Bahaya obesiti

Bahaya obesiti

Dengan kebangkitan makanan segera berbanding dekad atau lebih, tamadun Barat sedang pengepungan dari masalah yang tidak pernah dilanda dunia dalam sejarahnya. Masalah ini adalah obesiti. Walaupun penyelidikan meningkat dan fakta-fakta mengenai makanan berlemak, dan menjejaskan dengan badan-badan dan Kesihatan rakyat, sejumlah besar dunia Barat masih memilih untuk mengabaikan fakta-fakta dan gemuk pada makanan segera ini, dan lakukan senaman. Ia dilaporkan bahawa 35% daripada lelaki British tidak melakukan sebarang latihan sepanjang tahun yang lepas, dan lebih separuh adalah memperkenalkan sebagai over-weight atau gemuk, manakala bahagian orang menghabiskan wang pada makanan yang berlemak dan alkohol telah meningkat. Generasi akan datang yang dikenali sebagai golongan yang gemuk, kita hanya boleh berharap tidak. Bukan sahaja ini dapat menjejaskan ekonomi bencana di UK kerana tekanan yang akan dirasai oleh sistem kesihatan sebagai zaman generasi, tetapi pada tahap peribadi, menjadi obes mempunyai besar (pengampunan permainan perkataan) bahaya Kesihatan!

Bahaya kesihatan yang Obese

Terdapat banyak bahaya kesihatan yang dikaitkan dengan obesiti, di sini saya akan memaklumkan kepada anda yang utama, dan mudah-mudahan dengan berbuat demikian, memberikan anda beberapa sebab sama ada untuk menurunkan berat badan jika anda obes pada masa ini, atau menyimpan kamu dari menyertai kelab semakin besar, terkenal, itulah obesiti, obesiti adalah kelab yang perlu dielakkan jika anda nilai kesihatan anda dan kehidupan anda. Jadi di sini adalah:
Pertama, penyakit kardiovaskular, orang-orang yang berat badan berlebihan atau obes akan semakin terdedah kepada penyakit kardiovaskular, ini adalah kerana yang memberi kesan bahawa obesiti mempunyai tahap lipid darah. Berat badan yang berlebihan cenderung menyebabkan mempunyai tahap LDL yang tinggi juga dikenali sebagai ‘kolesterol tidak baik’ yang membina di dalam arteri dan mengakibatkan mengecil di dalam arteri, dan dalam beberapa kes yang menyekat, darah beku adalah kemungkinan, bersama-sama dengan serangan jantung!

Lesu dan keletihan di siang hari, orang-orang yang gemuk telah didapati semakin menderita daripada keletihan pada siang hari dan akibatnya, akan lebih cenderung untuk terlibat dalam kemalangan jalan raya. Lagi lebih ianya berkemungkinan bahawa orang-orang yang obes akan hidup sebagai kehidupan yang produktif ini lesu dan keletihan; Hasilnya, ia juga menjadikan kehilangan berat badan lebih sukar kerana mereka berjuang untuk mencari tenaga untuk keluar dan bersenam.

Diabetes jenis-2, telah dilaporkan bahawa sehingga 90% diabetes jenis-2 penghidap sama ada berat badan berlebihan atau obes, dan sebagai hasilnya obesiti telah didapati menjadi faktor utama untuk mempengaruhi sama ada atau tidak seseorang akan mengalami kencing manis jenis 2. Kencing manis dalam orang yang gemuk adalah lebih sukar untuk dirawat.

Tekanan darah tinggi, ia telah lama dikenali sekarang bahawa obesiti boleh membawa kepada tekanan darah tinggi, seperti tekanan darah tinggi cenderung untuk meningkat dengan berat badan. Walaupun sebab penuh mengapa obesiti membawa kepada tekanan darah tinggi tidak diketahui sepenuhnya, satu teori adalah bahawa ia adalah kerana darah perlu berada di bawah tekanan yang lebih besar untuk mendapatkan pusingan badan lebih besar. Walaupun tengah-tengah boleh menahan tekanan darah tinggi untuk tempoh masa yang lama, selepas satu tempoh masa, ia boleh membesarkan, ini menjadi satu faktor yang penting dalam kegagalan jantung dan hasilnya anda boleh mati. Menyekat kapal ke otak (disebabkan oleh penyusutan saluran darah yang disebabkan oleh tekanan darah tinggi) boleh membawa kepada angin ahmar, yang juga boleh membawa maut. Serangan jantung dan kegagalan buah pinggang merupakan dua akibat lain mungkin mempunyai tekanan darah tinggi.
Terdapat banyak penyakit-penyakit lain, penyakit dan PKP3111 yang berlaku disebabkan obesiti, ini termasuk artritis, beberapa jenis kanser, sakit badan, penyakit hati, dan gout… seterusnya!

Yang gemuk adalah mempertaruhkan hidup anda, dan membahayakan kesihatan anda; anda perlu cuba untuk membetulkan keadaan ini sementara anda masih mempunyai peluang, sebaliknya satu hari sebelum waktu, ia hendaklah anda buat dan anda mungkin tidak tahu!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *