garis kerja yang berbahaya. Walau bagaimanapun, produk-produk ini akan tidak seperti ketat sebagai pelan-pelan standard insurans kesihatan, jadi penyelidikan adalah perlu jika seseorang memilih untuk pergi laluan itu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *