Bahaya yang terperi-Ritalin dan perangsang lain untuk rawatan ADD/ADHD

Bahaya yang terperi-Ritalin dan perangsang lain untuk rawatan ADD/ADHD

“Syarikat digabungkan kini menggunakan 90% daripada Ritalin di dunia – lebih lima kali di seluruh dunia.” – Peter Breggin, MD, bercakap kembali Ritalin

-Semasa statistik menunjukkan bahawa sebanyak 10% daripada kanak-kanak negara telah didiagnosis mempunyai ADD/ADHD.

-Bagi merawat ADD/ADHD, lebih 5 juta menggunakan Ritalin atau dan bahan perangsang lain.

-Ada Laporan Tahunan kanak-kanak yang diambil lebih daripada mengesyorkan dos Ritalin dan perangsang lain mengakibatkan terlebih dos.

-Kemungkinan overdosing adalah lebih besar untuk kanak-kanak antara usia enam hingga Sembilan.

Penggunaan Ritalin dan perangsang lain dalam rawatan ADD/ADHD boleh menyebabkan kesan sampingan lebih daripada sekadar. Telah membuktikan bahawa perangsang ini boleh membawa kepada masalah kesihatan yang lebih serius seperti merosakkan fungsi sistem kardiovaskular, sistem saraf pusat, sistem gastrousus dan ini seterusnya akan membahayakan kehidupan kanak-kanak ini yang bergantung kepada mereka. Ibu bapa telah tertekan oleh banyak untuk memilih perangsang ini sebagai rawatan untuk ADD/ADHD tetapi mereka tidak mempunyai telah dimaklumkan tentang keperluan menggunakan ubat ini.

Berikut adalah beberapa bahaya ia boleh membawa:

Sistem kardiovaskular
Denyutan jantung yang pantas, tekanan darah tinggi, denyutan jantung yang tidak normal, dan serangan jantung.

Sistem saraf pusat
Dipinda mental status, hallucinations, Sawan, Sawan, Sawan, kemurungan, keseronokan, ragam yang murung, kerengsaan, kebimbangan, gementar, permusuhan, gementar, tingkah-laku kompulsif, tics, pergerakan dan menyentak, tourette’s, mengantuk, kekeliruan, kekurangan tidur, rasa tidak puas hati, kemurungan, over-sensitivity, kepentingan sosial menurun, zombie seperti mannerisms, kebolehan mental terjejas.

Gastrousus
Gangguan makan, kehilangan berat badan, loya, muntah-muntah, sakit perut dan kejang, mulut Kering, sembelit, masalah, dan gangguan endokrin dan metabolik.

Lain-lain
Penglihatan yang kabur, sakit kepala, pening, peluh berlebihan, masalah lemah kawalan kencing, demam, sakit sendi, masalah darah, ruam, konjunktivitis, gatal, radang kulit dan keguguran rambut.

Pengeluaran dan pemulihan
Semakin teruk gejala, kebimbangan, kemurungan, masalah tidur, keresahan, over-activity, dan perangsangan “kemalangan”.

Ritalin mungkin mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kokain!

Penemuan Eropah kajian menunjukkan bahawa Ritalin boleh menjadi lebih berbahaya daripada kokain. Walaupun dalam bentuk pil, Ritalin tidak menghasilkan kesan yang serta-merta, sekali dimetabolismakan ia boleh menduduki reseptor dopamine lebih banyak daripada kokain. Penagih yang pengguna kokain juga telah mendakwa bahawa Ritalin, apabila disuntik akan menghasilkan kesan yang sama seperti kokain.

Dalam hati nurani mereka jelas, Pediatrik dan ethicist telah juga geseran rawatan kebimbangan mereka tanpa diagnosis yang jelas yang membawa kepada penggunaan Ritalin serta perangsang lain untuk merawat kanak-kanak yang tidak baik di sekolah dan dewasa yang gagal dalam kerjaya mereka dan procrastinators. Mereka mempersoalkan bahawa kaedah rawatan ini.

Juga terdapat kebimbangan mengenai percanggahan yang besar antara corak amalan psikiatrik dan Akademi Pediatrik (AAP) garis panduan dalam penilaian dan rawatan kanak-kanak dengan gangguan perhatian-defisit/hiperaktiviti (ADHD) seperti yang dinyatakan dalam artikel dalam isu 2005b Januari Pediatrik. Hakikat bahawa masyarakat perubatan pula tidak mencapai persetujuan mengenai bagaimana untuk mendiagnosis ADD/ADHD dan oleh itu, ia masih diragui bahawa mereka telah membuat keputusan yang mendalam untuk merawat individu yang telah didiagnosis dengan gangguan.

Terdapat banyak laporan misdiagnosis ADD/ADHD dan kontroversi yang mengelilingi diagnosis itu tidak membantu meringankan keadaan. Oleh itu, seseorang boleh mengambil langkah berjaga-jaga dalam menerima diagnosis yang membawa kepada ADD/ADHD.

Berikut adalah peraturan-peraturan keemasan untuk diikuti jika satu disyaki ADD/ADHD.
-Tidak menjelaskan bagi satu diagnosis ADD/ADHD oleh profesional perubatan lebih-lebih lagi selepas hanya satu pemerhatian.

-Diagnosis ADD/ADHD perlu menjadi salah satu diagnosis muktamad dan jika ini tidak melibatkan menghapuskan kemungkinan gangguan lain, pemakanan tidak seimbang, atau alahan makanan dan sensitiviti maka ia tidak diagnosis sebenar.

-Jika tamat akhir menghala ke ADD/ADHD kemudian satu seharusnya tidak hanya menjelaskan bagi ubat-ubatan yang melibatkan perangsang. Salah satu harus sentiasa pergi untuk rawatan-rawatan lain yang mungkin terlebih dahulu kerana kesan sampingan yang terlalu berisiko terutamanya apabila digunakan untuk kanak-kanak.

-Perkara terakhir yang anda perlukan adalah jatuh mana-mana penyelesaian menetapkan cepat. Fad diagnosis jenis ini lebih sering daripada tidak akan menawarkan perangsang sebagai ubat cepat. Oleh itu, mengelakkan di semua kos.

Sebagai seorang individu terpelajar, salah satu harus mencari bentuk rawatan untuk diri sendiri dan untuk kepentingan terbaik anak-anak anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *