Bahaya tersembunyi minuman tenaga

Bahaya tersembunyi minuman tenaga

Adakah minuman tenaga yang baik untuk anda? Adakah terdapat apa-apa bahaya?

Pertama sekali, ini adalah soalan-soalan yang penting. Tetapi tidak anggap jawapannya adalah mudah! Jawapan yang mudah tidak selalunya benar, atau tidak melengkapkan jawapan. Jadi mari kita benar-benar menjawab soalan-soalan ini.

Ia adalah penting untuk tidak membuat satu generalisasi selimut tentang tenaga jangka minuman kerana tidak semua minuman tenaga dicipta sama. Kebanyakan mereka mempunyai satu persamaan – mereka bertujuan untuk memberi satu rangsangan tambahan tenaga untuk orang yang menggunakan mereka. Walau bagaimanapun, cara setiap minuman tenaga tertentu itu kira-kira mencapai rangsangan yang berbeza secara meluas. Ada yang lebih berkesan meningkatkan tenaga daripada yang lain, dan itu juga adalah satu isu yang subjektif yang berbeza-beza dari seorang ke seorang.

Apa yang ada dalam satu minuman tenaga? Pertama sekali, tiada sebenarnya minuman tenaga yang apa-apa tetapi soda pop dengan sedikit kafein tambahan ditambah dalam. Ini minuman tenaga yang tertentu adalah tidak menjadi lebih teruk anda daripada minum kopi dan soda. Malah, kebanyakan minuman tenaga mempunyai kafein kurang mereka daripada secawan kopi! Secawan kopi biasanya akan mempunyai kira-kira 200mg kafein. Lihatlah minuman tenaga kegemaran anda dan bandingkan – ianya biasanya kurang! Dan sering kali, ia banyak yang kurang.

Dengan itu berkata, jika minuman tenaga yang hanya soda dengan sedikit tambahan kafein, ia mungkin lebih baik bagi kamu daripada kopi, sekurang-kurangnya dari segi menghadkan pengambilan kafein. Kafein adalah dianggap oleh kebanyakan orang agak baik untuk badan. Ia susut badan perlu zat seperti kalsium dan lain-lain. Ia juga menggunakan tenaga dalam badan anda petikan dari makanan dengan lebih cepat daripada yang semula jadi. Ini mengakibatkan kemalangan, di mana anda berasa lebih letih daripada biasa, kadang-kadang walaupun sakit atau tertekan!

Pengambilan kafein yang sederhana, Walau bagaimanapun, dikaitkan dengan meningkatkan metabolisme, mungkin berat, dan peningkatan walaupun mood. Atas sebab ini, sesetengah individu mungkin memilih tidak untuk mengelakkan kafein sama sekali.

Tetapi kita tidak boleh menilai bahaya Kesihatan minuman tenaga semata-mata berdasarkan kafein semata-mata, kerana kebanyakan minuman ringan mempunyai kafein dan orang telah memakan kafein selama berkurun-kurun tanpa ia sedang mengancam nyawa. (Terdapat bukti bahawa kafein boleh mempunyai kesan negatif ke atas jantung, tekanan darah, dan lain-lain keadaan walaupun.)

Bahan-bahan lain dalam sesetengah minuman tenaga juga mungkin memainkan peranan dalam sama ada mereka adalah baik untuk anda atau tidak. Bahan-bahan yang biasa didapati dalam minuman tenaga termasuk: multi-vitamin tambahan (seperti vitamin B, C, kalium, dll) dan tenaga berasaskan herba (seperti Taurina ginko, ginseng, dan sebagainya.). Baik, ada tidak soalan yang vitamin yang baik untuk anda. Oleh itu, ini merupakan bukti untuk minuman tenaga yang lebih sihat untuk anda daripada soda yang tetap atau secawan kopi, sekurang-kurangnya dari segi kandungan nutrien.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lanjut mungkin diperlukan pada bahaya Kesihatan (atau kurang daripadanya) sekitar herba seperti taurine, ginko dan ginseng. Oleh itu, bahaya minuman tenaga yang mengandungi bahan-bahan tersebut akan bergantung pada sama ada herba ini dianggap baik atau buruk untuk kesihatan. Dan ini adalah mengizinkannya.

Ianya juga penting untuk ambil perhatian bahawa minuman tenaga yang banyak mempunyai lebih banyak gula yang boleh menyebabkan pertambahan berat badan yang cepat dan memusnahkan diet anda. Ianya juga baik untuk kesihatan anda secara amnya untuk mengambil terlalu banyak karbohidrat ringkas (gula).

Ya, terdapat bahaya yang tulen untuk mengambil terlalu banyak minuman tenaga yang sangat kerap. Walau bagaimanapun, bergantung pada individu, memakan satu tenaga minum seminggu sekali atau kurang sahaja biasanya. Periksa dengan doktor anda. Juga, semak apa yang ada pada minuman tenaga anda memakan, dan berapa banyak setiap perkara adalah di sana. Jika anda mesti minum minuman tenaga, orang-orang yang lebih rendah dalam perkara-perkara seperti kafein dan herba dan lebih tinggi dengan vitamin yang disyorkan. Lo-carb atau pilihan bebas-gula sangat sesuai.

Pemikiran yang akhir adalah ini: Adakah minuman tenaga mempunyai kemalangan lebih besar daripada minuman lain caffeinated? Jawapannya ialah secara umumnya Ya. Ini semata-mata adalah bukti yang cukup untuk menyokong tidak minum mereka. Ia juga tidak disyorkan untuk kanak-kanak di bawah umur tertentu (selalunya umur 12) untuk minum minuman tenaga. Ia bukan sahaja boleh simpan lewat, ia juga boleh melakukan kerosakan kepada badan-badan mereka ketika membesar. Masalah utama dengan memakan apa-apa yang akan memaksa badan anda untuk menggunakan tenaga semulajadi dan pemakanan yang terlalu cepat ini adalah bahawa badan anda akan mempunyai kemalangan itu dan ini boleh membuat anda sakit fizikal dan boleh menghalang sistem imun anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *