Banyak lagi tentang dijamin pelaburan sijil (GIC)

Banyak lagi tentang dijamin pelaburan sijil (GIC)

Di Kanada, Sijil Pelaburan dijamin atau GIC adalah pelaburan biasanya dari Bank, Kesatuan kredit, atau firma Amanah. Institusi akan menawarkan kadar pulangan yang dijamin ke atas jangka masa yang tetap. Orang mempunyai kecenderungan untuk membeli GICs sebagai sebahagian daripada pelan persaraan mereka semata-mata kerana mereka menawarkan kadar pulangan yang risiko yang minimum. Hanya kerana syarikat berisiko rendah, mereka akan lebih cenderung untuk mendapatkan pulangan yang lebih rendah daripada lain-lain pelaburan seperti dana bersama, saham dan bon. Jika sebab-sebab tertentu bank mungkir, ia benar-benar adalah semata-mata ibu yang berisiko,

Bagaimana dijamin kerja Sijil Pelaburan

Apabila anda mendapat satu jaminan pelaburan sijil (GIC) daripada institusi kewangan, institusi yang membayar untuk mendapatkan akses kepada wang anda untuk jangka masa yang ditetapkan. Tempoh ini boleh menjadi masa keseluruhan. Selesai dalam masa tempoh dipanggil tarikh matang. Anda mesti bersetuju untuk ketetapan yang ditetapkan oleh institusi tersebut. Sebagai contoh, tempoh yang ditetapkan daripada pelaburan boleh sekecil tiga puluh hari, 1 tahun, atau sehingga 10 tahun. Anda memilih berapa lama anda mahu tempoh masa untuk menjadi. Kebanyakan orang membeli GICs untuk 1, 3 atau 5 tahun.

Jumlah tertentu wang perlu dilaburkan dalam GIC itu. Secara amnya, ia adalah sekurang-kurangnya $500.00. Anda akan dibayar faedah yang terakru sepanjang tempoh masa. Hasilnya, jika GIC yang ditentukan selama sepuluh tahun, anda akan membuat lebih banyak pulangan anda kepentingan tempoh masa. Tempoh kurang masa, kurang minat anda akan mendapatkan. Ia adalah penting untuk ingat apabila anda mengambil wang anda sebelum akhir tempoh yang ditetapkan, tiada boleh dianggap awal yuran pengeluaran atau denda. Anda mungkin tidak mendapatkan apa-apa kepentingan. Walaupun begitu, anda akan menemui beberapa pilihan GIC yang akan membenarkan sebahagian tertentu daripada mata yang dibayar setiap tahun, apabila anda menggunakan tempoh yang ditetapkan dalam beberapa tahun.

Ia adalah mungkin untuk biasanya menerima bayaran anda setiap bulan, setiap tiga bulan, atau beberapa kali setiap tahun. Apabila anda memilih bayaran, kadar faedah akan menjadi lebih rendah.

Jenis Sijil Pelaburan dijamin (GICs):

Setiap institusi kewangan mungkin baik Reka bentuk sendiri pakej GIC kliennya dengan kemungkinan yang berbeza, tetapi anda akan menemui dua jenis GICs yang utama.

1. GIC pelaburan yang paling selamat adalah 1 di mana kadar faedah ditakrifkan untuk tempoh masa yang dinyatakan. Ini dikenali sebagai kadar faedah yang tetap. Wang anda akan digunakan dengan kadar faedah bulanan yang tidak akan berubah-ubah dengan keadaan pasaran tertentu. Kerana kadar faedah yang biasanya perubahan, biasanya semak untuk memastikan bahawa anda hanya memperoleh kadar yang terbaik.

2. Membeli GICs lokasi di mana kadar faedah yang diasaskan pada ketetapan daripada pasaran saham, kadar akan berubah mengikut keadaan pasaran. Ia meningkatkan pelabur dapat mungkin menggunakan kadar faedah yang lebih tinggi, pendapatan itu jauh lebih jika pasaran berada dalam keadaan baik.

Apa Bank sebenarnya bersama-sama dengan wang anda

Pemberi pinjaman mengambil kuantiti yang anda melabur di dalam GIC, dan meminjamkan ia kepada lain-lain Kumpulan Wang. Pemberi pinjaman bil anda lebih tinggi kadar faedah berbanding dengan kadar yang mereka sedang membayar anda. Menjadikan institusi kewangan dengan dolar dari faedah bulanan yang lebih tinggi yang dikenakan kepada Peminjam mereka. Perbezaan di antara apa yang mereka bayar anda dan apa sahaja yang mereka mengenakan peminjam membenarkan mereka untuk membuat wang

Ia adalah penting untuk ingat dengan menggunakan GICs, bayaran bank akan mengambil harga yang anda bayar. Jadi, apabila anda Bandingkan kemungkinan pelaburan, anda mungkin perlu untuk melihat betul-betul apa yang jumlah pulangan akan dengan satu GIC. Selain itu, Sijil Pelaburan dijamin dianggap sebagai pelaburan yang berisiko rendah, bukan tiada risiko. Sebaik sahaja pelaburan anda bergantung pada keadaan pasaran, risiko adalah lebih tinggi. Walau bagaimanapun, anda tidak akan kehilangan utama. Juga, cukai atas GIC faedah yang anda terima cenderung menjadi tinggi.

Kita semua mahu membuat pilihan yang terbaik apabila diri bersedia masa depan kita, terutamanya persaraan anda. Dijamin Sijil pelaburan adalah satu kaedah yang terbaik untuk membuat pelaburan dengan risiko yang lebih rendah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *