Bahaya penggunaan ubat-ubatan diuretik untuk melegakan air pengekalan

Bahaya penggunaan ubat-ubatan diuretik untuk melegakan air pengekalan

Edema menjadi sangat biasa. Ia menyebabkan pertambahan berat badan, menghasilkan bengkak perut anda, kaki atau buku lali, atau kadang-kadang muka anda atau jari. Kesakitan payudara adalah tanda biasa retensi cecair.

Banyak orang dalam talian mencari maklumat tentang bagaimana untuk menyingkirkan retensi cecair. Terdapat banyak nasihat di luar sana, tetapi ia adalah terlalu terhad. Edema adalah tanda bahawa kimia badan anda bergelut, dan ia tidak boleh dihentikan dengan hanya sedikit nasihat seperti ‘minum lebih banyak air’ atau ‘makan garam kurang’. Terdapat beberapa jenis retensi cecair, jadi Apakah baik untuk satu pelbagai mungkin tidak pada semua berkesan untuk jenis lain.

Ubat-ubatan bagi penyakit edema

Beberapa jenis retensi cecair bertindak balas dengan baik kepada ubat-ubatan. Ubat-ubatan ini dikenali sebagai ‘pil air’ atau diuretics. Mereka bekerja dengan memaksa buah pinggang anda – yang mengekstrak air daripada darah dan menghasilkan air kencing – untuk bekerja lebih keras. Beberapa minuman seharian boleh diuretics semulajadi, seperti teh, kopi dan alkohol. Alkohol adalah diuretic yang sangat kuat.

Jika anda sedang memikirkan untuk mengambil ubat-ubatan diuretik untuk penyakit edema, berikut adalah beberapa nasihat penting. Semak dahulu dengan penyedia jagaan kesihatan anda untuk memastikan bahawa jantung, hati dan buah pinggang anda berada dalam keadaan baik. Sesetengah orang mempunyai retensi cecair kerana masalah dengan organ-organ ini. Jika ini berlaku, maka ikut nasihat doktor.

Tetapi jika anda berada dalam Kesihatan yang baik, anda mungkin akan mendapat semua-jelas. Doktor anda mungkin mengatakan bahawa edema anda ‘idiopathic edema’ atau (jika ia kebanyakannya menjejaskan kaki dan pergelangan kaki anda) ‘secara kronik (RCMO) dalam’ (CVI). Dia boleh mencadangkan bahawa anda mengambil diuretics, tetapi sebelum anda menerima ubat-ubatan ini, hanya soalan ini penting: ‘Jika saya tidak mengambil preskripsi Adakah terdapat apa-apa bahaya kepada kesihatan saya?’ Jika doktor mengatakan ‘Tidak’ maka ia adalah lebih baik untuk memulakan diet pelepasan air untuk mengawal pengekalan air anda. Pil air tidak rawatan yang betul untuk penyakit edema idiopathic, kronik (RCMO) dalam ketidakcukupan dan edema yang dikaitkan dengan kitaran haid. Mereka mungkin kelihatan berusaha untuk sementara waktu, tetapi sebenarnya boleh membuat ia lebih teruk.

Laporan kes

Berikut adalah surat yang saya dapat dari salah seorang pembaca; masalah ini adalah sedih sangat biasa.

Ia mesti menjadi kira-kira 3 tahun yang lalu badan saya mula untuk mengekalkan air jadi saya mula mengambil ubat-ubatan diuretik, tiap-tiap hari. Selepas saya mula mengambil mereka badan saya sudah biasa kepada mereka dan saya tidak dapat berhenti mengambil mereka. Kini mereka akan merosakkan hidup saya. Saya mengambil 4 tablet setiap hari. Jika saya tidak mengambil mereka hanya sehari, mata saya mendapat sesak dada dan perut saya mendapat benar-benar besar. Terutamanya mata saya benar-benar mendapat bengkak. Saya tidak mempunyai sebarang penyakit yang akan membawa kepada pengekalan air. Jadi, saya perlu berhenti mengambil pil yang saya rasa. Adakah anda tahu, berapa lama ia akan mengambil masa untuk badan saya untuk mendapatkan sihat lagi? Akan saya kehilangan air yang saya meletakkan kerana pengekalan cecair saya? Bilakah puffiness mata saya akan hilang? Saya benar-benar bimbang.
Verity

Sila ambil iktibar. Sebab ubat-ubatan diuretik boleh memudaratkan adalah bahawa mereka boleh mengeluarkan air yang begitu banyak dari darah anda yang ia menjadi nyahhidrat. Ya, darah boleh mengalami dehidrasi walaupun tisu-tisu badan anda adalah penuh dengan air. Tidak mampu untuk mengeluarkan air dari tisu-tisu anda di mana semua air lebihan diadakan diuretics.

Apabila anda mengambil diuretics anda berfikir anda akan kehilangan retensi cecair kerana anda membuang air kecil lebih, tetapi air ini adalah dari darah, bukan dari tisu yang mengekalkan air. Dinyahhidratkan darah adalah merbahaya, supaya badan anda belajar memegang lebih banyak air kerana ia cuba untuk melindungi dirinya. Itulah sebabnya mengapa wanita yang menulis kepada saya telah bengkak begitu banyak setiap kali dia cuba untuk mendapatkan ubat-ubatan diuretik.

Darah hanya mengandungi terlalu banyak air jika jantung, hati atau masalah buah pinggang yang dikesan oleh doktor. Dalam kes-kes lain jumlah air dalam darah adalah perkara biasa, jadi anda tidak perlu cuba untuk mengurangkannya dengan ubat-ubatan diuretik, tidak, bahkan orang-orang yang herba.

Bagaimana untuk merawat cecair pengekalan tanpa diuretik ubat?

Terdapat tiada pengganti untuk mencari apa yang menyebabkan anda retensi cecair dan menghapuskan punca. Punca-punca penyakit edema termasuk makan makanan yang salah, membangunkan intolerances makanan tertentu, tidak makan makanan yang membantu menjaga saluran darah anda kuat seperti buah biru dan ungu gelap, tidak mendapat cukup vitamin dan mineral, senaman yang tidak mencukupi, Makan terlalu banyak garam, tidak minum cukup air, dan sebagainya.

Perkataan akhir. Jika masalah penyakit edema anda lama, tidak menganggap membuat sehingga diet pelepasan air anda sendiri. Anda boleh menghabiskan tahun yang tidak mendapat mana-mana sahaja jika anda tidak mempunyai fakta-fakta yang betul-betul ke tangan. Mula-mula semak di laman web yang disyorkan untuk mendapatkan fakta-fakta yang anda perlu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *