Bahaya serangan lipas yang boleh didapati

Bahaya serangan lipas yang boleh didapati

Kesejukan berjalan ke bawah duri-duri yang kita hanya memikirkan crawlies menakutkan hidious ini, dan kami berhenti mati di trek kami apabila satu melintasi jalan kita. Bukan sahaja tidak penampilan mereka semata-mata menjadikan kita squirm, tetapi juga banyak faktor lain yang berpunca daripada lipas yang sepatutnya menakutkan kami dalam melakukan segala yang mungkin untuk mengelakkan perosak ini daripada menceroboh ke atas Wilayah kami.

Lipas akan lama sebagai dinosaur. Mereka jelas harus melakukan sesuatu yang betul untuk mengekalkan kewujudan satu, untuk sekian lama, dengan perkembangan evolusi yang sedikit. Tabiat pembiakan mereka memainkan peranan dalam umur panjang mereka, sebagai satu spesies, serta nombor-nombor yang membimbangkan mereka.

Terdapat lebih 3,500 spesies lipas seluruh dunia; mereka cenderung untuk tinggal di iklim tropika, bergantung kepada air untuk hidup. Persekitaran yang panas, lembap akan unsur-unsur yang sempurna bagi pertumbuhan pesat dan pembiakan.

Tabiat pembiakan sedikit berbeza antara spesies. Lipas beberapa wanita boleh mengawan sekali dan menyimpan telur reproducing untuk seluruh kehidupan mereka. Lipas betina bertelur dalam kes leathery disebut sebagai ‘ootheca’, dan boleh ada telur sepuluh hingga 48 di dalam ootheca mengugut. Walaupun sesetengah spesis bertelur dalam kantung protein-keras ini, lain pula membawa telur di dalam mereka sehingga mereka menetas ke dalam nymphs. Jika seorang perempuan boleh kekal subur dia seluruh hidup dan memaparkan berhampiran telur 50 satu penetasan, yang banyak bug bayi.

Ahli yang berbeza spesies lipas, roach Jerman adalah terutamanya masalah di rumah dan perniagaan. Melainkan isu-isu kebersihan yang sedia ada akan ditangani dan diselesaikan, serangan adalah hampir terjamin. Tidak kira berapa banyak do-it-yourself aplikasi dan/atau perkhidmatan kawalan serangga perosak yang profesional yang diberikan, mereka akan tidak akan dihapuskan kecuali hilang sumber makanan mereka. Oleh itu, meninggalkan hidangan yang kotor dan wrappers Snek pada waktu malam telah berhenti.

Satu lagi aspek yang penting untuk ambil perhatian, apabila berurusan dengan lipas cantankerous ini, bukanlah hanya kesan yang mereka boleh ada di rumah anda, tetapi kesihatan anda juga. Ianya tidak begitu banyak menggigit yang anda perlu bimbang, sebaliknya ia adalah kelakuan mereka makan yang boleh mendatangkan malapetaka.

Lipas benar-benar akan menjijikkan bug yang anda fikir mereka. Mereka boleh hidup hanya kira-kira apa-apa dan tidak memilih bulu dalam pilihan mereka makanan. Mereka boleh tinggal di: fermenting produk rambut, kulit, najis, kertas dinding, rotting makanan, sos septik yang kotor… Senarai ini tidak berkesudahan. Kerana kelakuan ini, mereka mudah merebak penyakit, kerana memilih sehingga zarah daripada kotor dan tercemar perkara seperti mereka suapan dan kemudian mengangkut kuman dan bakteria di mana-mana mereka pergi… Makanan boleh juga dicemari oleh hanya semata-mata bau lipas, yang merupakan kesalahan olfactory yang sangat berbeza.

Seolah-olah yang tidak cukup ngeri! -Kewujudan lipas dalam rumah anda boleh menyebabkan penyakit yang serius. Ramai orang sebenarnya alah kepada mereka najis; ini boleh berlaku apabila terhidu habuk di udara yang mempunyai tinggalan najis lipas dan lain-lain zarah-zarah yang pelbagai. Mereka juga dikenali untuk menyebabkan asma serta meningkatkan kesan-kesan negatif pada individu yang mengalami asma sudah. Selain daripada asma, lipas membawa penyakit-penyakit lain yang boleh mempengaruhi manusia. Mereka adalah terkenal untuk menyebarkan dan membawa penyakit seperti kepialu, poliomyelitis, disenteri, gastroenteritis.

Jadi, ada alasan bahawa manusia rasa tidak suka pada sebutan tulen lipas. Bukan sahaja Adakah mereka sekadar gangguan mereka juga adalah makhluk perosak berbahaya. Tabiat pembiakan mereka simpan di nombor yang melampau dan tabiat makan mereka menyebabkan kesakitan yang teruk. Ia adalah penting bahawa apabila lipas walaupun satu perasan ia diambil serius dan ditangani; hampir selalu bermakna bahawa terdapat banyak lagi. Ini adalah makhluk yang benar-benar sangat membahayakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *