Banh Chung – hidangan yang mengandungi watak-watak negara Vietnam amat

Banh Chung – hidangan yang mengandungi watak-watak negara Vietnam amat

Setiap negara atau kumpulan etnik di seluruh dunia mempunyai sendiri hidangan tradisional negara-negara mereka. Dan setiap hidangan yang mempunyai makna dan mengandungi ciri-ciri yang berbeza. Di Vietnam, Terdapat satu kursus tradisional yang asli dan berkhasiat dan pernah berkhidmat dengan lagenda lama negara Vietnam. Banh Chung (bentuk persegi) dan Banh Day(round shape) makanan yang ringkas tetapi membawa pemikiran yang mendalam tentang alam semesta dan kehidupan manusia.

Menurut falsafah Yin dan Yang (berasal dari China; Yin adalah negatif manakala Yang positif), Banh Chung mempunyai bentuk yang persegi bumi, mengandungi warna hijau kehidupan dan kemakmuran – yang negatif; Sebaliknya, Banh Dayis berbentuk bulat, mempunyai warna putih pulut dan melambangkan untuk syurga – yang positif. Dan juga sebagai perwatakan Vietnam, “square – sepanjang” memang sesuatu yang sangat baik.

Banh Chung dan Banh Dayare dianggap sebagai hidangan yang bersungguh dan murni negara Vietnam. Orang-orang Vietnam selalu katakan bahawa Banh Chung, negatif, yang melambangkan untuk ibu manakala hari Banh, positif, adalah simbol kepada bapa. Oleh itu, ia digunakan dalam menyembah nenek moyang, Datuk dan nenek, bumi dan langit untuk Daftar semangat “apabila minum air, ingat sumbernya” Vietnam yang menunjukkan penghargaan kepada ibu bapa yang melahirkan dan membawa sehingga yang adalah besar dan berat sebagai firmament dan lautan.

Sehingga kini, Banh Chung dan Banh Dayare hidangan hanya direkodkan dalam sejarah Vietnam. Dalam legenda mengatakan bahawa mereka muncul dari pemerintahan 6 King HUng Vuong, selepas membuang seorang pahlawan. Raja bertujuan untuk lulus takhta kepada anaknya sempena musim bunga. Dia mengumpulkan semua anaknya dan berkata: “yang boleh menemukan keluar hidangan lazat yang mempunyai makna yang bijaksana untuk memaparkan pada Jamuan tersebut, saya akan memberikan takhta saya”.

Anak-anak berlumba terhadap satu sama lain untuk mengetahui makanan yang lazat dan perkara-perkara yang luar biasa dengan harapan untuk menjadi Raja. 18 Anak 6 Hung Vuong, Lang Lieu (nama betul beliau adalah mengimbangi Tiet), yang mempunyai personaliti yang berterima kasih dan good-natured, adalah sangat risau tentang ini kerana ibunya telah meninggal dunia dan tiada siapa boleh memberinya nasihat. Satu malam, beliau bermimpi dan bertemu empat lampu yang memberitahunya: “langit dan bumi, tidak ada yang berharga sebagai beras yang merupakan sumber utama penjanaan manusia. Oleh itu, mengambil nasi pulut untuk membuat kek yang bulat dan persegi menjadi simbolik bagi langit dan bumi. Kemudian melindungi mereka dengan daun-daun dan meletakkan teras di dalam membayangkan merit melahirkan ibu bapa”.

Lang Lieu bangun dan gembira tentang itu. Dia segera pula sebagai Saint yang berkata. Beliau memilih jenis pulut, kacang pis hijau yang baik dan segar lemak separuh dan separuh daging tanpa lemak babi.

Pada tarikh matang, anak-anak yang membawa mereka salvers penuh rasa kelazatan dan laut yang bergunung-ganang. Berbeza dari yang lain, mengimbangi Lang hanya mempunyai “Banh hari – Banh Chung”. Raja mengambil ia sebagai kejutan dan bertanya; Lang Lieu kemudian diberitahu Raja tentang kisah dreaming. Raja merasai kek, mendapati ia sangat lazat dan dipuji makna mereka. Akibatnya, beliau memberikan beliau Raja untuk mengimbangi Lang, 7 Hung Vuong.

Sejak peristiwa itu, tiap-tiap tahun baru Cina Tet atau perkahwinan dan pengebumian, rakyat biasa imitated cara membuat kek. Secara beransur-ansur, ia telah menjadi adat dalam penyembahan nenek moyang, langit dan bumi.

Banh Chung, kek unik yang lazat namun tetapi hanya diperbuat daripada bahan-bahan yang sangat mudah yang mudah untuk mencari. Tanpa membezakan kawasan, di mana-mana sahaja di Vietnam, orang boleh mengetahui barang untuk membuat kek. Banh Chung dimasak dari pulut, kacang pis hijau dan daging babi dan parcelled di Phrynium di daun. Beras adalah lambang padi sawah dan budaya tropika yang membawa bersama-sama kuat ciri negara Vietnam. Selain itu, daging babi sepatutnya menjadi jenis daging yang paling lembut dan kacang pis hijau kedua-dua rasa yang manis dan berkhasiat. Meletakkan semua barang ini bersama-sama dan intermingle mereka, kita boleh mencipta hidangan yang perisa adalah besar, wangi dan baik untuk kesihatan.

Kerana kek ditutup dengan daun phrynium, ia kelihatan hijau dan bau manis yang lebih banyak daripada daun pisang. Kek mesti makan rapat dan air tidak akan dibenarkan untuk memasuki untuk mempunyai kek yang baik. Tali buluh sepatutnya perlu ketat; Jika tidak, kek itu tidak akan lazat seperti yang dijangka. Walau bagaimanapun, jika ianya terlalu ketat, kek juga adalah mustahil untuk memberikan anda rasa yang terbaik.

Masa untuk masak kek jenis ini adalah agak lama, mungkin lebih daripada 10 jam, supaya bijirin beras pulut akan well-cooked dan terlekat bersama-sama. Ianya jauh berbeza dari memasak Xoi (kukus beras). Kerana memasak dalam masa yang sangat lama, barang yang seperti babi yang mesti lemak separuh dan separuh lean, beras dan kacang pis boleh over-done. Dan mereka mempunyai masa yang cukup untuk memberi sejenis semua mereka pati, membuat rasa kolektif untuk kek. Dalam resipi ini adalah falsafah kehidupan harmoni masyarakat Vietnam.

Orang-orang yang telah mengalami cuti Tet lebih tua (di dalam 40s-50s abad sebelumnya) sering ingat tentang tradisional Tet cuti dengan Banh Chung yang telah dibuat dari pilihan yang teliti di semua bahan. Dalam suasana ini cuti Tet, orang tidak lagi melihat adegan yang wanita dan kanak-kanak perempuan yang hurrying di basuh daun phrynium, merendam pulut dan flay kacang pis hijau atau di tempat kejadian di mana kanak-kanak kini menyaksikan ibu-bapa mereka pembungkusan kek dan semua keluarga yang tinggal sehingga lewat untuk menonton periuk kek antara memanaskan suasana arang. Walau bagaimanapun, walaupun masa lulus dan negara adalah sekarang mengintegrasikan lebih banyak ke dalam persekitaran global, adat akan pernah hilang di hati orang-orang Vietnam. Dan walaupun Tet yang suasana cuti memasak kuih-muih di Tet bukanlah sebagai yang sibuk seperti hari-hari tua, hidangan tradisional “Banh Chung” sentiasa muncul kepada menyembah nenek moyang setiap keluarga. Ia adalah sebuah objek yang sangat diperlukan negara.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *