Bahaya secara membuang tahi lalat

Bahaya secara membuang tahi lalat

Tidak terlalu lama dahulu, tahi lalat muka, bergantung kepada di mana ia adalah terletak, ini dikenali sebagai “tanda Salun Kecantikan” apabila ia muncul di muka seorang wanita. Beberapa contoh termasuk Marilyn Monroe, Cindy Crawford dan Madonna. Walaupun dalam fiksyen Cik Pac-Man mempunyai tanda Salun Kecantikan. Madonna mole muka, terletak hanya di bawah depan kanan beliau, pembedahan telah dibuang. Tahi lalat beberapa muka mempunyai connotations lain berdasarkan kepercayaan karut atau cemuhan.

Hampir semua orang mempunyai kulit yang ringan adalah terdedah kepada tahi lalat dan akan mempunyai sekurang-kurangnya satu atau dua tahi lalat di suatu tempat pada badan mereka, manakala sebilangan besar akan tertumpu pada bahagian belakang, dada, dan lengan. Orang dengan warna-warna kulit yang lebih gelap, Walau bagaimanapun, cenderung untuk mempunyai tahi lalat lebih sedikit. Kebanyakan orang akan mempunyai beberapa tahi lalat dengan masa yang mereka menjadi 20.

Beberapa cerita tentang tahi lalat termasuk yang memilih pada tahi lalat boleh menyebabkan ia menjadi kanser atau tumbuh kembali lebih besar. Walaupun terdapat beberapa bukti bahawa tahi lalat tertentu malah boleh menjadi kanser kulit, memilih pada atau kerengsaan (oleh pakaian) tahi lalat tidak dikaitkan dengan insiden kanser yang lebih tinggi.

Ada pakar, termasuk the American Academy of dermatologi, menyatakan yang kebanyakan tahi lalat tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, Institut kanser Kebangsaan Amerika Syarikat dianggarkan 62,480 kes baru metastatik dan kematian berkaitan 8,420 akan muncul di Amerika Syarikat pada tahun 2008.

Jika tahi lalat itu mengganggu atau telah berubah bentuk atau warna, doktor akan biasanya mengesyorkan bahawa pakar dermatologi memeriksa untuk melihat jika ia perlu dibuang. Pakar dermatologi dan pakar bedah plastik boleh menjalankan prosedur dengan mata ke arah mencegah parut yang lebih besar.

Ramai orang mempunyai tahi lalat yang dikeluarkan atas sebab-sebab kosmetik. Jika seseorang yang mempunyai sejarah kanser kulit, pakar dermatologi boleh menghilangkan tahi lalat untuk analisis untuk memastikan bahawa mana-mana kanser kulit ditangkap cukup awal untuk rawatan. Kebanyakan akan dikeluarkan oleh pembedahan, beku dengan nitrogen atau dibuang dengan pisau cauterizing. Kaedah yang digunakan untuk membuang tahi lalat ini perlu dilakukan oleh pakar dermatologi yang layak, berdasarkan sejarah perubatan pesakit.

Terdapat keadaan di mana tahi lalat yang telah dibuang oleh kemalangan atau bersemangat oleh orang yang mempunyai tahi lalat di. Tetapi manakala tahi lalat kadang-kadang boleh dipecat oleh pembawa yang mungkin tidak tumbuh semula lebih besar, parut yang terhasil boleh menjadi lebih besar. Terdapat bahaya jangkitan di tapak pembuangan dan parut yang ketara boleh menyebabkan jika kulit tidak mengambil berat untuk.

Saya telah banyak kanser kulit dan tahi lalat beberapa dialih keluar. Kebanyakan pembedahan telah dicukur dan dianalisa untuk kanser dan beberapa telah dibekukan. Rawatan sentiasa melibatkan beberapa Lawatan Pejabat, co-pays dan masa untuk pergi ke pejabat doktor. Saya mendapati sebuah buku tentang mol alami, Ketuat atau alih keluar Tag kulit yang menawarkan satu cara semulajadi untuk menghilangkan tahi lalat yang menghapuskan pelancongan, lawatan dan co-pays.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *