Bank-Bank yang melawan balik pada IHPR tuntutan

Bank-Bank yang melawan balik pada IHPR tuntutan

PPI atau bayaran perlindungan insurans direka untuk menampung pembayaran bulanan yang seseorang tidak mampu untuk membayar atau hutang yang boleh dalam bentuk pinjaman. Sebab-sebab yang boleh disebabkan oleh kemalangan, penyakit, pengangguran dan redundansi. Walau bagaimanapun ia didapati bahawa PPI telah mis-sold oleh beberapa peminjam melalui teknik-teknik jualan yang bertanggungjawab. Berikutan keputusan Mahkamah Agung awal tahun ini, banyak Bank menyedari Mahkamah pendapat awam penuh kemarahan. Pelanggan yang telah mis-sold bayaran perlindungan hanya jangkakan kembali wang mereka. Untuk mengelakkan syarikat-syarikat kewangan yang tersalah PPI, FOS (Ombudsman perkhidmatan kewangan) dan FSA (Financial Services Authority) telah mengambil inisiatif untuk menyelesaikan masalah. Bulan banyak Bank pula sememangnya mematuhi dan menawarkan pampasan selaras dengan garis panduan FSA. Walau bagaimanapun mulai Ogos 2011 telah menukar angin dan Bank-Bank yang sekarang sedang bolt pintu dengan menolak tuntutan.

MBNA dan Blackhorse khususnya telah mula mengeluarkan Surat penolakan. Setelah pelanggan menerima penolakan tuntutan mestilah dirujuk kepada Ombudsman perkhidmatan kewangan. Membuat juga telah mula mengeluarkan Surat penolakan dan ini mengesahkan bahawa Bank akan cuba satu kerosakan had senaman. Surat keputusan biasanya generik dan gagal mendedahkan dokumen-dokumen penting yang mungkin digunakan pada masa jualan. Sebab Bank akan menolak tuntutan sememangnya untuk berhenti membayar berjuta paun dalam pampasan. Sudah tentu rejections beberapa mungkin sah dan dengan beberapa merit. Pelanggan-pelanggan yang mengadu untuk mis-sold PPI dan yang menerima surat-surat penolakan yang mengecewakan sering melepaskan tuntutan mereka. Ramai hanya meletakkan Surat dalam laci dapur dan lupa tentang hal itu. Bank mencuba dan lihat apa reaksi yang mereka dapat.

Jika anda telah mis-sold PPI, kemudian anda boleh membuat tuntutan PPI. Walaupun anda telah bayar pinjaman anda itu juga anda boleh membuat tuntutan bagi PPI. Ia adalah penting untuk melawan tuntutan PPI. Menerima surat penolakan daripada sebuah bank hanya satu anjakan tetapi jika tuntutan yang dibentangkan pada Ombudsman perkhidmatan kewangan dengan betul, maka peluang sangat kuat tuntutan tersebut akan berjaya. Ombudsman perkhidmatan kewangan menyiasat aduan mengenai hal-hal kewangan yang termasuk gadai janji, perbankan, insurans, pinjaman, pelaburan, kredit kad, dan sebagainya. Selain itu anda juga boleh mengambil bantuan beberapa syarikat terkenal tuntutan yang akan membantu anda untuk menuntut kembali bayaran PPI anda. Untuk mengetahui tuntutan yang boleh dipercayai Syarikat anda boleh melayari internet. Tuntutan baik Syarikat dengan tahun pengalaman dalam bidang ini boleh membantu anda memerangi situasi tersebut bersama-sama dengan pampasan yang munasabah. Tuntutan yang boleh dipercayai Syarikat mempunyai berpengetahuan tinggi, berpengalaman dan terlatih, perundangan dan kewangan profesional yang memastikan bahawa setiap dan semua tuntutan digubal dengan penjagaan dan perhatian. Lebih-lebih lagi mereka mengendalikan keseluruhan proses tuntutan termasuk semua dokumen pinjaman anda dengan cara yang cekap tanpa membuang masa yang berharga, tenaga dan wang anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *